În situația în care dorești să deschizi o afacere în străinătate, cel mai probabil îți pui întrebări despre cât de dificil ar putea fi acest lucru, dacă afacerea ta poate avea succes, sau care sunt documentele de care ai avea nevoie. În acest articol îți spunem care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere în cazul în care dorești să începi o afacere în străinătate.
- Condiții pe care trebuie să le îndeplinești sunt importante: vârsta legală pentru a începe o afacere în străinătate este 18 ani. De asemenea, o altă condiție de care trebuie să ții seama este aceea că nu trebuie să ți se fi interzis practicarea profesiei care face obiectul afacerii pe care intenționezi să o deschizi.
- Cel mai probabil vei avea nevoie de serviciul Traduceri pentru companii și instituții: este recomandat să apelezi la birouri de traduceri de încredere, dedicate afacerii tale, cu traducători autorizați în toate limbile și care oferă servicii precum legalizare, apostilă, supralegalizare.
- Afacerea ta va avea nevoie de un mediu antreprenorial cât mai stabil: pentru că afacerea ta va fi mai bine protejată în acest fel. De asemenea, nu uita că creșterea economică este un indiciu esențial pentru succesul unei afaceri, mai ales dacă acest indicator economic este însoțit de o legislație prietenoasă cu mediul de afaceri.
- Afacerea ta trebuie înregistrată: pentru asta, vei avea nevoie de planul de afaceri. Nu uita că regulile și procedurile pot să difere de la o legislație la alta. În cele mai multe cazuri însă, înregistrarea se va face în localitatea unde afacerea își are sediul.
- Ai nevoie de autorizație pentru a-ți înregistra afacerea: acest lucru este valabil în unele țări. Pentru a intra în posesia acestui document de la autoritățile țării în care îți deschizi afacerea, vei avea nevoie de următoarele documente: pașaport valabil, document comercial, document de producător (dacă este cazul), permis de ședere, taxă de înregistrare, cazier. Și pentru aceste documente este posibil să ai nevoie de traduceri legalizate, pe care este bine să le pregătești din timp.
- Estimarea costurilor este esențială: trebuie să știi cu aproximație de câți bani vei avea nevoie pentru afacerea ta, pe termen scurt și mediu. Nu este recomandat ca estimările tale să fie prea optimiste. De asemenea, este important să știi cât ești dispus să investești și dacă poți să-ți asiguri capitalul necesar. Ia în calcul și posibilitatea să investești în afacere proprii bani, nu numai pe cei obținuți din împrumuturi. Este important să știi că în cazul în care vei investi resurse financiare proprii, afacerea ta va avea mai multă credibilitate, dar ia în calcul și varianta de a apela la sursele de finanțare oferite de Uniunea Europeană. În toate cazurile însă, asigură-te că ai toate informațiile de care ai nevoie atunci când îți lansezi afacerea în străinătate.
- Este bine să știi ce așteptări ai: 2 lucruri sunt importante aici, pe de o parte să lansezi afacerea într-o țară în care nu este nevoie să modifici planul de afaceri inițial. Pe de altă parte, este esențial să respecți legislația țării în care îți deschizi afacerea.
Gândește-te la toate aspectele care țin de afacere: inclusiv la colaboratorii de care vei avea nevoie, lucrătorii, experții pe resurse umane. Vei avea nevoie de persoane de încredere și de asemenea trebuie să te gândești că vor fi situații în care s-ar putea să nu te poți ocupa direct de afacerea ta, fiindcă nu te vei afla în țara respectivă.
Nu în ultimul rând, este bine să ții seama și de diferențele culturale. Nu este vorba doar de bariera lingvistică, ci și de o bună comunicare cu colaboratorii tăi. O afacere lansată în străinătate este benefică, dar este recomandat să te protejezi de eventualele greșeli de parcurs.