3 criterii de alegere a celui mai bun vin de masă

642
3 criterii de alegere a celui mai bun vin de masă

De obicei bei bere sau tărie, dar ai decis că a venit momentul să încerci și altceva? Ei bine, vinul va fi alegerea perfectă, mai ales dacă ești un gurmand desăvârșit. Totuși, dacă în ceea ce privește berea criteriile de alegere sunt mai simple, nu același lucru poate fi spus și despre vin. Cu alte cuvinte, dacă vrei să alegi un vin de care să te bucuri cu adevărat la masă, va fi nevoie să faci puțină cercetare, chiar dacă ești sau nu pasionat de subiect. Noi îți putem spune de unde să începi! Iată care sunt cele mai importante criterii!

În funcție de ce mănânci 

Vorbim despre vinuri de masă, deci cel mai relevant aspect va fi legat de ceea ce mănânci, nu? Bun, să începem cu preparatele dulci. Una dintre regulile de bază spune că vinul pe care-l bei va fi cel puțin la fel de dulce precum preparatul pe care-l consumi. Dacă nu respecți această regulă, se va alege praful de masa ta: mâncarea va da vinului un gust prea acru și acesta va părea prea acid. 

Astfel, dacă te pregătești să mânâci carne de porc de exemplu, cu cartofi și un sos dulceag, alegerea corectă va fi un vin roșu, de preferat cu o aromă bogată și cu note dulci, asemănătoare preparatului. La fel, dacă te bucuri de desert, alge un vin dulce sau un spumant rose. 

În aceeași ordine de idei, dacă preparatul are un gust puternic, alege un vin cu arome puternice. Dacă vei mânca pește, alege un vin alb, de pildă mai slab aromatizat. Vezi ce-ți place dintre vinurile albe disponibile pe Winedeals.ro. Poți ține cont chiar și de culoarea cărnii: carne roșie cu vin roșu și carne albă cu vin alb, mai simplu nici că se poate. Te poți uita chiar și la culoarea sosului: pastele cu fructe de mare și sos roze vor merge de minune cu un vin de aceeași culoare!

În funcție de anotimp

O să râzi, dar chiar și sezonul poate influența tipul de vin pe care-l bei. Vara și primăvara de exemplu, atunci când se face trecerea de la dieta grea de pe timpul iernii, la cea mai echilibrată, se preferă vinurile mai răcoritoare cu aromă fructe, cele care pot fi servite la temperaturi mai scăzute. Aici intră și vinul spumant. 

Pentru perioada mai rece, de toamnă-iarnă, preferate vor fi vinurile roșii, cele care ne încălzesc mai tare și în același timp merg mai bine cu mâncărurile tipice consumate în acest anotimp. 

În funcție de locul de unde-l achiziționezi 

Dacă vrei să cumperi un vin bun, de preferat va fi să n-o faci într-un magazin de cartier. Nu vei afla mai nimic despre el și slabe șanse să poți cere opinia vânzătorului de la casă.

Pe de altă parte, atunci când cumperi vinul de la o cramă sau de la un magazin specializat, fie el offline sau online, ai acces la multe mai multe informații, dar și la o experiență de cumpărare specială. Nici nu mai vorbim de faptul că atunci când vinul este păstrat în condiții nefavorabile, în depozit la peste 30 de grade, începe să-și piardă din calități. Deci orientează-te către specialiști! 

Urmează aceste sfaturi și te vei bucura cu siguranță de o masă pe gustul tău alături de un vin bun!