Indiferent dacă ești profesionist sau pasionat de domeniul sudurii, trebuie să cunoști tipurile de aparate de sudură disponibile pe piață și diferențele dintre acestea. Astfel, poți face cea mai bună alegere pentru tine, în funcție de aplicațiile lor și de proiectele tale. Citește în acest articol mai multe informații utile despre aparatele de sudură profesionale.
Principalele tipuri de aparate de sudură și aplicațiile lor
Înainte de a achiziționa un aparat de sudură, asigură-te că alegi cel mai bun produs, în conformitate cu specificațiile tehnice și nevoile tale. De asemenea, dacă nu sudezi într-un atelier sau îți dorești un grad mai mare de mobilitate, optează pentru generatoare de sudură pe benzină. Acestea sunt disponibile pentru curent de sudură de până la 220 A și pot furniza puteri maxime trifazate de până la 9 kVA. În continuare, iată trei tipuri de aparate de sudură utilizate adesea.
- Aparate de sudură MMA
Sudarea MMA (Manual Metal Arc) este considerată un proces tradițional, care utilizează electrozi înveliți. Aceștia au un dublu rol: conduc electricitatea pentru a forma un arc electric între electrod și piesa de sudat; asigură materialul de adaos necesar pentru îmbinare.
Sunt disponibile două tipuri de aparate de sudură MMA. Cele cu transformator, clasice, sunt avantajoase financiar și generează curentul de sudură cu ajutorul unui transformator. În schimb, aparatele MMA cu invertor folosesc circuite electronice pentru generarea curentului de sudură. Acestea sunt compacte, ușor de transportat și au un consum mai mic de energie.
Aparatele de sudură MMA pot fi folosite atât în interior, cât și pentru aplicații în exterior. Electrodul trebuie să fie dintr-un material asemănător cu piesa de sudat. În plus, acestea pot fi utilizate pentru majoritatea oțelurilor, oțelurilor inoxidabile, materialelor neferoase și diferitelor aliaje.
Sunt indicate pentru aplicațiile de întreținere, pentru că se comportă mai bine cu materiale ruginite sau murdare față de aparatele de tip MIG-MAG sau TIG. De asemenea, pot fi utilizate pentru sudarea țevilor și conductelor sau instalațiilor unde este nevoie de o accesibilitate bună.
- Aparate de sudură MIG-MAG
Sudarea MIG-MAG (Metal Inert Gas/Metal Activ Gas) folosește un electrod continuu. Arcul electric se formează într-o atmosferă de gaz protector, între electrod și piesa de sudat. Aparatele mai noi utilizează bobine de sârmă plină sau tubulară, iar atmosfera gazoasă protectoare este asigurată de fluxul din interiorul sârmei. Astfel, nu mai este nevoie de gaz de protecție.
Aparatele de sudură MIG-MAG sunt ușor de utilizat (sunt indicate și începătorilor), permit sudarea în orice poziție și la o viteză mare, iar lipiturile sunt rezistente. Totuși, nu pot fi folosite decât în interior, iar costul de achiziție este mai mare decât în cazul aparatelor MMA.
Pentru sudarea materialelor precum aluminiu, cupru, magneziu sau alte materiale neferoase, folosește un gaz inert (argon, heliu sau amestec de gaze). În schimb, oțelurile sau materialele mai groase pot fi sudate dacă utilizezi un gaz activ (CO2).
- Aparate de sudură TIG-WIG
În sudarea TIG-WIG se folosește un electrod neconsumabil de tungsten sau dintr-un aliaj (TIG – Tungsten Inert Gas și WIG – Wolfram Inert Gas). Arcul electric se formează în atmosferă protectoare de gaz inert (heliu, argon sau amestec), între electrod și piesa de sudat.
Îmbinarea se poate realiza fie prin folosirea unui material de adaos (unei baghete de sudură externe), fie prin topirea materialului de bază. Aparatele TIG îți permit să ai un control mai mare, iar sudurile realizate pot fi mai curate, adică pot avea un aspect mai plăcut.
Adesea, sunt folosite pentru sudarea țevilor și a conductelor sau în industrii precum cea aviatică. Materialele de lucru pot fi oțeluri inoxidabile, cupru, nichel, aluminiu și aliaje, precum și produse din titan.
Compară cu atenție specificațiile tehnice ale aparatelor de sudat și alege cel mai bun produs pentru nevoile tale. Ține cont și de mediul în care lucrezi, de materialele pe care le sudezi cel mai des și de grosimea lor.