4 situații în care se recomandă determinarea nivelului piridoxinei

471
4 situații în care se recomandă determinarea nivelului piridoxinei

Piridoxina sau vitamina B6  face parte din complexul de vitamine B și se găsește în mod natural în majoritatea alimentelor,  inclusiv în cereale, ouă sau leguminoase. Ea ajută organismul să proceseze proteinele, carbohidrații și grăsimile și joacă un rol important în dezvoltarea creierului, a nervilor, a pielii, precum și a altor părți ale corpului.[2][5] Există mai multe situații în care ar putea fi indicată determinarea nivelului piridoxinei, iar în continuarea vom vorbi despre câteva dintre acestea. 

  • Apar simptome asociate cu deficitului de piridoxina

În general, analiza pentru vitamina B6 se efectuează atunci când se observă apariția unor semne ce ar putea indica faptul că organismul nostru nu primește cantitatea necesară de piridoxină. Printre simptomele pe care le-ai putea experimenta dacă te confrunți cu un deficit de vitamina B6 se numără eczemele, crăparea buzelor și glosita, o inflamația a limbii caracterizată prin umflarea și modificarea culorii și texturii acesteia. 

Alte posibile semne și simptome ce ar putea indica faptul că organismul tău are nevoie de mai multă vitamina B6 sunt iritabilitatea, depresia, anxietatea și alte tulburări de dispoziție, slăbirea sistemului imunitar, oboseala și lipsa de energie, furnicăturile sau durerea în mâini și picioare, convulsiile și nivelurile crescute de homocisteină.[4] 

  • Există factori de risc pentru deficitul de vitamina B6 

Dată fiind prezența acestei vitamine în majoritatea alimentelor, deficitul de piridoxină este rar. Există însă anumiți factori care pot crește riscul ca o persoană să sufere de un astfel de deficit. 

De obicei, este asociat cu o carență de alte vitamine din complexul de vitamine B, cum ar fi acidul folic sau vitamina B12. Dependența cronică de alcool, obezitatea, malnutriția, sarcina, preeclampsia și eclampsia pot crește și ele riscul de apariție a unui deficit de piridoxină. Același lucru este valabil și pentru acele afecțiuni care pot duce la malabsorbție, cum sunt boala celiacă sau boala inflamatorie intestinală.

Riscul de a dezvolta o carență de vitamina B6 este mai ridicat și rândul persoanelor care au suportat intervenții de chirurgie bariatrică, au fost diagnosticate cu insuficiență renală, fac dializă sau au suferit un transplant de rinichi. De asemenea, bolile autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, măresc necesarul de vitamina B6 din organism, iar unele medicamente (ex: medicamente anticonvulsivante, corticosteroizii) pot interfera cu metabolismul piridoxinei.[1][2]

  • Se observă semne și simptome ale anemiei 

Deficitul de piridoxină poate duce și la dezvoltarea anemiei normocitare, microcitare sau sideroblastice.[2] Cel mai adesea, simptomele anemiei sunt ușor de observat, printre cele mai comune numărându-se: oboseala, paloarea, bătăile rapide sau neregulate ale inimii, dificultățile de respirație, durerile în piept, durerile de cap și amețelile. Dacă prezinți astfel de simptome, medicul îți va recomanda mai multe analize pentru a stabili cauza anemiei, iar lista acestora poate include și determinarea nivelului de vitamina B6.[3]

  • Se suspectează hipervitaminoza B6 

O altă situație în care putea fi necesară determinarea nivelului de piridoxină din organism este aceea în care apar simptome ce indică existența unei cantități excesive de vitamina B6 în organism sau a hipervitaminozei B6. Aceasta apare atunci când iei prea multe suplimente cu vitamina B6 și poate cauza: ataxie (pierderea controlului muscular sau a capacității de coordonare a mișcărilor voluntare), leziuni cutanate dureroase, arsuri la stomac, greață, fotosensibilitate (sensibilitate la lumina soarelui), amorțeală și capacitate redusă de a simți durerea sau temperaturile extreme.[6]

Efectuarea analizei pentru determinarea nivelului piridoxinei din organism poate fi necesară în mai multe situații, însă de cele mai multe ori se recomandă când, pe baza simptomatologiei prezente, se bănuiește existența unui deficit de vitamina B6 ori există riscul dezvoltării unuia, fie pentru că suferi de anumite afecțiuni, fie pentru că există alți factori de risc. 

Bibliografie

  1. Brown, Mary J, et al. „Vitamin B6 Deficiency.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 18 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470579/. Accessed 22 Dec. 2022.
  2. Johnson, Larry E. „Vitamin B6 Deficiency and Dependency.” MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, Nov. 2022, www.msdmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency,-dependency,-and-toxicity/vitamin-b6-deficiency-and-dependency. Accessed 22 Dec. 2022.
  3. Lam, Peter. „What to Know about Anemia.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 July 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/158800. Accessed 22 Dec. 2022.
  4. McCulloch, Marsha. „9 Signs and Symptoms of Vitamin B6 Deficiency.” Healthline, Healthline Media, 22 June 2018, www.healthline.com/nutrition/vitamin-b6-deficiency-symptoms. Accessed 22 Dec. 2022.
  5. „Pyridoxine (Vitamin B6): Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2012, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-934/pyridoxine-vitamin-b6. Accessed 22 Dec. 2022.
  6. “Vitamin B-6.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b6/art-20363468. Accessed 22 Dec. 2022.