5 aspecte de care să ții cont când alegi condimentele pentru mâncare

502
5 aspecte de care să ții cont când alegi condimentele pentru mâncare

Condimentele sunt arome naturale adăugate în mâncare prin intermediul frunzelor, semințelor, fructelor, rizomilor, coajei sau a altor părți ale unor diverse plante. Folosite pentru asezonarea și conservarea alimentelor, dar și pentru valoarea lor terapeutică, ele au reprezentat mult timp o veritabilă monedă de schimb. Oferta de condimente disponibilă pe piață este foarte mare, dar iată care sunt câteva dintre aspectele de care ar trebui să ții cont atunci când alegi cum să le combini.

  • Folosește condimente întregi

Bucătarii profesioniști recomandă întotdeauna să cumperi condimente sub formă de boabe pe care să le macini tu, în loc să le folosești pe cele deja măcinate. Altfel, riști ca toți acei compuși aromatici care dau savoare alimentelor să se disipeze înainte de a ajunge să te bucuri de ei.

Macină-ți singur condimentele ori de câte ori este posibil. Dacă te pregătești pentru un grătar la iarbă verde, sau dacă există anumite rețete pe care le prepari frecvent, macină plantele aromatice, amestecă-le și păstrează combinația rezultată într-un recipient închis cât mai etanș.

Dacă dorești ca aromele să se combine cât mai voluptuos, poți încerca să prăjești ușor condimentele în puțin unt înainte de a le adăuga în mâncare. 

  • Studiază compatibilitatea condimentelor cu diverse alimente

Dacă nu ești aventuros în bucătărie și nu vrei să greșești, e bine să înveți mai multe despre compatibilitatea dintre diverse alimente și condimente. Mai jos, câteva recomandări clasice în acest sens:

  • Carnea de vită: dafin, piper, chilli, curry, mărar, ghimbir, muștar, paprika, măghiran, oregano, pătrunjel, rozmarin, cimbru;
  • Carnea de porc: busuioc, cardamom, cuișoare, curry, ghimbir, măghiran, oregano, salvie, cimbru, paprika;
  • Carnea de miel: busuioc, cardamom, curry, mărar, mentă, oregano, rozmarin, turmeric;
  • Carnea de pui: anason, dafin, piper, curry, mărar, ghimbir, măghiran, muștar, nucșoară, pătrunjel, salvie, tarhon, cimbru;
  • Peștele: anason, busuioc, dafin, piper, curry, fenicul, ghimbir, măghiran, nucșoară, oregano, paprika, pătrunjel, tarhon, cimbru. 

Odată ce te lămurești care sunt aromele care îți plac cel  mai mult, vei dobândi curajul și libertatea de a le combina și de a experimenta. 

  • Bucură-te de beneficiile condimentelor pentru sănătate

Condimentele conțin o multitudine de uleiuri aromatice și substanțe cu beneficii terapeutice dovedite. Turmericul este cunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii, de pildă, care combat efectele radicalilor liberi și pe cele ale stresului oxidativ. Despre beneficiile consumului de scorțișoară și impactul său în lupta împotriva diabetului sau în susținerea funcțiilor cognitive s-au scris lucrări științifice. 

Consumul condimentelor – care pot înlocui, în cele din urmă, sarea adăugată în mâncare – nu are doar avantaje din punct de vedere culinar, ci și al sănătății. Multe dintre acestea pot fi folosite în diverse suplimente alimentare naturale care să tonifice și să revitalizeze organismul. 

  • Alege condimente sănătoase, evită-le pe cele nesănătoase

Atunci când vine vorba despre ierburi proaspete sau despre sosuri bazate pe semințe aromate, ele reprezintă o alegere excelentă din punct de vedere al sănătății. Le poți folosi oricând, le poți combina exact așa cum ai poftă și poți obține rețete savuroase datorită lor.

Există, însă, și o serie de condimente pe care ar fi de dorit să le eviți sau să le incluzi cât mai rar în dietă. Maionezele sunt extrem de grase și indigeste, dressing-ul de salată cu conținut scăzut de grăsimi are adesea mult zahăr adăugat, sosul pentru grătar conține aproximativ 11 g de zahăr în fiecare porție de 30 ml, iar sosul teriyaki are o cantitate enormă de sare.

  • Decide între ierburi proaspete si cele uscate

Într-o lume ideală, am avea cu toții la îndemână condimente proaspete, în fiecare zi. Din păcate, clima nu ne permite să ne bucurăm de acest lux, așa că se naște o întrebare legitimă: sunt ok ierburile uscate, sau mai bine le evităm?

În general, ierburile uscate ar trebui să aibă o aromă mult mai concentrată decât în varianta proaspătă, prin urmare vei folosi o cantitate mai mică pentru a condimenta mâncarea: o treime din doza normală este suficientă.

Din păcate, aromele obținute nu sunt chiar identice cu cele imprimate de varianta proaspătă a plantei. Un alt lucru important și de care ar trebui să ții cont este că ierburile uscate se adaugă în mâncare în timpul procesului de preparare, spre deosebire de plantele proaspete, care se pun la final. 

Condimentele sunt o modalitate simplă, accesibilă și sănătoasă de a adăuga aromă, textură și nutrienți rețetelor obișnuite. Din păcate, variantele gata preparate (de tipul sosurilor și dressing-urilor) au un conținut ridicat de calorii, zahăr, sare și alți aditivi. Optează pentru condimente și ierburi aromatice cât mai naturale și prepară amestecurile dorite, care îți încântă papilele gustative.