Nu ne putem închipui viața în ziua de azi fără energie electrică, iar una dintre provocările prezentului este găsirea unor surse alternative, mai puțin poluante și mai puțin costisitoare. Este nevoie de o astfel de măsură pentru că producerea energiei electrice pe căi convenționale necesită resurse epuizabile, iar întreg procesul are consecințe negative asupra mediului, consecințe care au început să se resimtă tot mai pregnant.
În aceste condiții, panourile solare sunt privite ca o importantă sursă de producere a energiei alternative, iar utilizarea lor se face la o scară tot mai largă. Aceasta presupune o serie de avantaje pe care te invităm să le afli în rândurile ce urmează.
Energia solară nu costă
E drept că achiziționarea și instalarea unor astfel de panouri necesită o investiție mai mare decât o instalație electrică obișnuită, însă pentru energia consumată nu va trebui să plătești niciun fel de factură. Principala resursă este lumina solară pe care nimeni nu poate pune monopol și nu o poate impozita, așa că vei beneficia de ea gratis, în fiecare zi.
Dacă vei investi într-un sistem de panouri performant, care îți va permite să înmagazinezi o cantitate mai mare de energie, vei putea face și profit din valorificarea acestei energii.
Pot fi folosite pentru diferite aplicații
Nu este neapărat să îți conectezi întreaga locuință la panourile solare, acestea putând fi folosite separat pentru diferite aplicații. De exemplu, poți folosi un panou solar pentru generatorul de impulsuri al gardului electric – o soluție ideală mai ales pentru zonele în care nu există rețea electrică sau nu poți conecta dispozitivul la o sursă de curent.
De asemenea, poți monta panouri solare pentru iluminatul fermei sau al grădinii, dar și pentru alimentarea cu energie a unor utilaje și dispozitive electrice.
Nu fac zgomot
Folosirea generatorului electric poate fi o bună alternativă când nu ești legat la rețea sau când curentul s-a oprit din diferite motive. Un astfel de dispozitiv prezintă inconvenientul cauzat de zgomotul permanent al motorului pe benzină sau motorină. Din acest motiv, utilizarea pe o perioadă îndelungată devine deranjantă, atât pentru cei ai casei cât și pentru vecini.
Nu același lucru se poate spune despre panourile solare care sunt complet silențioase, funcționând fără a scoate un sunet. În plus, singurul combustibil necesar este energia solară care este inepuizabilă și e gratis, spre deosebire de benzină sau motorină.
Sunt compatibile cu alte surse de energie
Instalarea unui sistem cu panouri solare nu înseamnă renunțarea la alte tipuri de energie, și aici ne referim și la cea convențională, provenită din rețeaua clasică. Un astfel de sistem poate veni în completarea unei surse deja existente, putând fi folosit simultan sau alternativ cu aceasta.
De altfel, aceasta este soluția adoptată de cei mai mulți dintre utilizatori pentru a asigura în permanență energia necesară chiar și când apar probleme la una dintre surse.
Nu poluează mediul înconjurător
Panourile solare nu emit niciun fel de noxe în atmosferă, fiind o sursă de curent electric total nepoluantă. Astfel, aceste sisteme nu contribuie la deteriorarea calității aerului și nici la amplificarea efectului de seră. De asemenea, utilizarea lor nu generează reziduuri sau deșeuri poluante așa că efectul asupra mediului înconjurător este zero.
Prin urmare, instalarea unor panouri solare nu este condiționată de niciun fel de reglementări privind protecția mediului și nici nu necesită aprobări speciale în acest sens.
Ar mai fi de adăugat la final că panourile solare pot fi instalate oriunde, chiar și în zonele cele mai izolate, unde curentul electric nu a ajuns nici până în ziua de azi. Ținând cont de acest fapt, utilizarea panourilor electrice trebuie privită și ca o soluție viabilă pentru zonele și comunitățile defavorizate.