Kinetoterapia reprezintă un ansamblu de tratamente menite să reabiliteze funcțiile unor părți ale corpului, afectate de anumite dizabilități, boli, traume sau intervenții chirurgicale. Readaptarea la normalitate este extrem de importantă după un episod traumatic, iar recuperarea se poate face cu ajutor de specialitate, într-o clinică de kinetoterapie cu tradiție și rezultate pe măsură.
Poate fi o adevărată provocare să identificați cea mai bună clinică și cel mai bun kinetoterapeut pentru a primi ajutorul medical necesar pentru revenirea la normalitate, după o accidentare, o traumă sau o operație. Acordând atenție câtorva detalii puteți ajunge să lucrați cu un specialist care să vă readucă bunăstarea fizică și psihică.
1. Clinică acreditată
Verificarea online a clinicilor cu servicii de kinetoterapie poate fi o sarcină ușoară, dar este bine să faceți o documentare minuțioasă și să alegeți numai acele instituții acreditate, care oferă informații complete de contact, terapeuți și au și recenzii și feedback din partea clienților.
2. Kinetoterapeuți licențiați
Înainte de a lua orice decizie trebuie să vă informați bine. Nu doar clinica trebuie să fie acreditată, dar și kinetoterapeutul trebuie să fie foarte bine pregătit, pentru a beneficia de ajutor de valoare.
Puteți opta pentru un kinetoterapeut din București, cu o experiență bogată, cu numeroase cursuri de specializare și supraspecializare, în funcție de nevoile pe care le aveți.
3. Programarea unei întâlniri
Kinetoterapeutul și pacientul trebuie să mențină un dialog și să realizeze împreună un parteneriat, astfel încât planul de acțiune să fie implementat cu succes. Programați o întâlnire la unul dintre kinetoterapeuții clinicii alese și încercați să vedeți dacă găsiți persoana potrivită, cu care să vă simțiți confortabil și în siguranță, care să vă ofere încrederea necesară, pentru ca recuperarea să fie completă.
4. Servicii de calitate, costuri pe măsură
Serviciile de kinetoterapie pot fi ceva mai scumpe, dar sănătatea este importantă. Nu încercați să alegeți clinica și terapeutul pe baza criteriului – cel mai mic cost. Serviciile de calitate, planul personalizat, tehnica modernă utilizată, pot face ca kinetoterapia să nu fie ieftină, dar ajutorul este neprețuit.
Așadar este bine să știți de la început care sunt costurile pentru planul de reabilitare și dacă se pot acoperi și prin asigurarea medicală.
5. Cunoașterea planului de tratament
Odată ce planul de tratament a fost realizat, în conformitate cu nevoile fiecărui pacient în parte, acesta trebuie adus la cunoștința acestora. Pacienții trebuie să știe ce anume urmăresc kinetoterapeuții în tratamentele aplicate, care sunt scopurile, dar și implicarea din partea fiecărei părți.
În timp ce unele exerciții sunt realizate cu ajutorul unor instrumente și aparate moderne, altele vizează interacțiunea fizică dintre specialist și pacient, iar acesta din urmă are un rol bine determinat în propria vindecare.
6. Recuperarea și exercițiile de acasă
Kinetoterapia este o terapie recomandată în tratarea afecțiunilor ortopedice și neuro-motorii, precum și în anumite probleme cronice. Obiectivele urmărite de procedurile de kineto se referă în primul rând la redarea mobilității articulare și, în al doilea rând, la tonifierea musculaturii.
Uneori, sesiunile față în față pot fi completate cu exerciții ce trebuie realizate acasă, până la următoarea întâlnire, tocmai pentru ca progresul să fie constant și susținut.
Kinetoterapeuții își educă pacienții să continue seria de exerciții stabilită și după finalizarea sesiunilor programate, pentru ca perioada de convalescență să fie trecută cu bine, iar vindecarea să fie completă.
Așadar, exercițiile pentru acasă, după încheierea kinetoterapiei trebuie continuate, iar programul respectat, pentru a preveni recidivele.
7. Alegeri inspirate
Dacă planul de tratament prevede întâlniri frecvente, la care nu puteți ajunge din diverse motive, puteți vorbi cu kinetoterapeutul pentru a identifica soluțiile potrivite, astfel încât să nu întrerupeți sesiunile.
Apropierea de un centru ce are și kinetoterapie poate fi un criteriu de alegere, dacă tratamentul este de lungă durată și întâlnirile sunt frecvente.
Selectarea clinicii de kinetoterapie potrivite vă asigură șanse maxime de recuperare completă și de revenire la viața de dinainte de accidentare. Acordați atenție tuturor aspectelor de interes și nu luați o decizie pripită, mai ales că vorbim de o terapie deosebit de importantă pentru sănătate.