Acneea hormonală este cauzată de variațiile hormonilor și poate apărea atât la adolescenți, cât și la adulți. La vârsta adultă, are o incidență mai mare în rândul femeilor de peste 25 de ani. [1] Iată care sunt simptomele comune, cum se diagnostichează, în ce constă tratamentul și ce se recomandă în cazul apariției acesteia!
Simptome comune
Acneea hormonală duce la apariția unor leziuni care apar mai ales în jumătatea inferioară a feței, dar nu este exclus să ajungă și în zonele superioare, chiar dacă acest lucru se întâmplă mai rar. Cel mai adesea apar papule eritematoase și pustule medii sau moderate, hiperpigmentare. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre acneea hormonală.
Factori de risc
Printre factorii de risc ce contribuie la declanșarea acneei hormonale se află:
- predispoziția genetică;
- stresul pshihoemoțioal;
- unii factori externi, precum hormonii naturali sau artificiali, unele medicamente, produse de îngrijire care nu sunt adaptate tipului de ten, factorii poluanți;
- obiceiuri nesănătoase, precum fumatul, consumul de alcool.
Cum se diagnostichează acneea hormonală?
Pentru a stabili diagnosticul, medicul dermatolog efectuează examenul clinic și solicită teste de sange, pentru a verifica nivelurile hormonilor, care, de regulă, sunt modificate în cazul apariției acneei hormonale.
Pot fi necesare și teste imagistice. În unele cazuri, dermatologul poate colabora cu endocrinologul și cu ginecologul, pentru a stabili diagnosticul și gradul de severitate al acneei hormonale.
Schema de tratament
În vederea stabilirii schemei de tratament, medicul va ține cont de următorii factori: gradul de severitate pe care îl are acneea hormonală, dacă persoana respectivă este însărcinată, ce impact are afecțiunea asupra psihicului său și dacă a urmat alte tratamente.
Tratamentul este complex și poate cuprinde:
- medicamente cu acțiune topică;
- medicamente pentru reglare hormonală (de exemplu, antibiotice, inhibatori ai unor hormoni)
- anticoncepționale (abordare stabilită împreună cu medicul endocrinolog sau cu cel ginecolog) [2];
- produse cosmetice adecvate tipului de ten (de curățare, hidratare, exfoliere, produse cu factor de protecție solară) și proceduri mecanice (de pildă, de extracție comedoane, microdermabraziune, electrocauterizare, injectarea corticosteroizilor, terapie cu laser, peeling-uri chimice)
Posibile complicații
Se pot ivi complicații atunci când acneea hormonală nu este tratată corespunzător o perioadă îndelungată sau când pacientul ori pacienta nu respectă recomandările medicului specialist.
Complicațiile constau în agravarea leziunilor, hiperpigmentarea postinflamatorie și apariția cicatricilor. Tratamentele homeopate administrate fără acordul medicului pot înrăutăți acneea hormonală, ducând la dezvoltarea dermatitei de contact sau a celei iritative.
Sfaturi și recomandări
Pentru a putea preveni acneea hormonală, se recomandă adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum renunțarea la fumat și la consumul de alcool, o dietă adecvată (stabilită de medic), o rutină de îngrijire adaptată tipului de ten, activitate fizică pliată pe necesitățile organismului tău. Se recomandă și evitarea stresului și practicarea metodelor de relaxare.
Automedicația nu este recomandată, iar tratamentul homeopat este ineficient în cazul acneei, dacă nu este stabilit de medic și inclus în schema de tratament, alături de medicamente și de alte proceduri. Atunci când observi leziuni ale acneei, mergi la un consult de specialitate.
Medicul dermatolog este cel în măsură să stabilească diagnosticul și schema de tratament adecvată organismului tău. În unele cazuri, în special în cele severe, dermatologul poate colabora cu endocrinologul și cu ginecologul, pentru diagnosticare și stabilirea unei scheme de tratament particularizată pe necesitățile pacientului sau pacientei.
Surse de referință:
- Bagatin, Edileia, et al. “Adult Female Acne: A Guide to Clinical Practice.” Anais Brasileiros De Dermatologia, Sociedade Brasileira De Dermatologia, 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6360964/, accesat la 9 noiembrie 2022;
- “Hormonal Acne & Cystic Acne – Best Treatments: Dr Sajjad Rajpar.” Midland Skin, www.midlandskin.co.uk/hormonal-acne/, accesat la 9 noiembrie 2022.