Fibroamele uterine reprezintă tumori benigne care apar în special la femeile aflate la vârsta fertilă. În multe cazuri, fibromul uterin este lipsit de simptome, fiind descoperit numai în cadrul unor controale de rutină. Cu toate acestea, există situații în care numărul sau dimensiunea fibroamelor impune instituirea unui tratament [1]. Citește în continuare și află ce este embolizarea fibromului uterin și care sunt beneficiile pe care ți le poate aduce această procedură.
Ce este embolizarea fibromului uterin?
Procedura cunoscută și sub numele de embolizarea arterei uterine reprezintă o modalitate de tratament minim invaziv pentru fibromul uterin care acționează prin întreruperea alimentării cu sânge a tumorii. În cadrul procedurii, medicul introduce un cateter la nivelul unei artere din zona inghinală sau din zona încheieturii și îl ghidează sub control radiologic până la nivelul arterei uterine. Odată ajuns la nivelul vasului de sânge vizat, se injectează particule de dimensiuni reduse care blochează artera responsabilă de alimentarea fibromului uterin. Odată cu întreruperea fluxului de sânge, consistența și dimensiunile fibromului încep să scadă, conducând consecutiv la ameliorarea simptomelor.
Cum te poate ajuta procedura de embolizare?
Tratarea fibromului uterin prin embolizare este indicată atunci când tumora provoacă dureri intense sau alte simptome neplăcute. Scăderea dimensiunii fibromului prin embolizare te poate ajuta să scapi de simptome precum:
- sângerări uterine;
- senzația de prea plin sau durere abdominală;
- creșterea în dimensiuni a abdomenului;
- infertilitate;
- presiune asupra vezicii urinare și accentuarea necesității de a urina;
- presiune asupra intestinelor, constipație și balonare;
- durere în timpul actului sexual;
- durere la nivelul spatelui și/sau picioarelor.
Ce alte beneficii îți aduce procedura de embolizare?
Caracterul minim invaziv al procedurii oferă beneficiul unei recuperări rapide, comparativ cu intervenția chirurgicală clasică de îndepărtare a fibroamelor uterine. Durata intervenției este de aproximativ o oră, iar spitalizarea este în general de scurtă durată (24h) în vederea monitorizării postintervenționale.
În plus, utilizarea procedurii de embolizare pentru tratamentul fibroamelor uterine nu presupune îndepărtarea uterului, conservând astfel posibilitatea de a rămâne însărcinată ulterior.
Care sunt riscurile asociate embolizării?
Asemenea altor intervenții medicale, procedura de embolizare nu este lipsită de riscuri. Printre posibilele complicații asociate embolizării fibromului uterin se numără:
- hemoragia;
- lezarea uterului;
- infecția la nivelul uterului sau la nivelul zonei de puncționare;
- apariția unei colecții de sânge (hematom) la nivelul zonei de puncționare;
- lezarea arterei de acces;
- cheaguri de sânge;
- infertilitatea (aspect aflat în continuare în curs de investigație);
- dispariția ciclului menstrual.
În concluzie, embolizarea arterei uterine este o metodă de tratament minim invaziv recomandată pentru pacientele care experimentează simptome severe cauzate de fibroamele uterine. Dacă și tu te confrunți cu simptome deranjante ale fibromului uterin, discută cu medicul tău pentru a afla dacă poți beneficia de pe urma procedurii de embolizare.
Surse informative
- “Uterine Fibroids.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 16 Sept. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288.
- “Uterine Artery Embolization.” Johns Hopkins Medicine, 27 June 2022, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/uterine-artery-embolization.