Bucureştenii adoră prezenţa icoanelor în casa lor

956
Bucureştenii adoră prezenţa icoanelor în casa lor

Bucureşti-ul este o capitală înţesată de biserici încă din cele mai vechi timpuri, asta pentru că suntem un popor foarte credincios şi religios. Conform ultimelor statistici, un bucureştean merge la biserică cel puţin o dată pe lună. Majoritatea preferă rugăciunea de seară, în intimitatea propriei locuinţe. Icoanele sunt o prezenţă obişnuită în fiecare casă din Bucureşti.

Realizarea iconografiei religioase, în principal ortodoxe, s-a desfășurat de-a lungul istoriei în diferite perioade, ceea ce a determinat variația acesteia în ceea ce privește caracteristicile ideologice, temele și trăsăturile picturale. Deși icoana religioasă este cunoscută ca fiind importantă în domeniul spiritual, multe dintre caracteristicile sale sunt remarcabile și la nivel artistic.

Termenul de “icoană”, provine din grecescul „eikon”,care înseamnă „chip”. În domeniul religios și cu tradiția bizantină, o icoană este o imagine bidimensională care conține o pictură a unui personaj sau obiect de tradiție religioasă. Iconografia apare în mai multe religii, deși se remarcă cu preponderență în ortodoxie, unde este esențială, în comparație cu religii precum islamul, unde utilizarea icoanelor este mai limitată. Folosirea sa depinde și de religie, dar se evidențiază funcția sa ornamentală, cult sau inspirație pentru credincioși.

Tema cea mai generală a acestor icoane este împărțită în patru teme principale: chipul Fecioarei cu Pruncul; Tainele pascale, adică moartea și învierea lui Iisus Hristos; Schimbarea la față, unde apar imagini ale Sfintei Treimi și ale Euharistiei; și imagini ale sfinților, care sunt reprezentați cu o statură mai mică decât Hristos sau Fecioara Maria.

În ceea ce privește caracteristicile tehnice și artistice generale, icoanele religioase sunt o combinație a imaginii cu simbolul. Privirile sfinților nu sunt îndreptate către un punct din icoana însăși, ci se uită la oricine observă acea lucrare.

Pentru a înțelege ce reprezintă icoana pentru creștinii ortodocși, este suficient să intri într-o biserică de rit bizantin. În fața imaginilor sacre, luminate de candele și lumânări, toți credincioșii îngenunchează, fac semnul crucii (punând împreună cele trei degete, degetul mare, degetul arătător și degetul mijlociu, pentru a simboliza Treimea) și sărută icoanele lui Hristos, ale Fecioarei și ale sfinților locului. Icoana este un semn al prezenței lui Dumnezeu și cea mai simplă și imediată formă de recunoaștere eclezială disponibilă popoarelor bizantine și slave. Înaintea icoanei, orice credincios poate spune: „Aceasta este credința mea, este ceea în ce cred, persoanele dumnezeiești și sfinții, vizibile în forme și culori!”.

Icoanele pot fi metalice sau pe suport din lemn, dar un loc aparte în ultimii ani îl ocupă icoanele argintate. Găsești icoane și iconițe argintate în magazinul online Pincost.ro la prețuri foarte bune. Icoanele sunt importate din Grecia, disponibile in diferite forme și dimensiuni, putând fi puse în orice cameră.

icoane online

Bucureştenii comandă cel mai des icoane online deoarece livrarea se realizează rapid, la adresă, cu costuri foarte mici. Vizitează site-ul şi bucură-te de preţuri avantajoase la icoane argintate import Grecia.