Apa, lumina şi căldura sunt elemente esenţiale pentru orice tip de cultură. De echilibrul dintre ele depinde calitatea plantelor îngrijite. Pentru un sezon rodnic, trebuie să asiguri un climat prielnic, ferit de fenomenele naturale dăunătoare. O atenţie deosebită trebuie acordată expunerii la razele soarelui pe timp de vară, fiindcă plantele pot suferi şoc termic. În privinţa culturilor de roşii, spre exemplu, acestea au nevoie de lumină până la o anumită temperatură, după care trebuie protejate. Una dintre cele mai bune soluţii o oferă plasele de umbrire pe care le poţi alege în funcţie de condiţiile grădinii tale.
Ce este plasa de umbrire
Descrierea numelui spune aproape totul: plasa de umbrire este confecţionată dintr-un material rezistent care filtrează lumina soarelui în zona pe care o acoperă. Plasele sunt disponibile într-o varietate de materiale, culori şi dimensiuni. În funcţie de zona în care este amenajată cultura şi de specificul climei locale, poţi alege plase cu grad de umbrire care variază între 30 şi peste 90%. Roşiile au nevoie de mai multă lumină, aşadar ţine cont de acest aspect atunci când alegi densitatea materialului şi un grad de umbrire moderat.
Când se recomandă montarea plasei
Diferenţele mari de temperatură dintre noapte şi zi sunt printre cele mai periculoase fenomene pentru grădinile de roşii. Culturile deschise şi cele de solar trebuie tratate diferit, la fel şi soiurile de tomate care au recomandări specifice. În general, primăvara şi toamna, legumele au nevoie de cât mai multă expunere la soare. Pe timp de vară, soarele din primele ore ale zilei asigură energia necesară pentru fotosinteză. Când temperaturile trec de 30 de grade Celsius, cantitatea de căldură este mult prea mare, fapt care poate duce la deteriorarea fructelor. Aşadar, varianta ideală este să montezi o plasă de umbrire la final de primăvară și să o demontezi la începutul toamnei, astfel încât plantele tale să aibă o expunere la temperaturi relativ constante de-a lungul mai multor anotimpuri. Avantajul sulurilor de plasă de umbrire este că sunt uşor de demontat şi de depozitat în extrasezon.
Cum alegi modelul potrivit
În prezent, în piaţă există diferite tipuri de plase de umbrire din care trebuie să-l alegi pe cel care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale. Am amintit deja de importanţa cunoaşterii specificului temperaturii şi umidităţii din zona în care cultivi. Acesta poate fi un prim criteriu de alegere, deoarece te ajută să alegi densitatea şi gradul de umbrire potrivite. Plasele tricotate sunt recomandate pentru tomate deoarece nu umbresc total, ci permit pătrunderea unei cantităţi suficiente de lumină şi căldură pentru locul cultivat.
Unde o instalezi
Plasa de umbrire trebuie să acopere complet rândurile de roşii, astfel încât plantele să nu o poată atinge. Aşadar, va fi instalată la o distanță suficientă de sol. Spaţiul liber lăsat între legume şi plasă favorizează ventilarea aerului, prevenind efectul de seră dar și apariţia şi răspândirea bolilor. În privinţa sistemelor de prindere, acestea pot fi achiziţionate ca atare din magazinele de profil sau confecţionate în funcţie de nevoile grădinii. Cu puţină îndemânare, operaţiunea se poate face în regim Do It Yourself. Ţine cont de perioadele în care plasa nu va fi utilizată, aşadar alege instrumente de prins durabile şi totodată uşor de montat şi demontat.
Roşiile sunt plante cărora le place deopotrivă apa, lumina şi căldura. Lipsa şi excesul fiecăruia dintre cele trei elemente esenţiale devin dăunătoare. În sezonul cald, culturile de roşii au de suferit atunci când temperaturile depăşesc pragul de 30 de grade Celsius. Semnele vizibile ale unei grădini cu probleme din cauza căldurii sunt căderea florilor, coacerea neuniformă sau crăpăturile apărute pe fruct. Din acest motiv, reducerea temperaturii resimţite de plante cu ajutorul unei plase de umbrit poate fi soluţia salvării recoltei din sezonul cald.