Echipele dedicate sunt un model de lucru colaborativ prin care contractezi o echipă de dezvoltatori IT în regim de outsourcing. Este unul dintre cele mai populare modele de colaborare datorită implementării rapide, la costuri mult mai mici decât dacă ar trebui să angajezi intern o echipă de dezvoltatori IT.
Dacă alegi să lucrezi cu o echipă dedicată vei obține o echipă de specialiști atent selecționați pentru a te ajuta să-ți îndeplinești obiectivele de business. De asemenea, o echipă dedicată se adaptează condițiilor tale, astfel încât poți să o privești ca pe o echipă internă.
Însă, față de angajați, cu echipa dedicată nu trebuie să îți mai faci griji cu costurile administrative, HR, taxe și impozite și alte beneficii. Din contră, te poți concentra pe alte obiective de business pe care nu le puteai duce la îndeplinire din cauza costurile interne ridicate.
Care sunt costurile pentru a angaja o echipă dedicată?
Conform raportului Deloitte din 2020, cel mai relevant motiv (70%) pentru care companiile aleg să lucreze cu o echipă dedicat în regim de outsourcing îl reprezintă costurile reduse.
Poți să plătești echipa dedicată fie la finalizarea proiectului, fie pe orele lucrate. De altfel, ai doar acest cost, fără extra costuri cum ar fi închirierea unui spațiu, echipament (laptop, servere, licențe) taxe, facturi pentru utilitati și altele. De asemenea, este mult mai rapid și mai ieftin să angajezi o echipă dedicată decât să cauți fiecare specialist.
Ce tipuri de specialiști fac parte dintr-o echipă dedicată?
Compoziția fiecărei echipe dedicate diferă de la client la client, în funcție de nevoile proiectului, dar și obiectivele de business. Astfel, echipa dedicată poate să conțină:
- dezvoltatori IT (front-end, back-end, full-stack, mobile etc.);
- designeri UX/UI;
- ingineri DevOps;
- analiști de business;
- manageri de produs;
- manageri de proiect.
Când ar trebui să angajezi o echipă dedicată?
Acest tip de colaborare este alegerea potrivită pentru orice tip de proiect, indiferent de mărimea lui. Însă, dacă îți dorești să ai o soluție pe care vrei s-o transformi în produs sau serviciu, ceea ce înseamnă că are o complexitate ridicată și un timeframe nedefinit, atunci ar trebui să alegi o echipă dedicată pentru dezvoltarea acestui proiect.
Un start-up la început de drum
Dacă ești un start-up la început de drum trebuie să crești. În acest caz, alegerea unei echipe dedicate este indicat deoarece îți permite să construiești o echipă de specialiști foarte repede, care poate să preia orice proiect pe care îl ai în implementare sau îți dorești să fie implementat și, cel mai important să ai costuri reduse.
Proiecte lungi
Modelul de colaborare ce implică echipele dedicate este ideal pentru proiectele lungi și complexe, care au potențialul de a se extinde. Pentru a putea atinge potențialul pe care o echipă dedicată îl are ai nevoie de o echipă cu experiență și care poate fi augmentată rapid cu alți specialiști.
Sunt o multitudine de companii care folosesc echipe dedicate – WhatsApp, Apple, Oracle, IBM, Amazon și multe altele. Motivele sunt simple – eficiență crescută a costurilor și implementare rapidă.
Roweb Development este o companie software românească cu o experiență de peste 17 ani în livrarea de proiecte la nivel național și internațional, în peste 30 de țări. De-a lungul celor 17 ani, Roweb Development s-a specializat în crearea de proiecte enterprise, aplicații mobile, site-uri web sau dezvoltarea de CRM propriu. Pentru mai multe detalii vizitați www.roweb.ro