Serviciile medicale reprezintă un domeniu cu adevărat provocator și dificil, prin prisma activităților desfășurate cu scopul nobil de a salva vieți. Pe cale de consecință, pregătirea și experiența solicitate la angajare sunt ridicate, pentru ca pacienților să li se asigure standarde înalte de calitate a îngrijirii personale.
Între profesioniștii acestei branșe se disting aceia care sunt, în mod evident și firesc, adevărate extensii ale medicilor pe care-i secondează. Astfel, asistenții medicali reprezintă un grup de lucru esențial în orice efectiv medical, dat fiind că ajung să gestioneze administrarea tratamentelor. Aceștia îndeplinesc astfel un rol esențial în procesul de însănătoșire a fiecărui bolnav. Dar ce presupune mai exact un astfel de job?
Calități și competențe
Aspiranții la cariera de asistent medical au nevoie să dețină anumite calități și competențe care individualizează și recomandă fiecare angajat în domeniu:
- empatie și atenție sporită la nevoile celuilalt–chiar și atunci când acestea nu sunt exprimate clar;
- capacitatea de a relaționa facil, comunicare excelentă–indispensabile atât în relația cu medicul cât și în interacțiunea cu bolnavii și cu aparținătorii acestora;
- disciplină și atenție la detalii–sănătatea pacienților depinde, în mod evident, de acțiunea fiecărui asistent;
- stăpânire de sine–pentru gestionarea cu succes a oricăror situații critice, posibile în orice unitate medicală;
- rezistență la efort–condiție de bază în branșă, asistenții fiind nevoiți să stea multe ore în picioare, să se miște eficient, să transporte obiectele necesare profesiei.
Responsabilități
Un asistent medical se ocupă, în general, de partea administrativă a meseriei, indiferent de specializarea în care activează. Astfel, unele dintre cele mai importante responsabilități ale acestui job sunt:
- efectuarea programărilor;
- completarea corectă a fișei medicale;
- gestionarea datelor personale ale pacienților;
- igienizarea și sterilizarea suprafețelor și a instrumentarului;
- asistarea medicului în cadrul investigațiilor clinice;
- administrarea tratamentelor și monitorizarea pacienților, cu precădere a celor internați;
- recoltarea anumitor probe.
Asistenții medicali trebuie să fie pregătiți, așadar, să ofere ajutor calificat oricărei etape de investigare sau de tratare a pacienților, de fiecare dată când este necesar.
Studii și pregătire
În ceea ce privește calificarea în această profesie, sistemul românesc acceptă două modalități: absolvirea cursurilor la școala postliceală de profil și facultatea de asistenți medicali.
Școala postliceală
Reprezintă varianta rapidă și cea mai ușor de accesat pentru a deveni asistent medical, dat fiind că admiterea presupune un interviu și un test special de aptitudini. Postliceala durează trei ani și se desfășoară pe baza unei programe similare celei dintr-o facultate de profil, în care se urmărește instruirea complexă, teoretică și practică deopotrivă. Absolvirea se face promovând două probe–una teoretică, scrisă, una practică și prin susținerea unui proiect.
Facultatea
Admiterea la o facultate cu profil medical presupune deținerea unei diplome de bacalaureat și promovarea cu succes a două examene–biologie și chimie/fizică (una dintre ultimele două, la alegere). Durata de 4 ani duce la calificarea în calitate de asistent medical generalist, în timp ce după 3 ani se oferă calificarea de asistent balneo-fiziokinetoterapeut.
Indiferent de forma de studii, profesarea efectivă se poate face doar după obținerea certificatului de membru al Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR). Documentul în cauză este valid doar dacă are aviz anual–condiționat de acumularea a 30 de credite care să ateste educație medicală continuă.
Specializarea
Asistentul medical generalist poate opta pentru oricare specializare dintr-un spital–radiologie, oncologie, oftalmologie, etc.–și poate alege să profeseze fie în sistemul de stat, fie în cel privat.
Oportunități
Profesia medicală, oricare ar fi aceasta, are atuul extraordinar de a fi solicitată peste tot în lume. Practic, pentru cei interesați de ofertele disponibile în străinătate, opțiunile sunt nenumărate. Doritorii trebuie însă să se informeze cu privire la minimul documentelor necesare a fi prezentate pentru ca diplomele și experiența din România să poată fi recunoscute peste hotare. Cariera de asistent medical generalist în Germania, de exemplu, ori în Marea Britanie sau Franța continuă să reprezinte puncte de interes pentru personalul de specialitate de la noi.
Nevoile pieței de muncă internaționale au dus astfel la formarea unor companii de recrutare specializate în găsirea celor mai buni angajați pentru posturile externe anunțate a fi disponibile. Prin intermediul acestor firme, profesioniștii români au garanția de a primi date corecte, atât despre sistemul nou care-i așteaptă, cât și despre drepturile și responsabilitățile în cadrul viitorului loc de muncă.