Ce trebuie să știi despre caloriferele de baie?

338
Ce trebuie să știi despre caloriferele de baie?

Fiecare proiect de amenajare are provocările lui. Dacă te afli în căutarea unei soluții optime de încălzire pentru baia ta, atunci cel mai probabil te întrebi ce calorifer ar fi potrivit. Atmosfera plăcută din baie este oferită inclusiv de confortul termic, astfel că după un duș relaxant, atunci când ieși din cadă este ideal să știi că încăperea este ideal încălzită.

Pentru amenajarea băii, primele luate în considerare sunt gresia, faianța, obiectele sanitare. Nu trebuie însă neglijat rolul caloriferului, care pe lângă faptul că trebuie să încălzească eficient, este necesar să ofere și un aspect plăcut. În acest articol îți vom povesti despre caloriferele de baie și ce trebuie să cunoști despre ele, astfel încât să faci cea mai bună achiziție, potrivită cu cerințele tale.

Puterea caloriferului

Caloriferul trebuie să ofere încăperii temperatura optimă. În acest sens contează dimensiunea băii, prezența sau nu a izolației, dar și poziționarea camerei, ca de exemplu dacă are unul, doi pereți spre exterior ori niciunul.

Ca să afli puterea caloriferului de care are nevoie baia ta se aplică formula: volumul încăperii (lungime x lățime x înălțime) x coeficientul caloric al camerei (variază în funcție de prezența ferestrelor sau a izolației, dar o valoare medie pentru o baie izolată este 50 Kcal/m3) x indicele de corecție 1,163 W/mcal (pentru a transforma valoarea din kilocalorii în wați). Rezultatul obținut îți spune puterea termică de care ai nevoie pentru viitorul calorifer de baie (și care este măsurată în wați).

Modelul caloriferului

Există două tipuri principale de calorifere pentru baie, cele clasice cu elemenți și caloriferele portprosop. Cele dintâi sunt recomandate pentru băile mari. Cele de tip portprosop sunt potrivite pentru băile mici de apartament și au devenit tot mai populare datorită dublei funcționalități. Oferă un nivel confortabil de căldură în întreaga baie și, în același timp sunt utile pentru a păstra prosoapele calde și uscate. 

Caloriferele portprosop sunt potrivite fie că ai încălzire de la centrala termică proprie, fie că ești racordat la rețeaua publică. În plus, le găsești într-o varietate de dimensiuni și modele. Astfel îți este ușor să le integrezi în baia ta, indiferent de mobilierul pe care l-ai ales, câștigând totodată și gradul de confort termic dorit.

Materialul caloriferului

Două opțiuni des întâlnite pentru caloriferele de baie sunt oțelul și aluminiul. Amândouă sunt materiale durabile. Caloriferele din oțel le întâlnești într-o gamă mult mai variată de modele. Oțelul distribuie imediat căldura în încăpere, dar și menține temperatura caldă o perioadă îndelungată. În plus, este un material ușor. Prin urmare, un astfel de calorifer este simplu de transportat, dar și de manevrat în momentul instalării.

Și caloriferele de aluminiu oferă confort termic sporit, este nevoie de puțin timp pentru a încălzi spațiul și de asemenea sunt ușoare. Au durată lungă de viață și oferă un design elegant băii. Trebuie însă acordată mare atenție ca să nu fie lovite, pentru că se deformează ușor.

Ce trebuie să mai știi:

  • caloriferele pot avea formă dreaptă sau curbată;
  • caloriferul alb este foarte simplu de integrat în orice baie, însă trebuie să știi că pot exista și calorifere cromate sau metalice, gri închis ori negre;
  • în cazul în care dispui de o baie mare poți opta pentru două calorifere, inclusiv modele diferite (clasic și portprosop);
  • caloriferele tip portprosop sunt realizate din oțel rezistent la coroziune;
  • poți achziționa caloriferul de baie online, fără să-ți mai faci griji în privința transportului;
  • majoritatea modelelor de calorifere de baie au incluse accesoriile de montaj.

Simte-te bine în confortul propriei băi! Existând o gamă largă de calorifere de baie îți va fi ușor să-l găsești pe cel potrivit cerințelor tale. Fie că mergi în magazin sau cumperi online, ține cont de informațiile pe care le-ai aflat!