Marginea este situata intr-o zona pitoreasca din judetul Suceava, la 10 kilometri de Radauti, de-a lungul paraului Sucevita. Renumită pentru obiceiurile și tradițiile populare, păstrate cu sfințenie încă din cele mai vechi timpuri, dar și pentru artizanii săi pricepuți, Marginea este apreciată pentru respectul pentru arta populară dar mai ales pentru ceramica neagră produsă aici.
Ceramica neagră produsă la Marginea este cunoscută la nivel internațional, în principal datorită culorii sale negre obținute după o tehnică străveche de ardere. Marginea a devenit un centru de olărit undeva în secolul al XVI-lea. O multitudine de produse ceramică au fost și sunt scoase din cuptorul de la Marginea zilnic.
Ceramica a fost realizată în principal pentru depozitarea alimentelor sau în alte scopuri. Marginea avea vreo 60 de familii de olari și acum au mai rămas doar două-trei familii. Doar bătrânii mai știu să învârtă roata și să ardă vasele de lut în cuptor, la fel ca strămoșii lor. În epoca comunistă, a deține o roată de ceramică era considerată o crimă și mulți meșteri au fost nevoiți să renunțe sau să o facă pe ascuns.
Marginea este singurul loc din lume unde se obține culoarea neagră fără a adăuga nimic la pasta de argilă. Argila, materia primă, este băltuită cu picioarele apoi modelată pe roata olarului și lăsată să se usuce la soare câteva zile. Vasele sunt apoi decorate și lăsate să se usuce încă două săptămâni, apoi sunt periate, lustruite și puse să ardă în cuptor la o temperatură de până la 800 de grade. După ardere, oalele se lasă la cuptor 24 de ore și, în timp ce se răcesc, porii se umplu de smog, transformând astfel ceramica în negru. După ardere, oalele sunt lustruite cu pietre.
Formele vaselor datează din cele mai vechi timpuri: oala înaltă, oala cu două mânere, castroane de diferite dimensiuni și oale cu mănuși. Tehnica de decorare este cea tradițională: ghivecele sunt lustruite cu o piatră specială de râu; imprimeurile gri nearse de pe oală vor amesteca negrul metalic. Această tehnică este unică în lume.
În Marginea veți găsi atelierul de ceramică al lui Gheorghe Magopat care a fost vizitat de turiști și personalități din întreaga lume, precum și de aproape toți ambasadorii acreditați în România. La atelierul de olărit puteți urmări întregul proces de realizare a ghivecelor folosind tehnici tradiționale, începând cu prepararea și prelucrarea lutului pe roata olarului, până la uscarea și arderea acestuia în cuptoare.
Așa a devenit cunoscută la nivel mondial ceramica neagră, plasând Marginea pe traseul turistic din Bucovina.