Poate ți se pare că dinții micuțului sunt sănătoși, dar nu observi că unii întârzie să apară. Poate crezi că strungăreața drăgălașă pe care pe care o are mezinul familiei va dispărea după ce îi cresc dinții finali, dar te înșeli: așa va rămâne și la maturitate, când poate nu va mai fi așa atrăgătoare. Te gândești că dinții de lapte vor cădea oricum, dar poate nu știi că e important să fie îngrijiți și tratați.
Dacă dinții de lapte nu sunt poziționați corect, la fel vor fi și dinții finali, care vor fi responsabili toată viața de funcționalitatea și aspectul danturii, de forma maxilarelor și a întregului chip. Dinții înghesuiți și cei pierduți prematur din cauza îngrijirii deficitare fac ca dinții finali să crească în locuri nepotrivite.
Astfel, acum este momentul să acționezi pentru ca bebelușul tău să nu devină un adolescent și apoi un adult cu multe probleme! La această vârstă, medicul stomatolog specializat în stomotalogie interceptivă poate identifica eventualele anomalii și poate interveni în mod preventiv pentru a evita problemele costisitoare și dureroase în viitor.
Obiceiuri greșite ale bebelușului pe care le poți stopa înainte să-i deformeze dantura
Potrivit specialiștilor în pedodonție și ortodonție de la Clarisse Dental, orice bebeluș tinde să aibă obiceiuri nesănătoase, care îi vor afecta atât sănătatea, cât și forma dentiției și maxilarelor:
- Suptul degetului sau al tetinei pe perioade îndelungate, mai ales în somn, poate face ca dinții din față (incisivii) să apară târziu sau să crească strâmb. Copilul va tinde să umple cu vârful limbii golul dintre dinți și va pronunța greșit consoanele siflante, adică va vorbi sâsâit sau peltic. Împiedică-ți bebelușul să continue și du-l la dentist înainte să se producă efectele nedorite;
- Doarme cu biberonul în gură. Laptele care stagnează în cavitatea bucală provoacă demineralizarea smalțului dentar și cauzează „cariile de biberon“. Nu-ți lăsa copilul să stea cu biberonul în gură dacă a mâncat suficient, iar dacă îi apar pete gălbui rotunde pe suprafața dintelui, mergi repede cu el la dentist. Degradarea dinților de lapte și căderea lor prematură dereglează apariția dinților finali;
- Evită spălatul pe dinți. Copilul trebuie să deprindă obiceiulor de spălarea corectă a dinților de două ori pe zi începând cu vârsta de un an. Igiena orală deficitară din prima parte a copilăriei poate duce la carierea și pierderea molarilor temporari. Dinții se vor deplasa, spațiul necesar erupției va deveni insuficient pentru întreaga dantură, iar caninii – care apar ultimii – se vor ivi prea sus. Arcada se va deforma, mușcarea și mestecarea se vor face deficitar, iar zâmbetul și profilul feței nu vor arăta deloc bine;
- Respiră pe gură. Încă de bebeluș, copilul trebuie învățat să respire pe nas, nu pe gură. Curăță-i nările ca să inspire și expire ușor numai pe nas. Dacă respiră mult timp pe gură, arcada dentară superioară i se va îngusta, iar incisivii i se vor alungi și vor depăși spre exterior linia dinților de jos. Termenul medical este „compresie de maxilar“; denumirea populară fiind „dinți de iepure“;
- Vrea mereu dulciuri. Este cel mai cunoscut obicei nesănătos al copiilor și orice părinte încearcă să-l țină în frâu.
Apelează la specialiști cu experiență
Dacă nu reușești să-ți dezveți copilul de toate obiceiurile nocive de mai sus, specialiștii de la Clarisse Dental te pot îndruma.
Controalele stomatologice regulate vor face ca orice anomalie, oricât de mică, să fie sesizată și tratată la timp. Tratamentele profilactice oferite de Clarisse sunt nedureroase.
Iată câteva dintre cele de bază:
- Corectarea ocluziei, adică a conturului mușcăturii, care este rezultatul poziției dinților, a formei arcadelor dentare și maxilarelor. Cel mai frecvent tratament ortodontic la copii este cel care ajustează forma arcadelor prin utilizarea dispozitivelor dentare;
- Prevenirea cariilor prin sigilarea șanțurilor și fosetelor la dinții temporari după 4 ani;
- Întărirea smalțului dinților prin proceduri de igienizare dentară și fluorizare;
- Prevenirea gingivitei și a altor probleme dentare.
În afară de profilaxie, specialiștii de la clinica stomatologică Clarisse fac toate intervențiile necesare copiilor pentru a avea o dantură sănătoasă acum și în viitor, cum ar fi tratarea cariilor, extracția dințișorilor care se clatină ș.a.m.d.
Clarisse Dental: o clinică stomatologică de elită, cu specialiști de renume internațional
Fondatorul și CEO-ul clinicii, Dr. MSc. Nicoleta Morariu, a urmat cursuri de specializare în ocluzologie, ortodonție funcțională, parodontologie, implantologie și protetică dentară la centre universitare de prim rang din Paris, Londra, Berlin și Viena și are 29 de ani de experiență clinică.
Din echipa internațională de stomatologie interceptivă a clinicii face parte Dr. Msc. Diana Badreddin, profesor la Vienna School of Interdisciplinary Dentistry (VieSID). Specializată în ortodonție, analiză condilografică, tratarea disfuncțiilor cranio-faciale și a corecției posturii, Dr. Badreddin contribuie ca instructor clinic la perfecționarea medicilor ortodonți de la Clarisse.
Dacă dorești o programare, accesează clarisse.ro/contact sau sună la 0721 022 208.