Libertatea pe care o oferă casele construite pe pământ reprezintă principala motivaţie pentru cei mai mulţi proprietari. Regimul alert în care trăim, cu responsabilităţi multiple în familie şi la serviciu, nu poate fi compensat decât printr-un spaţiu în care te odihneşti cu adevărat. Pentru a beneficia de toate avantajele unei proprietăţi trebuie să începi cu alegerea terenului potrivit. Iată câteva sfaturi de care să ţii cont:
Alege zona care te avantajează
Tipul construcţiei pe care o ridici te poate ghida pentru alegerea zonei potrivite. Spre exemplu, dacă îţi doreşti o casă în care vei locui permanent, trebuie să iei în calcul toate lucrurile de care ai nevoie în fiecare zi. În marile oraşe, terenurile sunt fie foarte mici, fie foarte scumpe. Pe măsură ce te îndepărtezi de mediul urban devii dependent de naveta către şcoală şi serviciu, însă preţurile la terenuri sunt mult mai mici, aşadar poţi cumpăra o curte generoasă. În cazul unei case de vacanţă, lucrurile sunt mult mai simple: trebuie să identifici un teren într-o zonă retrasă în care te simţi cu adevărat bine.
Dimensiunile potrivite
Suprafaţa unui teren trebuie calculată în funcţie de stilul de viaţă al familiei tale. Unii preferă doar intimitatea unei proprietăţi în care să se simtă în siguranţă, fără vecini deasupra, dedesubt sau în laterale, cu 2-3 locuri de parcare în curte sau la poartă, un fel de apartament pe pământ. În schimb, dacă îţi doreşti un spaţiu în care să creşti copiii cât mai liberi, jucându-se în curte, vei avea nevoie de o suprafaţă pe măsură. Ia în calcul amprenta casei, căile de acces auto şi pietonale, construcţiile anexe (garaj, foişor) şi spaţiile de relaxare. Dacă ai toate proiectele pregătite, cauţi un teren de dimensiunile din hârtii. Procesul poate fi şi invers: întâi identifici terenul, după care adaptezi proiectul de casă la condiţiile date.
Cum arată comunitatea?
O casă construită reprezintă una dintre cele mai mari investiţii pe care le vei face de-a lungul vieţii. Din acest motiv îţi doreşti ca totul să fie perfect, de la teren şi clădire în sine până la peisaj şi vecini. Locul în care te muţi este foarte important pentru confortul tău şi al familiei tale. Comunitatea este un capitol pe care mulţi îl ignoră, alegând să se concentreze exclusiv pe proprietatea personală. Cel mai înţelept este să te informezi cu privire la specificul locului respectiv. Ansamblurile rezidenţiale care pun la dispoziţie rezidenţilor spaţii verzi, locuri de joacă, terenuri sau săli de sport şi promenade sunt mult mai căutate în special de proprietarii tineri şi foarte sociabili. Accesul la astfel de proprietăţi şi servicii este acum mult mai uşor datorită ofertei de credit preferenţial pentru achiziţia de teren în Dumbrava Vlăsiei.
Importanţa utilităţilor
Înainte de a achiziţiona un teren, informează-te cu privire la utilităţile disponibile în zonă. Există o distincţie clară între condiţiile din mediul urban şi cel rural. În majoritatea oraşelor nu se mai pune problema de electricitate, apă şi gaze naturale. Pe măsură ce te îndepărtezi poţi avea surpriza să lipsească unul sau mai multe dintre elementele importante de mai sus. Chiar şi în jurul Capitalei, unde nu se pune problema de apă sau gaze, canalizările pot lipsi. Aşadar, îţi asumi cheltuiala amenajării şi întreţinerii unei fose septice. În cazul locurilor mai retrase, de vacanţă sau rezidenţiale, există soluţii tehnice şi legale pentru orice lipsă: generatoare de curent, încălzire cu combustibil solid, foraje pentru apă.
Foarte mulţi proprietari de case ridicate pe terenuri recunosc că au descoperit târziu multe lucruri care puteau fi făcute mai bine. Iată de ce este important un minim efort de documentare, pentru a descoperi chiar şi din experienţa altora anumite aspecte la care nu te-ai fi gândit înainte de a cumpăra un pământ pentru noua ta locuinţă.