Cum depozitezi corespunzător mierea de albine?

732
Cum depozitezi corespunzător mierea de albine?

Dacă îți place să consumi miere în mod regulat și vrei să îți umpli rafturile din cămară cu cât mai mult borcane, pentru sezonul de iarnă, atunci este important să ții cont de câteva aspecte esențiale astfel încât mierea să își păstreze toate calitățile. Acest aliment minune este unul dintre cele mai sănătoase produse, nu se alterează și poate să reziste pentru perioade lungi de timp. Însă, condițiile de păstrare contează foarte mult, așa că dacă până acum erai obișnuit să păstrezi mierea la frigider, ar trebui să renunți la acest obicei, pentru că temperaturile extrem de scăzute nu sunt benefice pentru depozitarea mierii de albine. Tocmai de aceea, ți-am pregătit un ghid cu informații folositoare, care te pot ajuta să înveți mai multe despre cum se păstrează mierea în condiții optime, astfel încât  aceasta să nu-și piardă vitaminele din compoziție.

Alege un recipient închis etanș

Cea mai bună metodă de a depozita mierea este alegerea unui recipient potrivit, cum ar fi un borcan din sticlă, de dimensiuni medii, care să poată fi închis etanș. În acest fel, aerul nu va intra în borcan și nu va altera calitatea produsului. 

Poți opta pentru borcane de sticlă cu capac pentru miere și lactate, sau poți alege și o altă opțiune, cum ar fi vasele de lut, care pot fi închise foarte bine, cu ajutorul unui sigiliu cu ceară. De asemenea, recipientele din plastic pot fi folosite pentru depozitarea mierii, însă doar pe termen scurt, deoarece mierea interacționează cu alte elemente chimice și există riscul ca aceasta să absoarbă compușii chimici din compoziția plasticului.

Păstrează mierea într-un loc întunecat

Dacă până acum obișnuiai să păstrezi mierea în borcane, pe masa din bucătărie, sau pe pervaz, ar trebui să renunți la acest obicei. Lumina directă a soarelui poate să afecteze calitatea mierii, mai ales dacă aceasta este păstrată într-un recipient transparent. Așa că cel mai bine ar fi să depozitezi borcanele cu miere într-un loc întunecat, ferit de lumina soarelui, cum ar fi un dulap sau pe rafturile din cămară.

Evită locuri cu umiditate crescută

Dacă vrei ca mierea să își păstreze intacte toate calitățile și vitaminele, atunci ar trebui să alegi un loc uscat pentru depozitare. Încearcă să te orientezi către un spațiu care să fie bine ventilat, astfel încât să nu existe mucegai, și nici condens. Spre exemplu, ar trebui să eviți rafturile din bucătărie, pentru că acolo va exista întotdeauna abur în momentele în care gătești.

Ține la distanță mierea de alte mirodenii

Cu siguranță nu îți dorești ca mierea pe care o consumi să aibă aromă de usturoi sau murături. Așa că ar fi ideal să depozitezi borcanele cu miere într-un loc potrivit, departe de alte recipiente cu mirodenii, murături, fructe, legume sau alte substanțe cu un miros puternic, precum benzina, diluantul sau vopseaua. Mierea poate să absoarbă foarte ușor mirosurile altor alimente, așa că ar fi indicat să ai grijă unde păstrezi acest produs.

Alege un loc răcoros

Întotdeauna mierea trebuie să fie depozitată în locuri răcoroase, pentru a-și păstra toate calitățile, așa că ar trebui să găsești un loc potrivit, unde temperatura să nu depășească 20 de grade Celsius. Totuși, frigiderul nu este opțiunea ideală, așa că ar fi indicat să optezi pentru un alt loc răcoros din bucătărie.

Așadar, mierea este un aliment minune, dar în același timp, un produs destul de pretențios, mai ales când vine vorba de condițiile de păstrare. Tocmai de aceea, îți recomandăm să ții cont de sfaturile pe care ți le-am oferit, astfel încât să alegi un loc potrivit pentru depozitarea borcanelor de miere, pentru ca produsul să își poată păstra calitățile vindecătoare.