Dezvoltarea gândirii logice a copiilor este avantajată de curiozitatea naturală de care aceștia dau dovadă. Cu ajutorul logicii ei vor putea să culeagă informații, să le analizeze și să emită concluzii. Tot acest proces nu ar putea avea loc fără o doză importantă de imaginație și creativitate.
Copiii sunt ca niște bureți, ei absorb tot ceea ce văd, simt sau aud. În acest fel, nivelul de informații pe care îl acumulează este în permanentă creștere, iar procesul de analiză se desfășoară mereu. Cu ajutorul logicii, copiii vor descoperi modul în care informațiile noi se potrivesc cu cele pe care le cunosc deja sau dacă acestea schimbă în vreun fel concluziile pe care le consideră adevărate.
Raționamentul logic stimulează abilitățile de gândire critică, pe măsură ce copiii cresc. Odată cu vârsta, ei încep să se confrunte cu probleme din lumea reală, iar asta necesită o mai bună pregătire pentru a se putea adapta. Copiii trebuie să învețe să gândească singuri și să treacă absolut orice informație prin filtrul logicii. Însă acest lucru poate fi realizat doar dacă sunt ajutați să trăiască experiențe adecvate vârstei lor și nivelului de dezvoltare cognitivă pe care l-au atins. În loc să se confrunte cu o sarcină dificilă, cei mici se pot bucura de experiența oferită de un joc de logica de pe Educlass, iar asta îi va pregăti pentru viitoarele provocări cu care se vor confrunta.
Există multe jocuri și jucării pe care, ca părinte, le poți folosi în timpul pe care îl petreci cu copilul tău. Diverse tipuri de jucării, adecvate fiecărei vârste, îi ajută pe copii să învețe despre lumea înconjurătoare, despre materiale, fenomene și procese, etc.
Până la 1 an
Mulți părinți cred că cei mici nu au abilitățile cognitive necesare pentru a înțelege anumite informații complexe. Adevărul este că neuroplasticitatea lor este ridicată încă de la naștere, iar asta înseamnă că pot asimila anumite informații, chiar dacă nu le pot exprima în niciun fel. Jucăriile senzoriale sunt cele mai potrivite la această vârstă, deoarece îi ajută pe cei mici să exerseze simțul tactil, văzul, auzul, mirosul și chiar gustul. Toate aceste simțuri sunt baza pentru viitoarele raționamente logice pe care le vor face de-a lungul vieții.
Perioada 1-3 ani
Odată ce copilul a învățat să vorbească, iar motricitatea fină este bine dezvoltată, el este pregătit să înceapă să învețe activ. Curiozitatea naturală este cea care îl va stimula în această direcție, iar jucăriile specifice vor aduce nenumărate beneficii suplimentare. În special blocurile de construcții și figurinele, care pot fi manipulate cu mâinile, sunt o modalitate bună de a-i încuraja pe cei mici să își dezvolte logica și să descopere forme, dimensiuni și structuri. Jocurile de îmbinare și asamblare constituie un antrenament extrem de eficient pentru dezvoltarea gândirii logice.
Perioada 3 – 6 ani
Vârsta preșcolară este ideală pentru predarea unor concepte logico-matematice avansate. Jocurile strategice și puzzle-urile complicate, precum și exercițiile simple de matematică, îi antrenează pe cei mici pentru educația formală de care vor beneficia foarte curând. Jucăriile ce includ numărarea, ordonarea sau sortarea sunt ideale pentru dezvoltarea gândirii logice. Toate aceste jocuri specifice vor stimula creierul, vor ajuta la dezvoltarea memoriei și vor crește nivelul de concentrare de care sunt capabili copiii. Logica este foarte bine exersată atunci când cei mici au parte de jocuri ce presupun răbdare și concentrare, deoarece este nevoie de multe încercări bazate pe succes/eșec, iar soluția finală trebuie întotdeauna să fie verificată.
Antrenamentul gândirii logice nu este deloc facil, deoarece nu presupune doar oferirea unor informații. Din contră, este nevoie de jucării adecvate, care să stimuleze simțurile și care să fie atrăgătoare pentru cei mici. Doar așa, ei vor fi motivați să învețe și vor beneficia de condițiile ideale pentru dezvoltarea gândirii logice.