Cum să evacuezi apele uzate din locuința ta

871
Cum să evacuezi apele uzate din locuința ta

Întrucât este parte a patrimoniului public, rezerva de apă trebuie exploatată responsabil, cu respectarea legislației în vigoare, atât de către consumatorii casnici individuali, cât și la nivel industrial sau al comunității locale. 

Regimul de folosire a apelor de către proprietarii de locuințe este prevăzut în Legea apelor (nr. 107/1996), cu toate modificările și actualizările ulterioare. Pentru menținerea echilibrului ecologic, drenarea apelor uzate este un aspect esențial care nu trebuie neglijat, indiferent de zona sau de tipul construcției în care locuiești.

Ce sunt apele uzate

Apele uzate sunt de mai multe categorii, în funcție de consumatori. În articolul de față vom trata apele uzate menajere, care provin din gospodăriile populației. În majoritatea caselor dotate cu utilități sunt amenajate bucătării și băi. 

Chiuvetele, vasele de toaletă, dușurile, căzile de baie, mașinile de spălat rufe și vase sunt conectate la o sursă de apă pentru alimentare și trebuie prevăzute cu un circuit de evacuare. Apele rezultate în urma utilizării acestor echipamente se numesc „uzate” deoarece sunt poluate cu diverse substanțe organice, minerale sau agenți patogeni. 

Acestea trebuie eliminate în siguranță atât pentru sănătatea și igiena locatarilor, dar mai ales pentru protejarea ecosistemului din zonă. Dacă există scurgeri sau deversări accidentale nu se produce doar disconfort pentru oameni, ci există și riscuri de contaminare a solului sau a pânzei freatice.

Tipuri de evacuare

În funcție de zona în care locuiești, trebuie să te preocupe soluțiile existente pentru evacuarea apei din gospodărie pentru proprietatea personală. Dacă localitatea este racordată la o rețea de canalizare, atunci trebuie doar să îndeplinești formalitățile legale și să realizezi conectarea în siguranță la această rețea. 

Acolo unde nu există canalizare, este responsabilitatea fiecărui proprietar să amenajeze o soluție de evacuare a apelor menajere, de cele mai multe ori prin fose septice, respectând legislația în vigoare. Situația cea mai simplă este în apartamentele de bloc, deoarece constructorul se ocupă de toată această logistică. 

În condominiu trebuie doar să întreții sistemul de canalizare, pe care îl poți moderniza periodic personal în locuința ta sau împreună cu ceilalți proprietari pentru spațiile comune. Cea mai mare responsabilitate îți revine atunci când construiești o casă. În acest caz, trebuie să ții cont de mai multe aspecte.

Drenarea apelor uzate

În interiorul casei, instalațiile sanitare sunt aceleași, indiferent că vorbim de o construcție racordată la sistemul de canalizare sau una alimentată cu surse proprii de apă și circuit de eliminare a apelor uzate. Diferențele mari se găsesc în amenajarea curții. 

Pentru racordarea la rețeaua de apă a localității, va trebui să amenajezi un cămin de apă, cât mai aproape de coloana principală, în care vei instala un apometru. Evacuarea se face în coloana de colectare, prin tuburi. Alegerea acestora este importantă deoarece rezistența proiectului depinde de calitatea materialelor. O rețea de tuburi din beton îți oferă siguranță câteva decenii, este ușor de întreținut și se livrează gata de instalat. 

Pentru mai multă siguranță este bine să instalezi cel puțin o clapetă de sens, care împiedică pătrunderea mirosului neplăcut și mai ales refularea apelor murdare din coloana principală în baia sau bucătăria ta.

Colectarea și eliminarea apei pluviale

Apele care provin din precipitații îți pot provoca neplăceri la fel de mari, începând de la disconfort până la infiltrații și chiar distrugeri ale proprietății. Evacuarea acestora trebuie făcută eficient pentru a te bucura atât de arhitectura casei și a curții, cât și de o cale liberă de acces, indiferent de sezon. 

Soluția ideală este să colectezi apa pluvială și să o reutilizezi în casă și grădină, nu doar pentru salvarea planetei, ci și din rațiuni economice. În orice caz, evacuarea trebuie făcută în condiții de siguranță. Sistemul de jgheaburi de jur împrejurul casei poate fi îngropat la bază pe sub pavaj, astfel încât să eviți formarea de bălți pe terasă. În loc de jgheaburi, de-a lungul aleilor poți folosi rigole deschise sau închise.

Amenajarea unui sistem eficient de evacuare a apelor uzate și pluviale din locuință nu trebuie privită doar ca o respectare a legilor în vigoare, ci ca o investiție în confortul și utilitatea proprietății tale.