Articolele vestimentare originale par tot mai dificil de găsit pe o piață care abundă din ce în ce mai mult în produse contrafăcute. Termenul de fake a luat amploare și de multe ori te întrebi dacă ceea ce cumperi e cu adevărat autentic și dacă nu cumva plătești ceva ce nu primești de fapt. Ca să te asiguri că o haină, o geantă sau alte accesorii pe care intenționezi să le achiziționezi sunt originale, e important să știi ce să verifici.
Deși fake-urile par să fie replici tot mai fidele ale produselor originale, există anumite detalii care le vor da de gol. Înainte să cumperi un produs dintr-un magazin studiază-l cu atenție, iar dacă optezi pentru varianta shoppingului online, atunci când primești coletul verifică de la ambalaj, logo, materiale și până la cusături sau fermoare. Dacă sesizezi ceva necorespunzător, atunci vei putea face retur.
Iată cum te asiguri că un produs vestimentar este original:
Evită magazinele “fantomă”
Cel mai sigur pentru a evita să te trezești cu un produs fake, plătit la pret de original, este să cumperi din magazine specializate, fie ele fizice sau online. În general, cele care se respectă și sunt vechi pe piață au un renume pe care nu vor să și-l păteze sub nicio formă. Dacă de exemplu cauți genți originale marca Valentino, vei vedea că o să găsești numeroase sugestii de site-uri și magazine online. Selectează-le cu atenție, atât după popularitate, dar mai ales după măsurile de securitate. Shop-urile serioase vor fi întotdeauna securizate, pentru a le permite clienților să facă plăți în siguranță. De asemenea, cele care își respectă imaginea vor avea descrieri detaliate de produse, fotografii profesionale, un ghid de mărimi pus la dispoziția clienților, pentru a-i ajuta să-și aleagă măsura potrivită, dar și date de contact și posibilitatea să comunici chiar în timp real cu un consultant. Evită așadar magazinele apărute peste noapte, în special cele pe internet.
Verifică cu atenție materialele și finisajele
Un alt criteriu în identificarea unui produs original îl reprezintă materialele din care este confecționat, precum și finisajele. Țesăturile trebuie să fie de calitate superioară, la fel și croiala, cusăturile, linia fermoarului sau nasturii. La o poșetă, de exemplu, nu vei vedea niciodată pete sau ață desprinsă din vreo cusătură. Simetriile vor fi perfecte, la fel și logo-ul. Și eticheta trebuie studiată cu atenție, asta pentru că pe ea trebuie să se regăsească detalii despre produs, cum ar fi materialele, modul de curățare și țara în care a fost produs. Dacă vrei să cumperi un articol vestimentar de firmă, vei găsi și un cod pe care-l poți verifica.
Atenție la grafica logo-ului
Brandurile mari cu logo-uri arhicunoscute vor acorda mare atenție realizării lor pe fiecare produs în parte, fie că e vorba de un tricou, de o geantă sau de o pereche de adidași. Dacă vezi că grafica logo-ului nu corespunde cu cea originală, scrisul este strâmb sau literele au caractere distincte e limpede că ai în față un fake, nicidecum un produs autentic.
Nu te lăsa păcălit/ă de preț
Prețurile mici te pot determina să cumperi un produs ca fiind original, când el nu este, de fapt. În general, un cost mult prea redus față de cel inițial poate fi semn că ai de-a face cu articole contrafăcute. Optează pentru perioadele cu reduceri sau îndreaptă-ți atenția către outleturi care vând piese vestimentare, încălțăminte și accesorii din colecții anterioare, la prețuri mai accesibile. Niciodată nu vei găsi un produs abia apărut cu o reducere semnificativă de preț, decât dacă este o replică.
Înainte de brand, firmă sau logo, pune preț pe calitatea hainelor pe care le porți. Cumpără în funcție de bugetul de care dispui produse din materiale naturale, cu finisaje perfecte și care oferă o garanție a calității superioare. O geantă care arată ieftin, dar care are logo-ul unui designer, nu poate fi mai modernă decât una din piele naturală, dar care nu aparține vreunei case mari de modă.