Cum te poate ajuta un psiholog să depășești mai ușor problemele din timpul pandemiei

1016
Cum te poate ajuta un psiholog să depășești mai ușor problemele din timpul pandemiei

Pandemia de COVID-19 a avut și are un impact semnificativ asupra vieților noastre, afectându-ne nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea mintală. Provocările cu care ne confruntăm zi de zi, fie că este vorba de pierderea unei persoane dragi, pierderea veniturilor sau senzația de izolare și singurătate cauzată de necesitatea menținerii distanțării sociale, pot provoca stres și anxietate sau alte afecțiuni psihice.[1] 

În aceste condiții, un psiholog poate fi persoana potrivită pentru a te ajuta să depășești mai ușor aceste probleme și să treci cu bine de această perioadă plină de provocări. 

Mai jos vom vorbi despre ce face un astfel de specialist, de ce ar trebui să apelezi la psihologi renumiți și despre cum poți face acest lucru. 

Ce este și ce face un psiholog

Psihologul este un specialist care studiază mintea și comportamentul oamenilor pentru a-i putea sprijini pe cei care se confruntă cu probleme de sănătate mintală. În acest scop el folosește tehnici bazate pe cele mai bune cercetări disponibile, ținând cont de necesitățile fiecărei persoane în parte.

De exemplu, unii oameni pot avea nevoie de ajutor pentru că se simt deprimați de mai mult timp. Alții poate au pierdut pe cineva drag și nu știu cum să facă față aceste pierderi. [2]

Cum te poate ajuta un psiholog

Pandemia reprezintă un factor de stres puternic, al cărui impact asupra comportamentului uman nu este întotdeauna direct, ci este influențat și de modul în care un individ o percepe. O persoană cu gândire negativistă va experimenta emoții mai intense, iar una deja deprimată ar putea considera că nu poate suporta acest stres suplimentar. 

În astfel de situații, un psiholog poate ajuta prin ameliorarea atitudinilor negative și creșterea motivației pentru a putea face față nu doar pandemiei, ci și efectelor acesteia pe termen lung. [3]

Acesta poate folosi o gamă largă de tratamente pentru a te ajuta să-ți îmbunătățești viața, dar tipul de tratament la care se apelează cel mai des este terapia. Există mai multe stiluri de terapie, cognitiv-comportamentală, interpersonală, umanistă,  psihodinamică etc., iar un psiholog va știi care dintre acestea este cel mai potrivit pentru tine. La o ședință de terapie poate participa un singur individ, un cuplu sau chiar mai mulți membri ai unei familii.[2]

Când să cauți ajutor 

În principiu, oricine se confruntă cu probleme emoționale, comportamentale sau cognitive pentru o perioadă lungă de timp ar avea nevoie de sprijinul unui specialist. Iată câteva semne care indică necesitatea unei întâlniri cu un psiholog: 

  • Stări de anxietate ce apar în mod regulat; 
  • Sentimente copleșitoare de tristețe sau neputință; 
  • Dificultăți în a face față provocărilor ce apar în fiecare zi, fie în viața personală sau cea profesională; 
  • Folosirea de droguri sau alcool pentru a face față problemelor; 
  • Gânduri suicidare. [5]

Cum poți beneficia de consiliere psihologică 

Unul dintre efectele pandemiei este acela că a transformat terapia online într-o alternativă tot mai des folosită pentru tratarea diverselor afecțiuni. Multe persoane o preferă ședințelor de terapie tradiționale pentru că le permite să simtă confortabil și să păstreze un anumit simț al anonimatului, fără a mai trebui să meargă la un cabinet. 

Bineînțeles, sunt și probleme care necesită și prezența fizică a pacientului și psihologului, caz în care se va recurge la ședințe de terapie tradiționale.

Indiferent de tipul de terapie folosit, este important este să alegi psihologul potrivit, unul care să te poată ajuta să înțelegi motivele problemelor cu care te confrunți și să treci cu bine peste acestea. 

La fel de important este să cauți ajutor la timp. Doar pentru că știi că stresul este motivul simptomelor cu care te confrunți acum, nu înseamnă că nu ar trebui să consulți un specialist. În acest fel, poți preveni apariția unor tulburări mentale grave în viitor. De asemenea, te poate ajuta să găsești metodele potrivite pentru a reduce nivelul de stres.[4]

Bibliografie

  1. CDC. “Coping with Stress.” Www.cdc.gov, 6 Aug. 2021, www.cdc.gov/mentalhealth/stress-coping/cope-with-stress/index.html. Accessed 26 Jan. 2022.
  2. do, What. “What Do Practicing Psychologists Do?” Https://Www.apa.org, 2019, www.apa.org/topics/psychotherapy/about-psychologists. Accessed 26 Jan. 2022.
  3. Karekla, Maria, et al. “The Role of Psychologists in Healthcare during the COVID-19 Pandemic.” European Journal of Psychology Open, vol. 80, no. 1-2, Sept. 2021, pp. 5–17, 10.1024/2673-8627/a000003. Accessed 18 Nov. 2021.
  4. “Mental Health Resources: Types and How to Access.” Www.medicalnewstoday.com, 28 Sept. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/mental-health-resources#free-apps. Accessed 26 Jan. 2022.
  5. “Psychologists: What They Do, Types, How They Can Help, and More.” Www.medicalnewstoday.com, 22 Dec. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/psychologists#seeking-help. Accessed 26 Jan. 2022.