Un spațiu curat este unul în care orice tip de activitate devine mai eficientă. Birourile, apartamentele, sălile de conferințe sau încăperile destinate evenimentelor private sunt doar câteva dintre zonele în care curățenia generală, precum și cea de întreținere sunt necesare. Potrivit studiilor de specialitate, un loc igienizat contribuie la o mai bună concentrare asupra activităților zilnice, la menținerea productivității la locul de muncă și la o satisfacție generală a fiecărei persoane.
Care este diferența dintre cele două și ce oferă firmele specializate? În cele ce urmează veți găsi un ghid adresat atât persoanelor fizice, cât și companiilor care au nevoie de servicii profesionale de curățenie:
Diferențe între curățenia generală și cea de întreținere
Prima pe listă este curățenia generală, care presupune spălarea și igienizarea în amănunt a unui spațiu. Pentru păstrarea în bune condiții este necesară, la intervale regulate de timp, și curățenia de întreținere. Prima reprezintă o muncă minuțioasă, iar cea de-a doua se realizează după o perioadă și are drept scop, așa cum sugerează și denumirea, menținerea permanentă a unui spațiu curat.
În general, încăperile mici pot fi curățate de o singură persoană, dar în zonele mai mari se poate apela la o echipă de profesioniști. Dacă intenționezi să faci curățenie generală și apoi să o întreții într-un birou de doar câteva zeci de metri pătrați, achiziționează soluții profesionale de curatenie de la igienaphs.ro și începe operațiunea pe cont propriu. În cazul unei întinderi mai mari, soluția este să apelezi la specialiști în domeniu.
Ce presupune curățenia generală
Curățenia generală înseamnă ca fiecare colț dintr-o încăpere să fie curățat cu atenție și în detaliu. Aceasta se face în general o dată sau de două ori pe an și include mai aceste servicii:
- Curățarea/spălarea pardoselilor din toate încăperile
- Curățarea mochetelor, covoarelor
- Spălarea geamurilor și a pervazurilor
- Curățarea pe exterior a caloriferelor și a țevilor
- Curățarea exterioară a electrocasnicelor mari
- Ștergerea completă a obiectelor de mobilier
- Curățarea jaluzelelor, draperiilor
- Curățarea prizelor, întrerupătoarelor
- Spălat, dezinfectat și igienizat gresie, faianță, parchet, obiecte sanitare baie
- Curățare și degresare gresie, faianță, chiuvetă, suprafețe inox, obiecte bucătărie
- Curățarea lustrelor și a corpurilor de iluminat
Strângerea gunoiului și a deșeurilor rezultate în urma posibilei renovării
Ce presupune curățenia de întreținere
Cel de-al doilea serviciu se realizează doar după curățenia generală la un anumit interval de timp, stabilit în funcție de necesitățile fiecăruia. Curățenia de întreținere se realizează la fel ca cea generală, cu precizarea că nu va mai fi nevoie să se insiste în anumite zone, cum ar fi geamurile cu resturi de vopsea, după zugrăvire. Aceasta include:
- Curățare podele
- Aspirare mochete, covoare
- Ștergere praf mobilă și obiecte
- Igienizarea obiectelor sanitare din baie
- Curățarea și degresarea obiectelor din bucătărie
- Aerisirea încăperii
- Odorizare
- Strângere gunoi
Ambele procese de curățare sunt esențiale pentru a putea beneficia de un spațiu perfect curat și igienizat. După curățenia generală, cea de întreținere vin în completare și este necesară pentru a putea păstra biroul sau locuința impecabile, fără praf, gunoi, resturi alimentare, pete sau noroi.
Este recomandat procesul de curățenie generală după renovare sau cel puțin o dată pe an. În ceea ce privește curățenia de întreținere, periodicitatea acestui serviciu va fi stabilit în funcție de dimensiunea spațiului, dar și de necesitățile persoanelor care-l folosesc.