Un cabinet stomatologic are nevoie, pe lângă avizele de funcționare specifice unităților sanitare individuale sau de cele de la autoritățile de sănătate publică naționale sau locale, și de o dotare minimă cu aparatură și instrumentar special. Astfel, după obținerea certificatelor de înregistrare, avizare și funcționare a cabinetului stomatologic individual drept unitate medicală cu sau fără personalitate juridică, urmează partea de achiziționare de mobilier, instrumentar și accesorii specifice acestui tip de activitate medicală.
Conform legislației în vigoare, dotarea minimă a unui cabinet stomatologic cu instrumentar și accesorii specifice este obligatorie, iar acest aspect va fi verificat de către un inspector delegat de către Colegiul Medicilor Dentiști din România înainte de autorizarea propriu-zisă. În plus, pentru a beneficia de autorizația de funcționare, cabinetele trebuie să prezinte dovada că sunt îndeplinite toate standardele legate de amenajare și de asigurarea unui circuit funcțional în interiorul lor, dar și cele privitoare la igienă, în conformitate cu reglementările în vigoare.
Iată care sunt dotările necesare unui cabinet dentar care activează pe teritoriul României.
Mobilier specific
Un cabinet stomatologic trebuie să fie prevăzut cu mobilier specific, mai exact să existe cel puțin un unit dentar cu două piese terminale, fotoliul dentar, scaunul medicului și cel al asistentului, alte corpuri mobile și de iluminat.
Aparatură specifică
Din aparatura minimă necesară pentru funcționarea unui cabinet stomatologic se numără:
- Compresoarele și aparatele de aspirație chirurgicală;
- Aparatele de imagistică și radiologie;
- Aparatura pentru implantologie și chirurgie dentară ;
- Aparatura de endodontiție (apex locator, microscop, micromotor endodontic);
- Opțional, lampă de fotopolimerizare și aparat de detartraj;
- Aparatura pentru sterilizarea și dezinfecția în cabinetul stomatologic.
Instrumentar dentar
Lista cu instrumentarul specific necesar unui cabinet stomatologic este cuprinsă în Ordinul nr. 153/2003 al Ministerului Sănătății și Familiei pentru aprobarea Normelor metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, publicată în MO partea I nr. 353 din 23 mai 2003, cu modificările și completările ulterioare.
În plus, având în vedere că activitatea medicală e reglementată de noi condiții de funcționare survenite ca urmare a pandemiei, există activități, dar și echipamente suplimentare necesare personalului medical care examinează sau acordă îngrijiri pacienților suspecți sau confirmați cu Covid-19.
O parte din aceste măsuri de protecție sunt cele referitoare la pregătirea cabinetului sau la programările pacienților, dar există norme și reglementări mult mai stricte privind sterilizarea mai frecventă a aparaturii și a instrumentarului medical.
Consumabilele din cabinetele dentare
Întrucât desfășoară activități în domeniul medical, proprietarii cabinetelor stomatologice au responsabilitatea de a se asigura că îndeplinesc toate condițiile legate de siguranța și igiena locațiilor pe care le dețin, și care sunt reglementate de legislația în vigoare.
Pe lângă instrumentarul și aparatura specifică necesară, pentru buna desfășurare a activității într-un cabinet dentar sunt necesare anumite consumabile și articole de unică folosință, care au rolul de a menține igiena și de a împiedica transmiterea virusurilor sau a bacteriilor de la medic la pacienți și invers.
Dintre materialele consumabile care nu pot lipsi dintr-un cabinet dentar se numără:
- Halatele de unică folosință, un echipament de protecție obligatoriu pentru personalul medical, dar și pentru pacienți;
- Mănușile din latex sau vinil, necesare nu doar pentru protecția mâinilor de substanțe toxice ci și pentru a împiedica răspândirea microbilor;
- Măștile de protecție, devenite obligatorii atât pentru medici cât și pentru pacienți în contextul pandemiei de Covid-19;
- Uscătoare de mâini profesionale de la producători cu renume, necesare în unitățile sanitare și, mai recent, în toate instituțiile publice;
- Botoșeii de unică folosință, pentru a ajuta la păstrarea unui mediu steril în interiorul cabinetului medical.
Dotarea unui cabinet stomatologic cu strictul necesar de aparatură, instrumentar și consumabile specifice este o condiție esențială pentru autorizarea și funcționarea acestora, întrucât nerespectarea unor protocoale minime de igienă pot periclita sănătatea pacienților, dar și a personalului sanitar. Asigură-te că vei face cele mai bune alegeri în cazul în care ai în plan deschiderea unui cabinet individual pentru activitatea stomatologică.