Examen radiologic: ce este, tipuri și la ce ajută

1210
Examen radiologic: ce este, tipuri și la ce ajută

Examenul radiologic este un test imagistic realizat cu ajutorul razelor X. Prin efectuarea unui astfel de test, medicul specialist poate stabili prezența și severitatea unei afecțiuni, poate pune un diagnostic corect sau poate monitoriza efectul unui tratament curent.

Ce este un examen radiologic și cum funcționează?

Examenul radiologic este folosit pentru a crea imagini din interiorul corpului astfel încât medicul să poată observa mai ușor potențiala prezentă a unei leziuni sau afecțiuni.

Atunci când razele X penetrează corpul, o parte sunt absorbite de țesuturile din interior, ceea ce duce astfel la evidențierea acestor organe pe computere speciale.

Tehnica explicată mai sus este aplicată în majoritatea examenelor radiologice, în special în cazul celor care investighează sistemul osos și plămânii.

3 tipuri de examene radiologice și la ce ajută fiecare

Când vine vorba de metoda de funcționare și de informațiile oferite, examenele radiologice pot fi de mai multe tipuri și anume:

Examenul radiologic convențional

Acesta este un test imagistic cu raze X care nu este dureros sau invaziv și care poate produce imagini ale structurilor din interiorul corpului. Deoarece razele X sunt absorbite diferit în funcție de material sau de țesut, acestea vor fi evidențiate pe radiografia finală astfel:

  • Oasele și piesele din metal vor apărea ca structuri albe;
  • Aerul din interiorul plămânului va fi negru;
  • Grăsimea și mușchii vor apărea sub diferite forme de gri.

Datorită versatilității acestui test, examenul radiologic convențional este folosit pentru a analiza diferite părți ale corpului cum ar fi:

  • Oasele și dinții – pentru a evidenția potențiale fracturi sau infecții, carii, artrită, osteoporoză sau cancer osos.
  • Zona toracică – pentru a verifica prezența sau absența infecțiilor pulmonare și a cancerului pulmonar, pentru a observa dacă inima este mărită sau pentru a observa potențiale întreruperi ale circulației sangvine prin administrarea unei substanțe de contrast.
  • Zona abdominală – pentru verificarea problemelor tractului digestiv sau pentru situații speciale cum ar fi înghițirea anumitor obiecte.

CT-ul sau Tomografia Computerizată

Acest test imagistic folosește raze X pentru a crea imagini din mai multe unghiuri, care sunt apoi procesate de un computer special pentru a oferi informații detaliate despre oase, vase de sânge și alte țesuturi moi din organism.

Asemănător examenului radiologic convențional, CT-ul poate utiliza și el substanțe de contrast pentru a evidenția mai clar anumite aspecte din interiorul corpului. În funcție de zona analizată și de organul sau țesutul care necesita verificare, medicul va decide dacă este nevoie sau nu de această substanță.

De cele mai multe ori CT-ul este recomandat pentru:

  • Diagnosticarea problemelor legate de mușchi sau oase, cum ar fi tumori sau fracturi;
  • Evidențierea exactă a locației unei tumori, infecții sau a unui tromb;
  • Monitorizarea eficienței anumitor tratamente prescrise deja;
  • Detectarea leziunilor sau a hemoragiilor interne;
  • Observarea anumitor afecțiuni cum ar fi cancerul, bolile cardiace sau cele pulmonare etc.

Radiologia intervențională

Radiologia intervențională include tehnici minim invazive de diagnostic și nu numai, care depind de imaginile realizate prin raze X pentru a ghida cateterele până la zona dorită.

Una dintre cele mai cunoscute și populare investigații de acest tip este angiografia coronariană, o procedură care implică folosirea de catetere, raze X și substanțe de contrast.

Angiografia coronariană este realizată pentru a evidenția potențiala întrerupere a circulației sangvine la nivelul arterelor coronare. În timpul investigației, medicul specialist va introduce un cateter printr-o artera specifică, pe care îl va ghida apoi până la zona afectată, moment în care va introduce o substanță de contrast pentru a evidenția circulația sangvină și potențialele stenoze.

Datorită versatilității acestei investigații și evoluția tehnicilor minim invazive, radiologia intervențională poate fi folosită nu numai pentru diagnostic ci și pentru tratarea anumitor probleme prin proceduri precum:

  • Angioplastie;
  • Embolizare;
  • Ablație prin cateter etc.

Dacă ai nevoie de un examen radiologic, atunci apelează la clinici sau centre specializate în acest domeniu cum ar fi Centrele de Imagistică Medicală Arcadia Medical, pentru a programa o consultație personalizată.