Menținerea unei bune igiene este esențială nu doar pentru confortul, ci și pentru sănătatea bebelușului. În același timp, nu este întotdeauna ușor, ca proaspăt părinte, să știi exact ce ai de făcut și cât de des. De aceea, ne-am gândit că ți-ar fi utile câteva sfaturi în acest sens, valabile încă din primele zile de viață a celui mic.
1. Nu este obligatoriu să îi faci baie în fiecare zi
Băița zilnică poate deveni o componentă importantă a ritualului de culcare, dar ea nu este neapărat necesară, cel puțin nu în cazul nou-născuților. 2 – 3 băi pe săptămână sunt suficiente, iar la început băile în cădiță pot fi înlocuite cu simple băi cu buretele. Bineînțeles, acest lucru nu este valabil pentru zona feței, a mâinilor și zona scutecului.[2]
Mai importantă decât frecvența îmbăierilor este însă folosirea produselor potrivite. Optează pentru produse fără parabeni, coloranți sau parfumuri, care pot irita pielea sensibilă a bebelușului. Ai nevoie în primul rând de un gel de duș special conceput pentru bebeluși, care va curăța delicat, fără a-i irita pielea, și pe care îl vei aplica doar în zonele care tind să se murdărească mai mult: zona scutecului, gâtul etc. Clătește-l bine cu apă călduță și folosește un prosop curat și moale pentru a-i usca ușor tot corpul. Pentru a completa rutina de îngrijire a pielii, ți-ar trebui cremă și ulei de corp pentru bebelușul tău.
2. Nu uita de ochi, nas și urechi
Ochii, năsucul și urechile celui mic trebuie curățate zilnic, fie că urmează sau nu să facă băiță. Ai nevoie însă doar de câteva comprese sterile și puțină apă călduță sau ser fiziologic pentru a face asta. Ochii se vor curăța începând de la colțul interior spre cel exterior, folosind o compresă curată pentru fiecare ochi. Tot o compresă sterilă se va folosi și pentru a curăța zona nasului și exteriorul urechilor.
Atenție! Nu se recomandă utilizarea bețișoarelor de urechi pentru curățarea urechilor bebelușilor.[1]
3. Schimbă scutecele murdare cât mai curând posibil
Dacă vrei să eviți să ai de-a face cu acele neplăcute iritații de scutec, este important să te asiguri că schimbi scutecele murdare cât mai curând posibil. În primele săptămâni și luni de viață, va trebui să schimbi aproximativ 10 până la 12 scutece pe zi. Ulterior, pe măsură ce bebe mai crește, numărul acestora se va reduce, dar schimbarea scutecului imediat după ce bebe a făcut caca rămâne obligatorie.
Asigură-te că ai tot ce îți trebuie la îndemână înainte de a începe, de la scutec curat și cremă pentru scutec până la șervețele umede sau apă caldă și săpun. Nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat pe pat sau pe masa de înfășat și spală-te bine pe mâini înainte și după finalizarea operațiunii „scutecelul”.[3]
4. Ai grijă și de unghiile sale
Unghiile bebelușilor sunt ascuțite și tind să crească destul de repede. Tăierea periodică a acestora este necesară nu doar pentru confortul lor, ci și pentru a preveni zgârieturile accidentale.[2] Folosește în acest scopt doar forfecuțe și unghiere special concepute pentru bebeluși și taie unghiile drept. Nu uita să îi și pilești unghiile – în acest fel, poți scăpa de acele margini neregulate colțuri ascuțite care l-ar putea zgâria.
Cât de des va trebui să repeți operațiunea depinde de cât de repede cresc unghiile bebelușului tău, dar, de regulă, acest lucru trebuie făcut o dată pe săptămână. Este recomandat să încerci să faci asta când bebelușul este liniștit sau somnoros. Astfel, este mai puțin probabil să se miște brusc și să se rănească în timpul tăierii unghiilor.
Igiena bebelușului este crucială pentru sănătatea și dezvoltarea sa. De la baie, la schimbarea scutecului și până la îngrijirea nasului, urechilor, ochilor și unghiilor, fiecare aspect al igienei zilnice a bebelușului are o importanță majoră. Sperăm că sfaturile prezentate în acest articol îți vor fi de folos și îți vor ușura eforturile de crearea a unei rutine de îngrijire corectă.
Bibliografie:
- „Cleaning Your Baby’s Ears and Nose”, Healthdirect Australia, 16 Mar. 2023, www.pregnancybirthbaby.org.au/cleaning-your-babys-ears-eyes-and-nose. Accessed 4 Sept. 2023.
- „How to Care for Your Baby’s Skin, Hair, and Nails”, American Academy of Dermatology Association, 2023, www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/baby-care-skin-hair-nails. Accessed 4 Sept. 2023.
- „How to Change Your Baby’s Nappy”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/how-to-change-your-babys-nappy/. Accessed 4 Sept. 2023.