Munca de acasă vs. munca de la birou: Avantaje și dezavantaje

1057
Munca de acasa vs. munca de la birou: Avantaje și dezavantaje

Atunci când vorbim despre muncă, știm că aceasta ne oferă posibilități de avansare, remunerații financiare și bucuria apartenenței într-un grup. Totuși, la fel de important este și cum muncim, așa că de cele mai multe ori întrebarea se pune  dacă e mai bine să muncim de acasă sau de la birou. Iată care sunt avantajele fiecărei opțiuni, dar și dezavantajele aferente acestora. 

Ce presupune munca de la birou?

Munca de la birou este un cumul de factori, iar avantajele pe care le oferă procesul lucrativ par a fi mai mari în această formulă. Practic, pentru un proprietar de afacere este cel mai simplu să găsească un spatiu de birouri de inchiriat, iar întreaga activitate să se desfășoare aici, pentru că nu există alte cheltuieli sau solicitări logistice. 

Desigur, acest lucru înseamnă ca biroul să ofere angajaților tot ceea ce au aceștia nevoie, începând de la birouri spațioase, cu sală de mese și loc de recreere și terminând cu elemente de birotică, echipamente de lucru și tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea activității. 

Avantajele muncii de la birou

Munca de la birou înseamnă mai înainte de orice socializare, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Avem nevoie de contact cu ceilalți oameni, pentru că suntem la bază ființe sociale. Nu putem conviețui singuri și cu atât mai mult nu putem lucra singuri.

Pentru că avem nevoie să schimbăm păreri și să solicităm ajutor, este de la sine înțeles faptul că a lucra la birou îți oferă un avantaj major pentru sănătatea mintală și pentru psihicul tău, dar și pentru realizarea proceselor uzuale de lucru, la care este efectiv nevoie de intervenția unui colectiv întreg.

Dezavantajele muncii de la birou

Dacă ar fi să privim reversul medaliei, vom constata faptul că este dezavantajos să parcurgi același drum în fiecare zi, să petreci ore întregi în trafic pentru drumurile de plecare spre serviciu și pentru întoarcere sau să apelezi la mijloace în transport în comun. 

Aceste situații pot fi costisitoare și în vreme ce costurile efective financiare pot fi acoperite prin decontarea de către firmă, costul timpului pierdut este mai greu de gestionat, dar este totuși asumat. Avem nevoie de servicii stabile, pentru dezvoltarea noastră ca indivizi, așadar ne asumăm rolul de a merge la serviciu conform programului, atunci când este necesar.

Ce presupune munca de acasă?

Munca de acasă înseamnă să realizezi aceleași procese ca la birou, fprp a mai fi nevoit să te deplasezi însă. Acesta este practic și cel mai mare avantaj al muncii de acasă, prin faptul că nu mai ești nevoit să pierzi timp în trafic, nu mai trebuie să plătești bonă sau creșă pentru copii și nu mai vii obosit seara de la muncă.

Totuși, chiar și munca de acasă este obositoare și are cerințele ei. Vei avea nevoie de obiecte de birotică, de un spațiu separat în care să lucrezi, de liniște și întreaga arhitectură a sistemelor de funcționare, conform muncii de la birou. 

Trebuie să beneficiezi de internet, de energie electrică, de energie termică și de spații de depozitare, pentru ca munca de acasă să țină pasul cu aceleași activități pe care le-ai realiza de la birou. 

Dezavantajul muncii de acasă este lipsa socializării, dar și faptul că uneori poți ajunge să te simți depășit de situație, existând o confuzie la nivel de organizare a spațiului. Specialiștii afirmă că biroul trebuie să fie separat de zona de odihnă sau de masă, tocmai pentru că mintea umană are nevoie de o pauză și de exersarea corectă a rolurilor.

Așadar, fiecare tip de muncă aduce avantaje și dezavantaje, așa că este indicat să alegi ceea ce crezi că ți s-ar potrivi cel mai bine. Urmărește avantajele și dezavantajele și extrapolează-le conform situației tale. Alege apoi varianta potrivită pentru ca productivitatea muncii tale să nu fie afectată.