Ortopedia se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor musculo-scheletice – oase, ligamente, tendoane, articulații și mușchi. Deși poate părea că ortopedia generală este suficientă pentru pacienții de toate vârstele, trebuie să știi că aceasta diferă de ortopedia pediatrică.
Ortopedia pediatrică se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor musculo-scheletice la copii. Aceasta are un rol deosebit în medicină, deoarece sistemul locomotor al copiilor este în plină dezvoltare, iar structura oaselor este diferită de cea a adulților. Problemele de creștere și dezvoltare legate de oase și articulații sunt corectate de medicul ortoped pediatru. Iată de este importantă această specialitate medicală, ce tratează și când ar trebui să îți duci copilul la un consult de ortopedie pediatrică.
Importanța ortopediei pediatrice
Ortopedia pediatrică are o importanță deosebită în buna dezvoltare a sistemului locomotor al copiilor. Până la vârsta adultă, oasele și articulațiile se dezvoltă constant. Astfel, structura acestor țesuturi este diferită la copii.
Copiii mici au oasele mai moi, de structură cartilaginoasă, cu capacitatea de remodelare în timp. În procesul de dezvoltare, acestea se calcifică și se întăresc. În cazul copiilor, pot apărea probleme de creștere și dezvoltare în ceea ce privește sistemul locomotor, cum ar fi deformări ale coloanei vertebrale sau ale picioarelor (picioare în „X”), care trebuie corectate.
De asemenea, tehnicile chirurgicale pentru tratamentul afecțiunilor scheletice la copii sunt diferite față de cele pentru adulți.
Pe de altă parte, în cazul unor leziuni sau traumatisme ale oaselor, cum ar fi fracturile, acestea se vindecă mai rapid la copil decât la adult și se tratează diferit. În schimb, o vindecare incorectă, fără tratament medical, poate necesita apoi o intervenție chirurgicală pentru corectare. De aceea, ortopedul pediatru se asigură că oasele se vindecă în mod corect.
În plus, este mai ușoară tratarea unor afecțiuni musculo-scheletice atunci când țesuturile sunt în dezvoltare, la vârsta copilăriei, decât la vârsta adultă, după ce procesele de creștere și dezvoltare s-au finalizat.
Ce afecțiuni tratează ortopedul pediatru?
Ortopedul pediatru tratează următoarele afecțiuni la copii:
- Fracturi osoase (oase rupte);
- Deformări ale coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, lordoză);
- Infecții ale oaselor și articulațiilor;
- Dureri articulare;
- Anomalii ale membrelor inferioare (probleme de mers, curbare în „O”, picioare în „X”, degete încălecate, anomalii ale piciorului);
- Accidentări sportive;
- Afecțiuni osoase ale sugarului.
Pentru tratamentul acestor boli, medicul poate recomanda purtarea unei orteze, proceduri de recuperare medicală (fizioterapie, kinetoterapie) sau proceduri chirurgicale. Unii medici sunt specializați în chirurgie ortopedică pediatrică. Acest lucru înseamnă că pot utiliza și tehnici chirurgicale pentru corectarea unor probleme de creștere sau pentru tratamentul unor afecțiuni.
Când îți duci copilul la ortoped?
Este important să știi să recunoști încă din stadiile incipiente problemele musculo-scheletice care apar la copil. Dacă sesizezi că micuțul are un mers anormal, strâmb sau membrele sale au o formă neobișnuită, este nevoie să fie văzut de un medic ortoped pediatru.
De asemenea, acordă atenție posturii copilului. Curburile anormale ale coloanei vertebrale trebuie corectate cât mai rapid. Mergi cât mai repede cu copilul la departamentul dedicat ortopediei pediatrice dacă s-a accidentat în timpul activităților sportive sau dacă a suferit un traumatism. Leziunile serioase necesită asistență medicală imediată în unitatea de primiri urgențe.
Pe de altă parte, unele semne ale problemelor musculo-scheletice, cum ar fi întârzierea în creștere, nu sunt întotdeauna sesizabile. Vizita de rutină la pediatru te poate ajuta în acest sens.
Totuși, trebuie să știi că nu întotdeauna prezența unor semne de acest gen reflectă o afecțiune a sistemului locomotor. Poate fi vorba doar de procesul de dezvoltare care implică unele modificări temporare la mers, care se corectează de la sine în timp. În orice caz, vizita la medicul ortoped pediatru poate stabili dacă cel mic are o problemă medicală sau nu.
Așadar, ortopedia pediatrică are un rol important în creșterea și dezvoltarea fizică a celor mici. Nu neglija afecțiunile scheletice la copil și nici vizita de rutină la pediatru.