Pielea uscată este o problemă care afectează multe persoane. Tegumentul se asprește, dezvoltă scuame și poate provoca apariția pruritului. Zonele afectate variază de la o persoană la alta. Unii oameni au o tendință naturală de a dezvolta piele uscată. Însă chiar și persoanele cu piele grasă pot avea pielea uscată uneori. În unele cazuri problema se poate corecta prin schimbarea obiceiurilor de viață, dar alteori este necesară utilizarea anumitor produse. Pentru ameliorarea pielii uscate este important să înțelegem care sunt cauzele care duc la apariția ei.
1. Spălarea și curățarea excesivă
Chiar dacă folosești produse Vichy prietenoase cu pielea, trebuie să știi că spălatul des sau îndelungat și frecarea excesivă a pielii pot duce la uscarea tegumentului. Uleiurile naturale din componența pielii necesită timp pentru a se reface. În lipsa lor, pielea pierde rapid apă și este expusă factorilor de mediu. Dușurile sau băile care durează, deși par că ajută pielea să se hidrateze, afectează stratul de protecție al pielii. Apa fierbinte are același efect.
2. Căldura
Căldura scade umiditatea din locuințe, lucru care poate contribui la uscarea pielii. Indiferent de tipul de încălzire, riscul de reducere excesivă a umidității din locuință există. Pe lângă efectul dăunător asupra pielii, aerul uscat poate afecta și sistemul respirator. Folosește un umidificator dacă aerul din locuința ta este foarte uscat.
3. Mediul și sezonul
Un mediu rece are o umiditate mai redusă, astfel că predispune la apariția pielii uscate. Fabricile de alimente, unde temperatura trebuie să fie tot timpul la un nivel redus, sunt un exemplu de mediu rece. Uscarea pielii apare și în medii naturale cu temperaturi scăzute, ca zonele montane sau regiunile cu climă rece. Sezonul hibernal este, de asemenea, responsabil pentru uscarea tegumentelor. De aceea, se recomandă folosirea unor creme hidratante înainte de expunerea la aerul rece.
4. Produse de îngrijire care usucă pielea
Unele produse de îngrijire, ca șampoane, săpunuri și geluri de duș, sunt realizate cu scopul de a îndepărta sebumul în exces. Pentru unele persoane acestea se pot dovedi potrivite, dar în cazul altora pot provoca uscarea pielii. Folosește produse de îngrijire prietenoase cu pielea ta și evită expunerea îndelungată la detergenți și alte substanțe care îndepărtează uleiurile din piele.
5. Afecțiuni dermatologice
Anumite afecțiuni dermatologice provoacă uscarea pielii. Psoriazisul, dermatita seboreică, dermatita atopică și dermatita de contact sunt cele mai comune. Afecțiunile impactează funcționarea țesuturilor din piele, astfel că hidratarea este deficitară.
6. Anumite tratamente
Administrarea anumitor medicamente poate provoca uscarea pielii. De aceea, este important să ceri sfatul medicului sau farmacistului înainte de a folosi un produs medical și să urmezi indicațiile de administrare corecte. Unele persoane se confruntă cu uscarea pielii după dializă sau tratamente împotriva cancerului.
7. Îmbătrânirea
Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât ești mai predispus să te confrunți cu uscarea pielii, pentru că porii produc mai puțin sebum. De fapt, majoritatea persoanelor de peste 60 de ani are pielea uscată [2]. Prin urmare, este posibil ca după 40 de ani să începi să manifești simptome ca asprimea pielii, prurit intens, senzații de arsură și înțepături și descuamare. Din fericire, medicul dermatolog te poate ajuta să hidratezi corespunzător pielea și să îi ameliorezi starea.
Cum poți preveni uscarea pielii?
Ca să eviți uscarea pielii, ține cont de următoarele recomandări:
- nu te spăla cu apă fierbinte;
- nu sta mai mult de 10 minute la duș;
- folosește un produs potrivit tipului tău de piele;
- bea multă apă;
- îndepărtează apa prin tamponare cu prosopul, nu prin frecare;
- fă duș la 2 zile;
- aplică cremă hidratantă imediat după spălare.
Uscarea pielii provoacă disconfort și îți poate afecta starea de bine. Mergi la medicul dermatolog și ține cont de informațiile din articolul nostru dacă te confrunți cu această problemă!
Referințe:
- https://www.healthline.com/health/dry-skin#lifestyle-remedies;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885.