Sfaturi de care să ții cont dacă ai coxartroză

555
Sfaturi de care să ții cont dacă ai coxartroză

Coxartroza (artroza de șold) este o afecțiune dezvoltată la nivelul articulației șoldului, ce presupune deteriorarea progresivă a texturii protectoare a cartilajului, de pe capul femural și acetabul. Persoanele care suferă de coxartroză acuză într-o primă etapă reduceri minore ale capacității motorii, dar care se pot agrava în timp, cauzând chiar și dureri de intensitate ridicată.

Acest articol acoperă informațiile de bază despre coxartroză, privind cauzele, simptomele, diagnosticarea și opțiunile de tratament pentru această problemă medicală. Noțiunile prezentate au un caracter pur informativ. Consultul de specialitate este esențial pentru stabilirea factorilor determinanți pentru coxartroză, astfel încât să se poată stabili ulterior o schemă de tratament.   

Care sunt cauzale dezvoltării coxartrozei?

Motivele pentru care se poate dezvolta coxartroza sunt diverse și, de obicei, se datorează unei combinații de factori. Dar cu toate acestea, cauza comună este tulburarea metabolică a cartilajului. Degradarea progresivă a acestuia duce la o expunere treptată a osului. 

Atunci când există un contact direct între oase, rezultă deformări, dureri și limitări ale mobilității. De regulă, fisurile apărute în structura cartilajului sunt ireversibile. Lista cu factorii de risc pentru dezvoltarea coxartrozei poate include:

  • predispoziția genetică; 
  • înaintarea în vârstă; 
  • probleme de aliniere a șoldurilor; 
  • afecțiuni diverse ale șoldului; 
  • obezitatea; 
  • efortul fizic intens;  
  • traumele la nivelul soldului. 

Ce simptome pot fi asociate acestei boli?

În cele mai multe dintre cazuri, coxartroza se manifestă printr-o senzație de durere și limitarea razei de mișcare, în urma solicitării articulației șoldului. Durerile sunt sesizabile, de obicei, în timpul mersului sau atunci când se stă în șezut. Pe măsură ce boala avansează, durerile se pot extinde chiar până spre zona genunchilor, iar mișcările devin din ce în ce mai greu de realizat. 

Simptome specifice pentru coxartroză: 

  • dureri la nivelul articulațiilor șoldului; 
  • dureri în zona inghinală și genunchi; 
  • mobilitate redusă și mers șchiopătat; 
  • dureri chiar și în timpul repausului. 

Cum se pune diagnosticul de coxartroză?

Evaluarea de specialitate este esențială pentru stabilirea diagnosticului de coxartroză, dar și pentru a se elimina alte posibile cauze ale manifestărilor prezentate în capitolul anterior. Consultul presupune realizarea testelor de mobilitate, pentru a se analiza capacitatea de mișcare a articulației șoldului, precum și durerile cu care pacientul se confruntă. 

Specialistul va recomanda teste de imagistică, pentru a putea analiza starea cartilajului articulației, dar și pentru a evalua oasele din anatomia șoldului. De asemenea, cu ajutorul rezultatelor oferite de RMN, ecografie și radiografie, medicul va putea observa dimensiunile spațiului articular. Cu cât acestea sunt mai reduse, cu atât boala este mai avansată.

Există 5 grade de avansare:

  • Gradul 0: lipsa semnelor specifice artrozei;
  • Gradul 1: îngustare minoră a spațiului articular;
  • Gradul 2: îngustare minoră a spațiului articular și ușoare iregularități la nivelul suprafeței articulare; 
  • Gradul 3: îngustare pronunțată a spațiului articular și iregularități semnificative ale suprafeței articulare; 
  • Gradul 4: îngustare pronunțată a spațiului articular și iregularități sau semne ale necrozei pe suprafața articulară. 

Cum se poate trata coxartroxa?

Măsurile de tratament pentru coxartroză sunt recomandate în funcție de gradul de severitate și cauzele acesteia (inclusiv factorii de risc). De obicei, daca boala nu este avansată, medicul specialist poate propune soluții de terapie conservatoare, cu scopul de a încetini progresia. Exemple: sport, fizioterapie, kinetoterapie, sesiuni de masaj pentru stimularea musculaturi. 

În cazul în care cartilajul este degradat în mod semnificativ, intervenția chirurgicală poate reprezenta o soluție pentru încetinirea progresiei coxartrozei, cu impact asupra gradului de intensitate cu care se manifestă simptomele. Această opțiune este analizată de medicul specialist doar dacă terapia conservatoare pentru artroza de șold nu a avut succes. 

Intervențiile chirurgicale pot fi minim invazive (artroscopia de șold), atunci când afecțiunea se află într-un stadiu incipient. Dacă boala este avansată, poate fi necesară artroplastia totală de șold, prin montarea unei proteze de sold cimentate, necimentate sau din material hibrid. Medicul specialist este cel care va oferi informațiile complete despre diferențele dintre aceste proteze. 

Așa cum spuneam și mai devreme, degradarea cartilajului articulației nu se poate preveni. Însă alte posibile cauze sau unii factori de risc (obezitatea, sedentarismul) se pot aborda prin soluții de tratament individuale și modificări aduse la nivelul stilului de viață. Expertiza medicală este esențială pentru a stabili cu exactitate soluțiile de tratament, adaptate la specificul patologic.

REFERINTE

Bochdansky, Thomas. “Hip Arthrosis.” STIWELL, stiwell.medel.com/orthopaedics/hip-arthrosis. Last medically reviewed January, 2021. Accessed October 18, 2022