Top 3 cele mai performante camere de acțiune

720
Top 3 cele mai performante camere de acțiune

Camera de acțiune este un dispozitiv compact, cu o construcție robustă, portabil sau atașabil la obiecte vestimentare sau diverse dispozitive, proiectat să surprindă ceea ce vezi în timpul unei călătorii, sărituri, scufundări sau activități sportive. Este o cameră specializată, menită să surprindă acțiunea în material video sau foto din perspectivă personală. Mulțumită avansului tehnologiei, vorbim despre un instrument capabil să realizeze înregistrări de o calitate excepțională și la rezoluții înalte.

Înainte de a demara procesul de achiziție a unui astfel de accesoriu, este esențială informarea asupra acelor detalii necesare pentru a face alegerea potrivită. Am pregătit mai jos topul celor mai performante camere de acțiune, astfel încât decizia finală să poată fi luată în cunoștință de cauză.

Ricoh Theta Z1 Camera 3600 4K

Este, probabil, cea mai performantă cameră de acțiune 360 disponibilă pe piața din România, la ora actuală. Ceea ce o face atât de specială este o combinație aparte de tehnologii încorporate într-un design foarte reușit. Se remarcă, în primul rând, prezența a doi senzori de imagine CMOS de 1 inch, care oferă posibilitatea de a obține fotografii și material video chiar și în condiții de luminozitate scăzută. Materialul video poate fi realizat până la rezoluții 4K@30fps, iar fotografiile pot avea rezoluții de până la 23 Mpx. De fapt, aceasta este principala caracteristică prin care se distinge în raport cu restul competitorilor.

Un alt mare plus pentru această cameră este sistemul de operare derivat din Android. Acesta dă posibilitatea dezvoltatorilor de software să creeze aplicații și plug-in prin care se pot adăuga noi opțiuni camerei – în prezent sunt disponibile 42 de plug-in-uri, între care se remarcă, în mod deosebit, controlul de la distanță, folosind Alexa, ori opțiunea wireless livestreaming.

Cu toate acestea, nu este camera perfectă; probabil cea mai mare problemă este aceea că nu poți conecta camera printr-un cablu HDMI la un televizor sau monitor pentru a vizualiza materialele, ci trebuie mai întâi descărcate pe un smartphone sau alt dispozitiv. Trebuie menționat și faptul că nu este rezistentă la intemperii, deși are o carcasă realizată din magneziu, foarte solidă, iar autonomia bateriei este destul de redusă.

GoPro Max 360

Compania care beneficiază, probabil, de cea mai mare notorietate atunci când vine vorba de camere de acțiune oferă, între altele, o cameră de acțiune 360 cu performanțe de invidiat la un preț mai mult decât avantajos.

GoPro Max 360 este o combinație de Hero 8 și Fusion, care se remarcă prin designul minimalist îmbunătățit față de generația anterioară (Fusion) dar și prin tehnologiile performante oferite. Sunt disponibile trei moduri de a filma:

  • printr-o singură lentilă – ca la orice model Hero;
  • selfie – preferatul generațiilor tinere;
  • imersivul mod 3600.

Toate tipurile de filmare pot fi lucrate la rezoluție maximă de 5K. Fotografiile realizate cu această cameră pot avea rezoluții de până la 16 Mpx, iar detaliile pe care le surprinde sunt remarcabile.

Camera se distinge și prin posibilitatea utilizării a 6 microfoane de înaltă definiție, precum și a înregistrării pe carduri micro SD. În plus, oferă protecție în apă (până la adâncimi de 5 metri), ceea ce o recomandă pentru filmarea scufundărilor și poate fi utilizată în condiții meteo extreme.

Insta360 One X2

Este un alt upgrade excelent al unei camere oricum performante (One X). Este capabilă să surprindă cele mai frumoase momente în materiale video 5K@30fps sau în poze cu rezoluții de până la 6080×3040 pixeli.

Pe lângă protecția la apă (pentru adâncimi de până la 10 metri), acest model oferă:

  • excelentă stabilizare a imaginii – esențială în filmările de acest gen;
  • posibilitatea de ajustare a saturației culorilor și a contrastului;
  • urmărirea subiectului;
  • alte opțiuni menite să provoace creativitatea utilizatorului.

Alegerea unei camere de acțiune performante este condiționată, desigur, în primul rând de bugetul alocat acestui demers, de specificul acțiunilor de înregistrat și de calitatea minimă a materialului video sau foto. Pentru cea mai bună experiență, este necesară o investiție serioasă, însă există suficiente situații în care chiar și camerele mai ieftine și mai puțin dotate pot face față cu brio provocărilor.