Este un lucru știut, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea noastră își pierde din fermitate/elasticitate, ceea ce duce apariția aspectului obosit și îmbătrânit al pielii. Acest lucru este valabil și în zona ochilor, pleoapele își pierd din fermitate și ajung să micșoreze câmpul vizual. Nu numai că se adună piele și grăsime care împiedică vederea, dar pielea capătă un aspect prea puțin plăcut, cu o sumedenie de riduri, pentru că zona din jurul ochilor are pielea foarte delicată, iar ridurile se formează cu ușurință. În acest articol explicăm cum poți preveni ridurile din jurul ochilor și cum le poți trata, odată ce acestea au apărut.
Tipuri de riduri din jurul ochilor
Contracția repetată a ochilor poate duce la formarea ridurilor. Există mai multe tipuri de riduri:
- ridurile de expresie (dinamice): se pot dezvolta între sprâncene și pe frunte, dar și la colțurile exterioare ale ochilor (laba gâștei)
- riduri statice: aceste riduri se observă chiar și atunci când mușchii feței sunt în repaus. Acest tip de riduri se evidențiază mai bine la expunerea la soare, dar și din cauza fumatului și a unei alimentații deficitare (sau nesănătoase).
- riduri sub formă de pliuri. Pliurile care apar mai ales sub ochi după o anumită vârstă sunt din cauza pierderii accentuate a elasticității pielii.
Cum poți combate ridurile din jurul ochilor.
Există mai multe metode la care poți apela, în funcție de cât de pronunțate sunt ridurile.
Blefaroplastia
Metoda cea mai bună în cazul în care ridurile din jurul ochilor sunt pronunțate, iar pielea este lăsată și are un aspect îmbătrânit și obosit este blefaroplastia, dar în cazul în care ridurile nu sunt foarte pronunțate se poate apela și la alte metode.
Blefaroplastia este o procedură chirurgicală prin care pot fi corectate atât pleoapele superioare, cât și pleoapele inferioare. În unele cazuri, la recomandarea medicului specialist, blefaroplastia poate fi asociată liftingului facial. Prin blefaroplastie se elimină excesul de piele, pungile de grăsime, cearcănele de sub ochi. Blefaroplastia este recomandată persoanelor care sunt trecute de 35 de ani. Este important de știut, nu se recomandă blefaroplastia persoanelor care au probleme cu glanda tiroidă, suferă de diabet sau de glaucom. De asemenea, se recomandă prudență în cazul persoanelor care suferă de sindromul ochiului uscat, de hipertensiune arterială, sau de afecțiuni cardiovasculare. Operația de blefaroplastie la clinica Dr. Olimpiu Hârceagă presupune un consult anterior, pentru a se stabili detaliile intervenției, în funcție de dorințele pacientului și de starea de sănătate a acestuia.
Rejuvenare facială cu botox
Toxina botulinică se folosește în general pentru riduri de expresie (laba gâștei). Această substanță se injectează în mușchii faciali pentru ca aceștia să se relaxeze prin blocarea contracțiilor. Efectele intervenției durează până la 6 luni.
Fillere cu acid hialuronic
În general, medicul recomandă folosirea fillerelor cu acid hialuronic în zona de sub ochi, acolo unde se formează cearcănele.
Cum poți întârzia apariția ridurilor din jurul ochilor
Sunt câteva măsuri prin care poți întârzia apariția ridurilor din jurul ochilor:
- folosește cremele cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 în fiecare zi, indiferent de sezon.
- evită bronzarea și utilizarea solarului.
- folosește zilnic cremele de hidratare, chiar dacă nu simți nevoia.
- Renunță la fumat.
- Adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă.
În concluzie, nu te îngrijora din cauza ridurilor. Procesul de îmbătrânire este perfect normal. În ceea ce privește consecințele vizibile, acestea pot fi atenuate prin intermediul produselor cosmetice, sau apelând la tratamentele medicale eficiente precum cele cu acid hialuronic, botox, sau în cazurile mai grave blefaroplastia. Astfel de metode pot corecta pentru perioade de timp importante ridurile din jurul ochilor. Tot ce ai de făcut este să alegi varianta care ți se potrivește, împreună cu medicul chirurg sau estetician care îți va face cele mai bune recomandări, în funcție de așteptările tale, dar și de vârstă și starea ta de sănătate.