Cu toate că situația economică actuală este incertă, iar măsurile fiscale au un puternic impact asupra afacerilor, antreprenoriatul încă se dovedește a fi atrăgător. Multe persoane doresc să-și înființeze un start-up, iar pentru demararea business-ului cea mai simplă modalitate de organizare a activității este PFA-ul. Ideală pentru afacerile de mici dimensiuni, această formă juridică permite desfășurarea oricărei activități legale și poate fi înființată destul de ușor.
Ce presupune deschiderea unui PFA?
Înregistrare unei întreprinderi economice ca Persoană Fizică Autorizată necesită parcurgerea atentă a următoarelor etape:
- Alegerea unei activități care să se încadreze în categoriile permise pentru PFA, cum ar fi servicii de înfrumusețare, consultanță, traducere etc. De menționat faptul că un PFA poate avea maximum 5 coduri CAEN;
- Rezervarea denumirii pentru PFA, procedură ce se poate face online, pe website-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, sau fizic, la ghișeul instituției din județul tău. Totodată, află că denumirea firmei trebuie să includă în mod obligatoriu numele fondatorului;
- Stabilirea sediului profesional;
- Pregătirea documentației și depunerea dosarului cu acte la sediul Registrului Comerțului din orașul unde îți vei desfășura activitatea. În cazul în care deții semnătură electronică poți depune documentele online;
- Ridicarea autorizației de funcționare după aproximativ trei zile lucrătoare de la solicitarea înregistrării ca persoană fizică autorizată.
Care sunt caracteristicile unui PFA?
În principiu, procesul de înființare al PFA este rapid, presupune costuri mici și un minim de acte. Ulterior, cheltuielile de administrare sunt relativ reduse. Este important să știi că titularul poate desfășura doar activități pentru care deține o diplomă de calificare și că acesta poate să își țină propria contabilitate, dacă își dorește asta. De altfel, fondatorul are acces permanent și la banii din firmă, însă răspunderea sa este maximă în sensul că poate plăti cu bunurile proprii dacă înregistrează datorii.
Dacă vrei să lucrezi independent este necesar să știi și că posibilitatea de dezvoltare a societății e limitată și că nu poți aplica la licitații cu un PFA. În plus, sunt puține declarații de transmis către ANAF, dar impozitul se aplică asupra venitului net și nu asupra profitului.
Cum te poate ajuta MBV Consult?
Deși pare că totul va merge ca pe roate, înființarea unei entități legale are implicații clare în ceea ce privește răspunderea pe care ți-o asumi, activitatea pe care o poți desfășura, alegerea sediului profesional sau felul în care vei ține evidența contabilă.
MBV Consult te poate ajuta în procesul de înființare PFA online astfel încât să eviți deplasările inutile, cabinetele de notariat ori problemele ce țin de completarea incorectă a formularelor. Pe lângă faptul că primești consultanță din partea unei echipe specializate despre aspecte precum pregătire profesională în domeniul în care vrei să te autorizezi, nu trebuie decât să trimiți companiei câteva documente.
Actele necesare pentru înființarea PFA-ului, sarcină ce va fi îndeplinită de MBV Consult, sunt o copie a cărții de identitate și o copie după diploma ori certificatul care atestă că există o legătură cu obiectul de activitate ce urmează a fi autorizat. Mai mult, este necesar și contractul de proprietate al imobilului unde va fi sediul profesional. Totuși, dacă nu ai un spațiu pentru PFA, compania îți va oferi găzduire la unul dintre colaboratorii săi.
Beneficiile pe care ți le poate oferi un business propriu sunt de necontestat. Așadar, nu pierde timpul cu procesul de înființare al PFA-ului, ci apelează la o companie specializată. În schimb, folosește acele ore și zile prețioase pentru planificarea atentă a afacerii, dezvoltarea activității și identificarea potențialilor clienți sau furnizori, mai ales dacă îți dorești să cunoști succesul cât mai rapid.