Curățarea covoarelor cu oțet: 6 avantaje și dezavantaje

498
Curățarea covoarelor cu oțet: 6 avantaje și dezavantaje

Pentru că te ocupi regulat de îngrijirea locuinței, cel mai probabil ai în vedere și curățarea covoarelor. Aceste accesorii armonizează estetic orice încăpere, însă absorb cu ușurință praful sau petele dificile. Din acest motiv, covoarele trebuie să fie curățate eficient, folosind și soluții din propria locuință. 

În acest sens, oțetul este un ingredient natural, pe care îl poți folosi pentru curățarea temeinică a covoarelor. Află care sunt avantajele și dezavantajele utilizării oțetului pentru îndepărtarea murdăriei de pe covoare, din rândurile de mai jos!

Elimină petele

Oțetul are numeroase beneficii în orice gospodărie, iar printre ele, se numără și eliminarea cu succes a petelor de pe covoare. Una dintre cele mai bune soluții naturale pentru curățarea covoarelor este compusă din apă și oțet sau oțet și bicarbonat de sodiu. Grație proprietăților de curățare și albire, bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai utile pentru îndepărtarea petelor de pe covor. În combinație cu oțetul alb, bicarbonatul pătrunde în fibrele materialelor și curăță petele. Pentru această soluție, ai nevoie de:

  • o lingură de bicarbonat de sodiu;
  • 1-3 pahar de oțet;
  • apă fierbinte.

Amestecă ingredientele într-un recipient, pulverizează peste petele de pe covor și curăță delicat, cu o cârpă sau cu o perie moale.

Petele de cafea sau de ceai pot fi scoase cu puțin oțet diluat în apă. Oțetul funcționează și pentru petele de grăsime sau de sânge. Nu trebuie decât să amesteci oțet alb, apă caldă și câteva linguri de detergent de vase, curățând ușor covorul cu o cârpă umedă.

Dacă nu reușești să cureți bine covorul sau nu ai timp, alege spălătoria de covoare din sectorul 6 care este cea mai avantajoasă pentru tine! O spălătorie specializată se ocupă de curățarea și igienizarea covoarelor, iar tu nu trebuie să-ți faci griji pentru petele dificile.

Îndepărtează mirosurile neplăcute

Oțetul nu doar că poate să curețe petele de pe covor, însă are capacitatea de a elimina și mirosurile neplăcute. De obicei, se folosește pentru a scăpa de mirosurile provocate de animalele de companie.

Mai întâi, îndepărtează toată murdăria de pe covor. Ulterior, poți să folosești un amestec compus din apă și oțet, lăsând covorul la uscat. Vei vedea că oțetul poate să neutralizeze mirosurile deranjante, fără prea mult efort.

Este ideală pentru cei sensibili la substanțe chimice

Curățarea covoarelor cu oțet este varianta optimă și pentru cei care vor să curețe covoarele, dar sunt sensibili la substanțele chimice. Fiind un produs natural, oțetul este ingredientul perfect pentru a elimina murdăria de pe covoare. Este la fel de potrivit și pentru curățarea ferestrelor, a țevilor sau a electrocasnicelor. Mai mult, este o variantă prietenoasă cu bugetul tău, dacă nu-ți permiți să investești în alte produse de curățare.

Poate deteriora textura covorului

Deși oțetul are beneficii clare pentru curățarea covoarelor, trebuie să ții cont de faptul că poate să deterioreze textura. Ar fi bine să citești eticheta covorului tău, pentru a vedea dacă materialul permite acest tip de curățare.

În plus, înainte să cureți un covor din materiale delicate cu o soluție pe bază de oțet, ar fi bine să efectuezi un test local. Lasă soluția să acționeze timp de câteva ore și observă dacă există vreo reacție în țesătură. Nu folosi soluția de curățare cu oțet dacă există o deteriorare vizibilă a covorului și nu folosi niciodată bureți sau cârpe abrazive.

Poate decolora materialul

Pe lângă faptul că oțetul poate să deterioreze textura covorului, trebuie să ai grijă și la decolorarea materialului. Ar fi bine să folosești doar oțet alb pentru a crea o soluție de curățare.

Orice alt tip de oțet poate să conțină coloranți, dăunători pentru aspectul covoarelor din locuință. Așadar, verifică cu grijă covoarele, mai ales dacă te bucuri de accesorii deschise la culoare.

Oțetul nu este un puternic dezinfectant

Oțetul curăță delicat covorul, te scapă de pete și de mirosurile neplăcute, însă nu funcționează ca un dezinfectant. În acest sens, dacă ai suferit un accident casnic și covoarele sunt murdare, ar trebui să mergi la o curățătorie specializată, care împiedică și răspândirea germenilor și a bacteriilor.

Chiar dacă este un produs foarte eficient de curățare, oțetul nu omoară virușii de pe suprafețe.

Ține cont de avantajele și dezavantajele folosirii oțetului pentru curățarea covoarelor din locuință și ia cea mai bună decizie pentru tine și casa ta!