Alegerea și aranjarea accesoriilor de masă în restaurante

536
Alegerea și aranjarea accesoriilor de masă în restaurante

Fiecare proprietar de restaurant dorește să creeze un spațiu cât mai primitor și plăcut, iar detaliile fac întotdeauna diferența. În acest sens, accesoriile de masă au un rol esențial, de aceea îți prezentăm în continuare detalii și recomandări despre arta aranjării mesei de restaurant. Fie că este vorba despre un local elegant sau o terasă casual, alegerea accesoriilor potrivite reprezintă un element important pentru succes în domeniul ospitalității.

Tipuri de accesorii de masă pentru restaurante

Accesoriile de masă pentru restaurante variază în funcție de stilul, conceptul și bugetul specific al fiecărui local, dar există câteva elemente comune pe care majoritatea restaurantelor le folosesc. Acestea includ veselă, șervețele, mape de meniu. Cele mai importante accesorii de masă tip veselă sunt farfurii, tacâmuri și pahare, suporturi de tacâmuri disponibile într-o gamă largă de modele, forme și dimensiuni. Alte accesorii de masă pentru restaurante sunt sticle decorative, căni și vaze, sfeșnice sau lumânări, inele pentru șervete textile, suporturi de pâine, presărători de condimente, recipiente pentru sosuri. Nu lipsesc accesoriile pentru servirea băuturilor (frapiere, shakere, decoruri de cocktail, seturi de servire a vinului ș.a.).

Accesoriile tematice sunt cele care contribuie la crearea atmosferei din restaurant și diferențiază designul interior al localului. Alegerea accesoriilor de masă depinde de stilul restaurantului și de intenția acestuia de a oferi o experiență unică clienților. Unele restaurante preferă să mizeze pe minimalism, în timp ce altele folosesc accesorii din belșug, pentru a spori aspectul vizual și ambianța. Decorurile din restaurant se modifică în funcție de evenimentele găzduite, iar accesoriile de masă sunt și ele schimbate la fiecare mise en place (mod de aranjare a meselor).

Aranjarea accesoriilor de masă în restaurante

Aranjarea accesoriilor de masă reprezintă un element important în crearea unei experiențe plăcute pentru oaspeții restaurantului. Acordă atenție fiecărei activități din etapa de pregătire a mesei, înainte de sosirea clienților. Începe cu alegerea unei pânze de masă care să fie potrivită cu specificul restaurantului și cu elementele cromatice ale decorurilor. Așează vesela cu grijă, în funcție de numărul de locuri și de setup-ul recomandat (prânz, cină, eveniment festiv, stand-up/sitting, bufet suedez, cocktail). Dacă este cazul, folosește șervete și inele de șervete, pentru un look elegant și stilat. Alege mape de meniu adecvate, atât ca dimensiune, cât și ca materiale, texturi, culori.

Completează mise en place-ul cu elemente de iluminare a mesei și decoruri discrete. Nu încărca prea mult masa de restaurant, pentru ca oaspeții să se simtă în largul lor și să savureze fiecare detaliu. Nu uita de plăcuțele cu “Rezervat”, vei avea nevoie de ele dacă ai clienți care vor o anumită masă la separeu, în grădină, pe terasă sau în zona orchestrei, dacă este vorba despre un restaurant cu program muzical live.

Aranjarea accesoriilor de masă variază în funcție de stilul și bugetul restaurantului, dar rămâne constantă atenția la detalii. Există câteva principii de bază în aranjarea accesoriilor de masă: simetria formelor, echilibrul dimensiunilor și contrastul între culorile calde/reci. De exemplu, obiectele mai mari trebuie echilibrate cu accesorii mai mici, iar utilizarea accentelor de culoare adaugă un contrast plăcut. Ține seama de recomandările prezentate și alege de fiecare dată accesorii de masă care să pună în valoare personalitatea și stilul restaurantului tău.