8 sfaturi pentru shopping inteligent – cum să cumperi în mod eficient

732
8 sfaturi pentru shopping inteligent - cum să cumperi în mod eficient

Banii reprezintă unul dintre subiectele pentru care oamenii se îngrijorează cel mai mult. Iar cumpărăturile pe care le facem pot fi satisfăcătoare sau, dimpotrivă, apăsătoare pentru noi. Cumpărăm diverse lucruri de care avem nevoie și mai ales cumpărăm lucruri pe care le dorim. Dar cumpărăm și lucruri de care nu avem nevoie și nici nu le dorim, neînțelegând întotdeauna de ce. Resursele financiare afectează fiecare parte a vieții noastre, așadar impunerea unei discipline și prudențe atunci când facem cumpărături devine esențială aproape pentru toți dintre noi. Avem resurse limitate de cheltuit și, pentru a ne putea descurca, este avem nevoie să schimbăm anumite obiceiuri de consum. Îți voi împărtăși în rândurile următoare câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți faci un shopping inteligent așa încât să poți cumpăra cât mai eficient.

1. Verifică-ți cheltuielile și renunță la abonamentele inutile

Înainte de a cheltui eficient și de a face potențiale economisiri, cea mai bună ideea este de a vizualiza o listă generală a cheltuielilor deja făcute, de a te observa unde cheltuiești cel mai mult și dacă printre acestea sunt și risipiri inutile de resurse. Dacă acorzi mai multă atenție acestui fapt, probabil că vei observa anumite elemente cum ar fi diferite planuri tarifare pentru telefonul mobil care sunt exagerate sau depășite de timp, nefiind actualizate, prin urmare nici mai ieftine, sau abonamentul TV prin cablu, servicii de streaming TV sau abonamente la presa digitală, care pot fi de asemenea în total foarte costisitoare, iar în formula prezentă cel puțin parțial inutile datorită limitării de timp experimentate de toți. Construiește-ți bugetul viitoarelor luni bazându-te pe noua schemă de cheltuieli.

2. Fă-ți o listă și ține-te de ea

Înainte de a te îndrepta către magazin, fă o listă cu lucrurile de care ai nevoie. Acest lucru te va ajuta să nu cumperi sub imperiul impulsului și să cheltui mult mai mult decât ți-ai propus. O serie de produse din lista celor deja cumpărate și verificate la punctul 1, printr-o selecție mai riguroasă, pot fi eliminate cu succes. Păstrează doar articolele de care ai nevoie și pe care le dorești. Nu cumpăra nimic care nu este pe listă sau de care nu ai nevoie în mod concret. Achiziționează mai întâi lucrurile de care ai nevoie. După aceea, dacă mai ai resurse rămase în buget, poți face cumpărături cerute de impulsul momentului. Însă tot cu un ochi critic, nu da cu piciorul atât de ușor la economiile făcute.

3. Compară prețurile

Mai ales pentru cumpărăturile online, însă nu numai, este deosebit de util să compari întotdeauna prețurile mai înainte.  Pentru comerțul online există astăzi un important avantaj, deoarece au trecut vremurile când trebuia să verificăm manual diferite site-uri web pentru a compara prețurile. Astăzi există numeroase site-uri pe care poți vizualiza compararea prețurilor, cu funcții de căutare care facilitează găsirea celui mai mic preț.

4. Fă cercetări și citește recenziile înainte de a cumpăra

Cu precădere pentru articolele online, și în special pentru cele mai costisitoare, în mediul virtual există întotdeauna recenzii. Dar va trebui să ai grijă să deosebești recenziile scrise cu rea intenție sau false prin căutarea recenziilor pe mai multe site-uri și evidențierea lor cu specificarea „cumpărător verificat”.

5. Nu utiliza un card de credit, cel mult un card cadou. Folosește cât poți numerar

O modalitate de a face shopping inteligent este și ceea de a evita utilizarea unui card de credit. De obicei ele au o sumă de descoperire mare și astfel este extrem de ușor ca lucrurile să scape de sub control. Nu ai nicio gestiune în timp real a sumei de bani și pierzi toate urmele cheltuielilor. De ceea, pe cât poți, încearcă să plătești în numerar. Percepția banilor fizici te ajută să conștientizezi mai bine consecințele unor cheltuieli „cu mână largă”. Poți apela eventual alternativ la folosirea unui card cadou, care de multe ori vine și cu niște reduceri, dar în primul rând se poate folosi pentru o sumă limitată, iar odată consumată el nu mai poate fi refolosit pentru alte cheltuieli.

6. Optează pentru calitate înainte de cantitate

Dacă ți-ai propus să abordezi cheltuielile cu un buget mic, cel mai tentat este să te duci la un magazin din apropiere și să cumperi o mulțime de produse ieftine. Însă trebuie să recunoști că astfel de produse sunt caracterizate de o problemă importantă, le lipsește calitatea! Dacă ai cumpărat haine de exemplu, acestea se vor uza repede și se vor rupe, sau decolora. Astfel încât, în final, vei ajunge să cheltui mai mult. Dimpotrivă, atunci când optezi pentru calitate în detrimentul cantității articolele, chiar dacă vor fi mai scumpe, le vei avea pentru mai mult timp iar aceasta îți va aduce în cele din urmă economii.

7. Alege să cumperi dintr-un magazin outlet

Mărcile cele mai cunoscute și preferate dețin de obicei magazine outlet. Aici marea majoritate a articolelor sunt vândute cu reduceri semnificative. Stocurile dintr-un magazin outlet de marcă poate să nu conțină obligatoriu cel mai recent design, dar va fi unul de original și de calitate, iar cu toate acestea îți va oferi și economisiri importante la buget. Un astfel de loc prietenos și util pentru tine, de pe piața autohtonă, este și Outlet Fashion House Pallady.

8. Alege cu inspirație partenerii de cumpărături

Este foarte probabil să fii însoțit la cumpărături de cele mai multe ori. Dar va trebui să fii atent și să alegi inspirat pentru că prietenii și unii membri ai familiei pot influența opțiunile de cumpărare. Achiziționarea de articole atunci când ieși cu cei dragi ai tăi doar pentru că ei ajung să le probeze, sau doar din jena de a nu fi perceput ca o persoană săracă poate încărca considerabil factura de plată și provoca găuri însemnate în bugetul familiei tale.