Ce trebuie să știi dacă vrei să începi să alergi

385
Ce trebuie să știi dacă vrei să începi să alergi

Alergarea este una dintre cele simple modalități prin care te poți menține în formă, iar includerea acestei activități în agenda săptămânală reprezintă o decizie înțeleaptă. 

Pentru acest sport, ai nevoie de un echipament potrivit pentru cadrul în care te miști, de un traseu adaptat nivelului tău de experiență, dar și de timpul necesar pentru a-l parcurge.

Vrei să ieși la alergat? Iată câteva sfaturi de bază: 

Asigură-te că sănătatea îți permite acest lucru 

Dacă nu ai mai alergat până acum, este bine să știi că starea ta de sănătate și condiția fizică permit practicarea acestui sport. În privința condiției fizice, lucrurile se pot îmbunătăți progresiv, pe măsură ce continui să depui acest tip de efort fizic. 

Cu alte cuvinte, poți începe să arzi în mod eficient depunerile de grăsime, pricipalele grupe de mușchi se tonifiază și pot crește în masă, în timp ce postura se îmbunătățește iar corpul căpătă mai multă mobilitate în mișcările efectuate pe traseu. 

Însă este important să te asiguri că și starea ta de sănătate este compatibilă cu acest nivel de efort, mai ales dacă te confrunți cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare sau localizate la nivelul aparatului musculo-scheletal. În această privință, consultă sfatul medicului tău.   

Echipează-te corespunzător pentru a alerga   

Dacă ieși să alergi în această vară, echipamentul ales trebuie să susțină efortul realizat. Soluțiile vestimentare pentru acest tip de sport îți permit să execuți mișcările în mod corect, asigură confortul termic optim și rezistă în timp, la raze UV, tensionări repetate și spălare. 

Hainele de alergare sunt realizate din materiale sintetice, apreciate pentru beneficiile oferite în sporturile dinamice. Astfel de țesături se usucă foarte repede și permit o foarte bună circulație a aerului, astfel încât sa poată fi evitată senzația de supraîncălzire. 

Aceleași principii tehnice se aplică indiferent de elementul vestimentar ce alcătuiește îmbrăcămintea de alergare: 

În zilele cu soare, poarta șapcă și ochelari cu raze UV. De asemenea, continuă sa te hidratezi corespunzător, pe întreaga distanță a traseului. Secundar, poți purta un smartwatch cu ajutorul căruia să monitorizezi randamentului, iar atașată de braț, o husa de smartphone.

Alege încălțămintea de alergare în funcție de traseu 

Specificul traseului pe care alergi reprezintă poate cel mai important criteriu de alegere, atunci când ești în căutarea unor pantofi sport de alergare potriviți. Exista doua categorii principale, cate unui tip de circuit: 

Încălțămintea de alergare pe asfalt 

Este o încălțăminte ușoară, cu un design aerodinamic și o talpă foarte moale, prevăzută cu tehnologii pentru absorbția eficientă a șocurilor. De asemenea, forma și materialul tălpii permit o putere de propulsie mult mai bună, comparativ cu o pereche obișnuită. Această încălțăminte se poate utiliza și pe banda de alergare. 

Încălțămintea de alergare pe trail 

Este o încălțăminte cu linii mai robuste, special concepută pentru a fixa bine glezna pe suprafețe ușor instabile, sau aflate în pantă. Talpa adidașilor de trail este mai groasă și dispune de striații, pentru o aderență excelentă pe sol noroios, vegetație umedă sau pietriș. Nu se recomandă pentru utilizarea benzii de alergare.

Ia în calcul și varianta unei benzi de alergat

Dacă ai o agendă mult prea încărcată, însă îți dorești foarte mult să practici acest sport benefic pentru sănătate, poți comanda online o bandă de alergat. Astfel, rezolvi într-un mod eficient problema programului, atât timp cât spațiul rezidențial permite amplasarea sa. 

Asigură-te că banda comandată are pe suprafața de contact o peliculă ce poate amortiza cât mai bine șocurile. Astfel, genunchii, spatele și bazinul pot fi protejate în timpul antrenamentului. De asemenea, optează pentru un produs ce permite înclinarea suprafeței de contact, manual sau automat, pentru niveluri diferite de dificultate.

O soluție foarte bună din această categorie de produse include în soft o sumă extinsă de programe pentru alergare, astfel încât să poți găsi un ritm adaptat nivelului tău de experiență: sprint, alergare ușoară, combinații de viteză etc. De asemenea, afișajul trebuie să ofere informații despre: distanța parcursă, timpul de alergare, numărul de calorii arse etc  

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi, dacă vrei să te apuci de alergat. Ține cont de acestea, pentru a te bucura de toate beneficiile oferite.