Cum să-ți decorezi apartamentul cu artă abstractă

434
Cum să-ți decorezi apartamentul cu artă abstractă

Te pasionează arta abstractă? Cu siguranță ai admirat de multe ori astfel de tablouri în muzeele pe care le-ai vizitat și poate că ți-ai dorit să transformi un colț al casei într-o mică expoziție. Acum a venit momentul să faci această schimbare. Folosește-ți imaginația și simțul creativ și alege cele mai interesante obiecte de artă, care crezi că s-ar potrivi în locuința ta, de la tablouri, sculpturi, machete și corpuri de iluminat, până la mozaicuri, și postere abstracte. Iar dacă nu știi cum să integrezi în decorul casei astfel de decorațiuni, iată câteva sfaturi și sugestii, care te-ar putea ajuta.

Ține cont de sursele de lumină

Un tablou abstract ar putea fi ideal pentru living sau dormitor, însă, înainte de a alege un model, ar trebui să ții cont de sursele de lumină din încăpere. Dacă ai ferestre mari, care lasă lumina naturală să pătrundă în abundență, ar trebui să poziționezi tabloul astfel încât să nu fie expus la soare direct, pentru o perioadă lungă de timp. În același timp, tablourile abstracte devin mult mai strălucitoare, atunci când sunt luminate, așa că poți folosi lumini speciale pentru tablouri, cum ar fi spoturile incastrate.

Alege tablouri abstracte pentru camere întunecate

În orice muzeu, tablourile colorate cu modele abstracte sunt mult mai bine puse în evidență atunci când sunt amplasate pe pereți vopsiți în nuanțe de negru, roșu intens sau bleumarin. Tocmai de aceea, poți profita de acest efect și îl poți crea și în locuința ta, dacă ai un perete accent, vopsit într-o nuanță închisă. Poți alege o pictură abstractă luminoasă, care să aibă o paletă de culori vibrante, pentru a maximiza lumina ambientală și energia întregii atmosfere.

Optează pentru elemente verticale

Dacă livingul tău are un tavan jos, poți opta pentru o lucrare abstractă cu elemente verticale lungi, care va oferi un punct focal în cameră care va distrage atenția de la înălțimea tavanului. În ceea ce privește poziționarea, atunci când optezi pentru o lucrare mare într-o cameră mică, cu tavan înalt, ar fi ideal ca partea de jos a tabloului să nu depășească 40 cm de la sol.

Tablouri sau sculpturi?

Arta abstractă poate îmbrăca diverse forme, iar asta este și partea interesantă, pentru că fiecare obiect de artă îți poate transmite o anumită stare. Atunci când privim un tablou abstract, știm că acesta este mai mult decât o expunere estetică de linii, culori și forme, și că este de fapt o manifestare intensă și reală a sentimentelor artistului.

Dacă te pasionează acest tip de artă și îți dorești să o aduci în locuința ta, îți recomandăm să optezi pentru mai multe obiecte de artă, fără să te rezumi la un singur tablou. Spre exemplu, poți alege pentru living o serie de tablouri canvas cu model abstract, iar pentru dormitor, poți opta pentru o sculptură sau pentru un corp de iluminat, în stil abstract. De asemenea, poți alege și postere cu modele abstracte, care se potrivesc perfect pe ușa dormitorului, sau schițe cu diverse forme, care pot fi înrămate și așezate pe birou.

Uită de simetrie

De multe ori, atunci când alegi decorațiunile pentru casă, te gândești că totul ar trebui să fie aranjat simetric. Însă, când vine vorba de arta abstractă, nu trebuie să respecți anumite norme sau reguli estetice. Uită de simetrie și de asortarea culorilor. Îndrăznește să faci alegeri excentrice și să fii creativ. Chiar dacă fiecare tablou are o componentă estetică, el reprezintă mai mult de atât. Mulți compară arta abstractă cu vinul, pentru că până la urmă, alegi ce îți place, indiferent de opiniile altora. Arta are rolul de a te face fericit, de a-ți stimula imaginația și de a schimba ambientul dintr-o încăpere.

Așadar, casa ta poate împrumuta puțin din atmosfera unui muzeu modern, cu ajutorul unor obiecte de artă abstractă. Tablouri, postere, sculpturi – toate aceste decorațiuni pot schimba cu totul.