Intervențiile de mărire a sânilor – cum alegi opțiunea potrivită pentru tine

314
Intervențiile de mărire a sânilor - cum alegi opțiunea potrivită pentru tine

Multe femei sunt nemulțumite de aspectul sânilor naturali. Pentru că sânii reflectă feminitatea, cele mai multe femei își doresc ca aceștia să fie voluminoși și fermi. Astfel, sânii mici sunt considerați adesea o problemă estetică, care afectează încrederea de sine. 

Și tu cauți o soluție pentru sâni mici sau lipsiți de volum? Din fericire, există o serie de intervenții estetice de mărire și remodelare a sânilor la care poți apela. Iată ce opțiuni ai și cum o alegi pe cea potrivită. 

Augmentare mamară cu implant

Augmentarea mamară cu implant este cea mai populară procedură de mărire a sânilor.  

Aceasta presupune efectuarea unei intervenții chirurgicale clasice, sub anestezie generală. Incizia se efectuează sub sân, în zona axilară sau în jurul areolei mamare. Medicul inserează un implant sub țesutul mamar sau sub mușchiul pectoral (1). 

Implantul poate fi de silicon sau umplut cu soluție salină. Cele de silicon imită foarte bine sânul natural, iar cele saline sunt mai ferme. Mărimea este aleasă în funcție de particularitățile pacientei.

În general, implanturile trebuie schimbate la fiecare 10 ani sau atunci când acestea prezintă o ruptură (1). Investigațiile de rutină sunt necesare pentru a verifica starea implanturilor (1). 

Deși recuperarea este destul de dificilă, această procedură oferă cele mai bune rezultate. Poți efectua această intervenție pentru mărirea sânilor la Cosmedica

Augmentare mamară cu transfer de grăsime proprie

O procedură relativ nouă este augmentarea mamară cu transfer de grăsime proprie. Aceasta este o tehnică minim invazivă de mărire a sânilor, care nu necesită incizii de mari dimensiuni. 

Intervenția se efectuează în 2 pași (2):

 1. Liposucție: Procedura are ca scop extragerea excesului de grăsime din anumite zone ale corpului, cum ar fi coapse, abdomen, spate, brate. Se efectuează incizii de mici dimensiuni, prin care se introduc tuburi subțiri. Cu ajutorul unui aparat, grăsimea este aspirată. 
 2. Transfer de grăsime proprie la nivelul sânilor: Grăsimea aspirată este apoi injectată în țesutul mamar.

Astfel, corpul este remodelat integral: scapi de grăsimea nedorită, iar sânii sunt măriți. Cu toate acestea, este important de știut că liposucția NU este un tratament pentru obezitate.

Rezultatul este unul natural. Totuși, o parte din celulele grase injectate nu supraviețuiesc și poate fi nevoie de o a doua intervenție după câteva luni (2).   

Mastopexie (lifting mamar – ridicare sâni)

Deși nu mărește propriu-zis sânii, mastopexia este o tehnică de remodelare care se utilizează la pacientele cu sâni lăsați (ptoză mamară). 

Procedura presupune îndepărtarea excesului de piele și repoziționarea sânilor (3). După intervenție, sânii vor fi mai fermi și vor părea mai voluminoși. 

Dacă se dorește și augmentare mamară, mastopexia se poate efectua odată cu intervenția de mărire cu implanturi (3). 

Cum alegi procedura potrivită?

Ce trebuie să iei în considerare în alegerea intervenției:

 • Dacă sânii tăi sunt destul de mari, însă sunt coborâți sau fără volum, o mastopexie poate fi suficientă.
 • Dacă prezinți atât ptoză mamară, cât și sâni mici, poți opta pentru augmentare cu implanturi combinată cu mastopexie. 
 • Ai sânii foarte mici sau puternic asimetrici și vrei o îmbunătățire substanțială? Cea mai bună alegere este augmentarea mamară cu implanturi.
 • Prezinți exces de grăsime în anumite zone ale corpului și îți dorești un rezultat natural? Atunci, augmentarea mamară cu grăsime proprie ți se potrivește.
 • Dacă ești foarte slabă, procedura de mărire a sânilor cu transfer de grăsime nu este potrivită. Optează pentru augmentare mamară cu implanturi. 
 • În cazul în care plănuiești o sarcină, trebuie să știi că atât implanturile, cât și liftingul mamar ar putea afecta alăptarea (1, 3).
 • Discută cu medicul chirurg estetician și află ce îți recomandă acesta.

Prin urmare, procedurile de mărire și remodelare a sânilor sunt diverse. Cel mai indicat este să te programezi la o consultație, pentru a stabili care este cea mai potrivită intervenție în cazul tău. 

Referințe:

 1. “Breast Augmentation – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-augmentation/about/pac-20393178. Accessed 10 July 2022.
 2. Dr. Stanley Poulos. “Fat Transfer Breast Augmentation.” Poulos, Stanley (Psspecialists.com), 12 Feb. 2021, www.psspecialists.com/cosmetic-surgery/breast/fat-transfer-breast-augmentation/#:~:text=A%20fat%20transfer%20breast%20augmentation,patient%20has%20excess%20fat%20deposits.. Accessed 10 July 2022.
 3. ‌“Breast Lift – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-lift/about/pac-20393218. Accessed 10 July 2022.