Cum înveți să sudezi: 6 trucuri care funcționează

718
Cum înveți să sudezi: 6 trucuri care funcționează

Îți dorești să înveți cum să sudezi? Ei bine, prima lecție este că ai nevoie să acumulezi cunoștințe solide legate de acest proces. Nu doar atât, dar trebuie să fii răbdător și „să-ți faci mâna” prin practică! Descoperă șase trucuri care funcționează atunci când vrei să înveți să sudezi! 

Decide ce proces de sudură vrei să înveți mai întâi 

Pregătirea pentru procesul de sudură poate fi complicată, mai ales dacă iei în considerare toate tehnicile, pozițiile și materialele posibile. Cel mai bun mod de a te organiza este să alegi procesul pe care vrei să-l înveți mai întâi! Apoi te poți concentra asupra lui până când îl stăpânești cu adevărat.  

Să presupunem, spre exemplu, că te-ai decis să înveți sudura în puncte. În acest caz, te poți familiariza cu tehnicile folosite și ai posibilitatea să te documentezi asupra caracteristicilor materialelor pe care le vei îmbina. De asemenea, este important să achiziționezi echipament de protecție de calitate, precum și un aparat de sudură în puncte de la producători renumiți

Curăță piesele pe care le sudezi 

Curățarea și degresarea materialelor pe care le vei îmbina este esențială atât înainte de a începe procesul, cât și între fazele de sudură. În cazul în care pe suprafețele materialelor se află ulei, mizerie sau grăsime, acest lucru va afecta calitatea sudurii. 

Îmbinarea nu va fi perfectă în cazul în care metalele nu sunt curățate corespunzător, în prealabil. Este recomandat să te documentezi înainte, pentru a afla cum se îndepărtează reziduurile de pe fiecare tip de metal. Spre exemplu, aluminiul are nevoie să fie curățat cu o perie specială, iar frecarea trebuie să se desfășoare cu precauție. Fiti atenti la solutiile chimice utilizate, care pot decolora metalul. 

Stai într-o poziție confortabilă 

Poziția în care sudezi este foarte importantă. Aceasta trebuie să fie una corectă și confortabilă, astfel încât să nu te ia prin surprindere oboseala în timp ce manevrezi aparatul de sudură. Astfel, vei elimina riscul accidentelor, așadar nu ezita să-ți găsești poziția ideală înainte să te apuci propriu-zis de sudat! 

Pe măsură ce înveți mai bine procesul de sudură ales, vei remarca faptul că unele tipuri de manevre sunt repetitive și-ți vei da seama cum te poți organiza astfel încât să nu fie nevoie să execuți mișcări în plus. 

Îndepărtează zgura pe măsură ce lucrezi 

O greșeală majoră pe care o realizează majoritatea începătorilor este să nu îndepărteze zgura în timpul procesului de sudură. În acest caz pot apărea unele probleme. Lucrarea devine foarte fragilă și poate fi acoperită de zgură, ceea ce înseamnă că-ți va fi dificil să apreciezi consistența cordonului de sudură. 

Păstrează-ți calmul și relaxează-ți mâna 

În loc să ții aparatul de sudură prea strâns, încearcă să-ți relaxezi mâna, în special încheietura. Acest lucru este esențial pentru a avea controlul asupra zonei de sudură și a obține o lucrare de calitate. 

Găsește viteza de deplasare potrivită 

Binecunoscuta expresie „graba strică treaba” se aplică și în cazul procesului de sudură. Găsește viteza potrivită pentru îmbinarea materialelor astfel încât să obții o lucrare de calitate! De asemenea, ține cont că odată ce ai schimbat metalele pe care le sudezi ori procesul de sudură, cel mai probabil va trebui să-ți „recalibrezi” viteza de execuție a mișcărilor. 

Așadar este important, în primul rând, să decizi ce proces de sudură vei deprinde mai întâi. Curățarea materialelor de lucru, menținerea unei poziții confortabile, păstrarea calmului și găsirea vitezei potrivite sunt, și ele, esențiale. De asemenea, nu uita să îndepărtezi zgura în timp ce lucrezi! 

Ține cont de aceste șase trucuri menționate și cu siguranță vei obține o sudură care să te mulțumească atât în ce privește durabilitatea, cât și din punct de vedere estetic!