5 analize recomandate pentru identificarea nivelului de vitamine din organism

181
5 analize recomandate pentru identificarea nivelului de vitamine din organism

Vitaminele și mineralele sunt nutrienți necesari corpului pentru a funcționa corespunzător și pentru a se menține sănătos.

Majoritatea persoanelor obțin cantitatea necesară de vitamine prin consumul unei diete variate și echilibrate. Cu toate acestea, există cazuri când pot fi necesare și anumite suplimente [1].

Întrucât deficitul de vitamine poate afecta sănătatea în mod negativ și poate cauza anumite schimbări în organism [2], află în continuare câteva analize recomandate pentru a identifica nivelul anumitor vitamine.

5 analize pentru 5 vitamine importante organismului

Vitaminele au diferite roluri în organism, care pot varia de la obținerea energiei necesare, la menținerea sănătoasă a nervilor și creșterea rezistenței la anumite infecții [3].

În funcție de simptomele prezentate, medicul poate recomanda următoarele analize:

Testul pentru vitamina B6

Vitamina B6 este importantă pentru sistemul nervos central și pentru metabolism, deoarece rolul ei este de a transforma alimentele consumate în energie și de a crea neurotransmițători cum ar fi serotonina și dopamina.

Determinarea nivelului de vitamina B6 este recomandată atunci când există simptome care includ:

 • senzație de furnicături, amorțeală și durere la nivelul mâinilor și picioarelor;
 • confuzie;
 • anemie;
 • sistem imunitar slăbit.

Întrucât deficitul acestei vitamine poate duce și la apariția convulsiilor [4], este importantă verificarea periodică a nivelului de B6, pentru a putea preveni potențiale complicații.

25-OH vitamina D

Vitamina D este esențială pentru dezvoltarea corespunzătoare a oaselor și pentru menținerea lor în condiție optimă. Mai mult decât atât, aceasta are un rol și în funcționarea sistemului nervos, sistemului imunitar și cel musculo-scheletic.

Deficitul de vitamina D se manifestă în rândul adulților prin următoarele simptome:

 • oboseală;
 • durere de oase;
 • crampe și dureri musculare;
 • schimbări ale stării de dispoziție.

Testul 25-OH este realizat pentru a evidenția cantitatea de vitamina D prezentă în organism și este recomandat atunci când medicul suspectează un posibil deficit al acestei vitamine sau pentru a diagnostica anumite afecțiuni, cum ar fi rahitismul [5].

Analiză de sânge pentru determinarea vitaminei K

Această vitamină are un rol important în coagularea sângelui, adică procesul care împiedică sângerarea continuă, atât intern, cât și extern.

Chiar dacă deficitul de vitamina K este mai rar întâlnit în rândul adulților, medicul poate cere verificarea nivelului, dacă există anumiți factori de risc cum ar fi:

 • tratament cu anticoagulante;
 • afecțiuni care creează probleme cu absorbția de grăsimi;
 • tratament cu antibiotice.

De obicei, acest test este recomandat persoanelor la care s-a constatat prin alte teste specifice, un timp de coagulare prelungit [6].

Analiză pentru vitamina B12

Vitamina B12 este importantă pentru sănătatea țesuturilor nervoase, pentru funcțiile creierului și pentru producția de globule roșii (eritrocite).

Simptomele asociate cu deficitul acestei vitamine pot fi confundate cu alte afecțiuni sau probleme de sănătate și includ:

 • tulburări de memorie;
 • oboseală;
 • dureri de cap;
 • confuzie etc.

Deoarece semnele și simptomele prezentate nu sunt specifice deficitului de vitamina B12, nu se poate pune un diagnostic exact, doar în baza acestora. Ca urmare, este necesară o analiză de sânge pentru a determina cu exactitate nivelul acestei vitamine în organism.

Dacă deficitul de B12 nu primește tratamentul corespunzător, simptomele pot deveni severe și pot crea chiar și probleme neurologice ireversibile [7].

Test pentru vitamina C

Organismul are nevoie de vitamina C pentru a crea vase de sânge, cartilaj, mușchi și colagen. Mai mult decât atât, aceasta are un rol important și în procesul de vindecare a corpului.

Vitamina C este un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva efectelor radicalilor liberi (molecule care au un rol în apariția bolilor cardiovasculare, a cancerului etc).

Medicul poate cere o analiză de sânge pentru a verifica nivelul acestei vitamine, dacă prezinți:

 • păr și piele uscată;
 • paloare;
 • vindecare lentă a rănilor;
 • inflamație și sângerare a gingiilor etc [8].

În total există 13 vitamine esențiale pentru organism [3]. Întrucât simptomele asociate cu deficiențele acestor vitamine pot varia, este important de obținut atenția medicală necesară, dacă există schimbări îngrijorătoare sau orice abateri de la normal!

Referințe:

 1. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/. Data accesării: 22.11.2022
 2. Petre, Alina. “8 Common Signs That You’re Deficient in Vitamins.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/vitamin-deficiency. Data accesării: 22.11.2022
 3. “Vitamins and Minerals for Older Adults.” National Institute on Aging, U.S. Department of Health and Human Services, www.nia.nih.gov/health/vitamins-and-minerals-older-adults. Data accesării: 22.11.2022
 4.  “Vitamin B6: Benefits, Dosage, Food Sources, and Deficiency Symptoms.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/219662#deficiency. Data accesării: 22.11.2022
 5. “Vitamin D Deficiency: Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency. Data accesării: 22.11.2022
 6. Smiley, Brett. “Vitamin K Deficiency: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/vitamin-k-deficiency. Data accesării: 22.11.2022
 7. “Vitamin B-12: Benefits, Foods, Deficiency, and Supplements.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/219822#_noHeaderPrefixedContent. Data accesării: 22.11.2022
 8. “Vitamin C.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932. Data accesării: 22.11.2022