Durata de viață a mașinii: 4 lucruri pe care trebuie să le știi

504
Durata de viață a mașinii: 4 lucruri pe care trebuie să le știi

Mașina este un bun de folosință îndelungată, iar achiziția sa reprezintă o investiție pe care puțini sunt dispuși să o facă foarte des. Din acest motiv, una dintre preocupările de căpătâi ale fiecărui proprietar de mașină trebuie să fie îngrijirea corespunzătoare a acesteia, pentru a-i prelungi cât mai mult durata de viață.

În teorie, pare simplu, însă practica a demonstrat că mulți dintre șoferi nu știu cum să acorde importanța cuvenită mașinii, chiar dacă sunt foarte bine intenționați. De aceea ne-am gândit că niște sfaturi pe această temă ar fi utile tuturor celor care vor să se bucure de mașină cât mai mulți ani. 

Nu ignora importanța reviziilor

Concepția conform căreia „dacă mașina merge, n-am de ce să o dus în service” este foarte păguboasă și poate atrage probleme grave, cu cheltuieli pe măsură.

O mașină care se dorește bine întreținută trebuie adusă periodic în service pentru revizie, chiar dacă a ieșit de mult din garanție. Revizia se efectuează anual sau la fiecare 15.000 de kilometri, ocazie cu care sunt înlocuite unele consumabile, se verifică nivelul lichidelor și starea tehnică a mașinii.

Fie că vorbim de autoturisme Ford sau de alte mărci, schimbarea la timp a uleiului și a filtrelor este vitală pentru buna funcționare a motorului, iar aceasta este una din operațiunile cel mai importante care se fac la revizie.

De asemenea, cu aceeași ocazie pot fi descoperite alte piese uzate care trebuie înlocuite, evitându-se astfel apariția unor defecțiuni majore. 

Nu lăsa mașina pe mâna oricui

Indiferent din ce motiv trebuie să ajungi cu mașina la un mecanic, alege cu mare atenție service-ul căruia i te adresezi. Este de preferat un service bine dotat, cu bune recomandări și cu mecanici specializați, chiar dacă tarifele sunt mai mari decât cele ale unui service de cartier, deschis în vreo curte sau garaj.

Oricât de minoră ar fi problema, este de preferat să îți lași mașina în seama unor specialiști cu certificare, care să își ofere și garanție pentru lucrările efectuate.

În caz contrar, o „reparație” care te-a costat ieftin, se poate dovedi mai costisitoare ulterior, dacă nu a fost efectuată cum trebuie sau cu piese de proastă calitate. 

Treci pe la spălătorie de două ori pe lună

Curățenia este un alt secret pentru a prelungi viața mașinii, de aceea trebuie să te preocupi de acest aspect de cel puțin două ori pe lună. Indiferent dacă este murdară sau nu, mașina se spală o dată la circa două săptămâni.

Aceasta, pentru că și firele de praf care abia dacă sunt vizibile pot deteriora vopseaua de pe caroserie. În sezonul rece, mașina trebuie curățată chiar și mai des, pentru că noroiul, sarea și nisipul de pe carosabil sunt mult mai nocive pentru caroserie și trebuie înlăturate fără întârziere.

Aceeași atenție trebuie să o acorzi și interiorului autovehiculului, fiind de preferat ca acesta să fie curățat ori de câte ori speli mașina. 

Parchează în zone cu umbră

Locul de parcare ideal pentru o mașină este garajul însă, nu toți proprietarii de autovehicule se pot bucura de acest lux. În lipsa unui garaj trebuie să te mulțumești cu un loc de parcare în care mașina să fie cât mai bine protejată. Evită să lași mașina pentru un timp îndelungat în bătaia soarelui, pentru că expunerea prelungită la razele ultraviolete afectează vopseaua. Mai mult de atât, tapițeria și componentele din plastic de la interior vor avea de suferit din aceeași cauză.

Dacă totuși nu reușești să găsești un loc mai bun, protejează mașina folosind o prelată sau cel puțin un parasolar instalat pe interiorul parbrizului. 

Așadar, durata de viață a mașinii depinde în mare măsură de modul în care ai grijă de ea și sperăm că cele câteva sfaturi de mai sus îți vor fi de ajutor de acum înainte.