5 semne care îți arată că ai nevoie de ochelari de vedere

194
5 semne care îți arată că ai nevoie de ochelari de vedere

Este posibil să necesiți ochelari de vedere și să nu îți dai seama, deoarece nu cunoști simptomele. Dorim să îți venim în ajutor și îți prezentăm cinci semne care sunt asociate cu cele mai comune probleme oculare, iar dacă le observi și în cazul tău, trebuie să mergi la un consult de specialitate.

  • Durerile de cap frecvente

Acestea pot fi un indicator al tulburărilor de vedere și apar pe fondul efortului mai mare pe care ochii îl depun atunci când încerci să vezi mai clar. În urma unui consult, specialistul va stabili diagnosticul și, dacă te confrunți cu un viciu de refracție, îți va recomanda să îți achiziționezi, în baza prescripției, ochelari de vedere. În București sau în provincie sunt disponibile multe showroom-uri unde găsești numeroase tipuri de rame și lentile.

Atunci când medicul generalist nu identifică o cauză clară a durerilor de cap, îți va face trimitere către oftalmolog. În urma consultului de specialitate, acesta va exclude sau va confirma dacă problemele de vedere sunt sursa lor. De regulă, acestea creează disconfort și reduc capacitatea de concentrare atunci când trebuie să faci diverse activități.

  • Ochii obosiți și tendința de a clipi des

Dacă întâmpini dificultăți de fiecare dată când încerci să te concentrezi să desfășori activități ce solicită vederea, precum cititul sau privitul ecranului computerului sau telefonului, și ai tendința de a clipi des, este posibil să necesiți ochelari. 

Nu ignora oboseala resimțită la nivelul ochilor și niciun alt tip de disconfort, precum usturimea și/sau senzația de uscăciune a acestora. 

  • Senzații de somnolență și amețeli

Un alt semn ce poate indica probleme de vedere constă în senzații de somnolență și amețeli. Acesta poate fi un simptom subtil, deoarece poate fi omis cu ușurință. Nu aștepta până când eventualele probleme de sănătate se înrăutățesc! 

Efectuează consultații de rutină, inclusiv teste comune de sânge, pentru a te asigura că nu te confrunți cu o carență. De asemenea, mergi și la oftalmolog, ca să te asiguri dacă ai sau nu nevoie de ochelari. Uneori, unele simptome pot indica mai multe afecțiuni.

  • Slăbirea vederii

Un alt semn căruia este posibil să nu îi acorzi atenție de la primele manifestări este reducerea acuității vizuale. Este foarte important să mergi la un consult de specialitate încă de când începi să sesizezi că vederea a început să ți se slăbească, dacă începi să vezi neclar.

În cazul în care observi dificultăți de a vedea clar lucruri situate la o distanță anume, precum cuvintele din carte, subtitrarea de pe ecranul televizorului, semnele de circulație sau numerele de înmatriculare de la mașinile aflate în fața ta, fapt ce nu ți se întâmpla anterior, este foarte posibil să ai un viciu de vedere. 

Exemple de obiceiuri pe care le implică slăbirea vederii sunt:

  • Lipsa unui contur clar al obiectelor care se află în apropierea ta;
  • Necesitatea să îndepărtezi cât mai mult cartea sau telefonul sau, din contră, să le apropii foarte mult de ochi în încercarea de a vedea mai clar;
  • Ai vederea încețoșată sau sesizezi pete întunecate;
  • Te apropii mult de ecranul computerului atunci când îl utilizezi.
  • Vederea dublă

Dacă experimentezi vederea dublă, aceasta poate fi un semn îngrijorător, ce urgentează mersul la medic. Aceasta indică, de regulă, posibile probleme la nivelul corneei sau mușchilor oculari, ori poate fi un simptom al cataractei.

În cazul în care observi la tine aceste semne, nu mai amâna vizita la medicul oftalmolog! Atunci când intervii cât mai de timpuriu și corectezi vederea cu ochelarii sau lentilele de contact care îți corespund, poți evita înrăutățirea situației sau dezvoltarea unor eventuale complicații.