6 device-uri utile pentru nomazii digitali

483
6 device-uri utile pentru nomazii digitali

Un nomad digital este o persoană care lucrează de la distanță, în alt loc decât în cel în care locuiește. Nomazii digitali călătoresc prin țară sau prin lume, fără să piardă contactul cu locul de muncă și îndeplinindu-și responsabilitățile profesionale. Ei lucrează pe laptop sau alt device portabil și comunică și cooperează cu colegii sau clienții prin intermediul internetului. Acest tip de lucrător a apărut destul de recent, odată cu îmbunătățirea rețelelor și creșterea vitezei de internet. Pandemia a facilitat trecerea de la sistemul de lucru la sediu la cel flexibil, de la distanță, astfel că numărul nomazilor digitali a crescut. Dacă și tu vrei să fii un nomad digital sau deja ești unul, trebuie să știi care sunt cele 6 device-uri de care ai nevoie.

  • Tabletă 

Laptopul este cel mai util device pentru un nomad digital, datorită multitudinii de programe care pot fi utilizate, dar există momente în care nu îl poți folosi. De exemplu, când călătorești într-un mijloc de transport aglomerat sau când nu mai ai destulă baterie. O tabletă de calitate este utilă în astfel de situații. Poți lucra de pe tableta ta Samsung, de exemplu, fără să stai cu grija că pierzi timp valoros. Tabletele moderne au procesoare performante și memorie care concurează cu a laptopurilor,  iar ecranul tactil îți facilitează navigarea. Totuși, dacă ai nevoie de tastatură, o poți conecta printr-un cablu USB. 

  • Modem portabil

Atunci când călătorești în locuri izolate s-ar putea să ai surpriza unei conexiuni de internet slabe sau inexistente. Problemele de conectivitate pot duce la ratarea deadline-urilor și a ședințelor online, în timp ce folosirea rețelelor publice prezintă riscuri de securitate care poate duce la furturi de date sau atacuri cibernetice. De aceea, îți recomandăm achiziționarea unui modem portabil. Acestea îți asigură acces non-stop la internet, iar unele modele au și servicii de securitate și VPN.

  • Hard-disk extern sau stick USB 

Informațiile sunt prețioase, iar proiectele la care lucrezi nu trebuie pierdute. Nomazii digitali se expun la riscul de a defecta laptopul sau tableta, din cauza accidentelor care pot apărea în timpul călătoriilor. De asemenea, furtul device-urilor este un alt risc. Cât despre salvarea în cloud, aceasta poate da greș uneori. Pentru a nu risca pierderea unor fișiere, este bine să le salvezi pe un device de memorare extern, ca un hard-disk extern. Dacă nu ai fișiere mari, poți folosi și un stick cu memorie flash. 

  • Baterie portabilă

Acumulatorul portabil se dovedește salvator în zone cu acces limitat la electricitate sau în timpul călătoriilor lungi. Modelele disponibile pe piață au mărimi și și capacități variate, de aceea este bine să alegi unul potrivit pentru tine. Dacă ești permanent în mișcare, ia în calcul că o baterie portabilă mare este mai grea, deci s-ar putea să te încurce. 

  • Adaptor pentru prize

Dacă lucrezi dintr-o țară în care alimentarea cu electricitate are specificații diferite, trebuie să cumperi un adaptor. În țări ca UK, priza are 3 orificii, astfel că un încărcător pe care îl folosești în mod obișnuit în România este inutil acolo. Documentează-te atent înainte de a călători într-o altă țară, pentru a alege adaptorul potrivit. 

  • Căști cu putere mare de izolare

Nomazii digitali lucrează din locuri diverse, iar uneori trebuie să o facă în condiții de zgomot ambiental. Când lucrezi într-o cafenea, în parc sau în camera unui hotel așezat în proximitatea unui parc de distracții, trebuie să fii pregătit pentru un adevărat asalt fonic. Din fericire, există căști care blochează eficient sunetele înconjurătoare, astfel că poți comunica eficient cu colegii și asculta fără grijă muzica motivantă ori doar propriile gânduri. 

Un nomad digital trebuie să aibă rucsacul pregătit pentru orice situație. Cele 6 device-uri pe care ți le-am prezentat mai sus sunt esențiale dacă vrei să lucrezi din orice loc.