Ce presupune desenul în creion și cum alegi materialele necesare?

759
Ce presupune desenul în creion și cum alegi materialele necesare?

Desenul în creion este o formă de manifestare artistică, iar un rezultat reușit depinde atât de tehnică și inspirație, cât și de materialele și instrumentele folosite. Iată ce presupune acest tip de artă și cum alegi produsele potrivite, astfel încât să te ajute să te perfecționezi și să obții desene perfecte. 

Despre desen în creion

La o primă vedere, desenul în creion poate părea simplu de realizat, însă există mai multe aspecte care influențează rezultatele: de la tehnică, la materialele utilizate. Înainte de a începe să desenezi, asigură-te că ai tipul de hârtie potrivit, creioane grafit de diferite durități și un set de creioane colorate de o calitate excelentă.

Desenul în creion este influențat în mare parte de precizie și de luminozitate. Pentru a obține un efect realist, conturul trebuie să fie precis. Evită să ștergi cu palma liniile trasate cu creionul. Dacă ești dreptaci, începe să desenezi din partea stângă. Pe de altă parte, dacă ești stângaci, desenează din partea dreaptă a foii. 

Luminozitatea este dată de presiunea pe care o aplici pe desen și de tipul de creion folosit. Liniile mai închise și cele mai deschise, precum și nuanțele zonelor hașurate dau impresia de adâncime, de tridimensionalitate. Pentru trasarea detaliilor este nevoie de creioane cu vârf subțire, ascuțit, iar pentru hașurare ar trebui utilizate creioane cu vârf mai gros sau neascuțit. 

Materiale necesare pentru desenul în creion

Pe lângă măiestrie și inspirație, ai nevoie de materiale de o calitate foarte bună și adecvate desenului în creion. Dacă ai produsele potrivite, poți experimenta și exersa fără dificultăți, pentru a te perfecționa. Iată care sunt principalele materiale de care ai nevoie.

  • Hârtie pentru desen

Pentru desenul în creion sunt potrivite foile cu o greutate de aproximativ 90g/m². Cele mai groase sunt utilizate pentru desenul cu acuarele, spre exemplu. Hârtia ar trebui să fie fină, cu o granulație mică și cu aspect mat, astfel încât să poți realiza liniile discrete pentru detalii. 

Dacă obișnuiești să desenezi în orice loc, optează pentru un carnet de schițe cu copertă tare. Pentru desenele realizate acasă poți alege blocuri de desen. De asemenea, foile ar trebui să nu aibă acid în compoziție, pentru că se pot îngălbeni în timp. 

  • Creioane grafit și creioane colorate

Creioanele grafit sunt indispensabile pentru desen. Cele de tip H sunt dure și pot fi potrivite pentru zonele luminoase. În schimb, cele de tip B sunt moi și pot contura zonele mai întunecate ale desenelor. Creionul grafit HB reprezintă combinația ideală între cele două tipuri și se află printre cele mai utilizate instrumente. 

Este recomandat să începi cu tipurile HB, 2H, 2B, 4H și 4B, după care să experimentezi cu toate. De asemenea, creioanele colorate oferă o nouă perspectivă desenelor tale. Un set cu multe culori te ajută să realizezi modele foarte apropiate de realitate și îți permite să îți manifești creativitatea.

  • Instrumente de șters și de ascuțit

Gumele de șters pot fi utilizate pentru corectarea greșelilor sau pentru un efect de estompare. Alege o radieră de calitate, pentru a nu rămâne urme nedorite pe suprafața hârtiei. În plus, ai nevoie de ascuțitori, pentru a avea mereu creioane perfecte pentru desenat. Poți opta pentru un instrument electric sau cu două intrări, pentru creioane de diferite mărimi. 

După ce te-ai înarmat cu cele mai bune materiale, exersează și îmbunătățește-ți tehnica de desen. Găsește inspirație în jurul tău și încearcă să realizezi cât mai multe schițe și desene în creion.