Ce este un utilaj de tip concasor și când este necesar?

522
Ce este un utilaj de tip concasor și când este necesar?

Utilajele de șantier, cu tonaj mare, dar și cu proporții și putere pe măsură, sunt nelipsite din domeniul construcțiilor civile, industriale și agricole sau din zona de construire a drumurilor și podurilor. Un utilaj cu multiple întrebuințări, versatil și necesar este concasorul. 

Unele tipuri de utilaje ajută în procesul de construire într-un mod indirect, însă sunt esențiale pentru realizarea lucrărilor. Așa este cazul concasoarelor. Află din acest material ce este un concasor și cum îl poți utiliza pentru lucrările de construcții. 

Ce este concasorul?

Un utilaj de tip concasor este folosit în general pentru a sparge blocurile de piatră, aducându-le pe acestea la nivel de sorturi cu granulații și dimensiuni diferite. Totuși, dincolo de prelucrarea pietrei, un concasor mai poate fi folosit și pentru prelucrarea minereurilor, a deșeurilor, dar și pentru reciclarea elementelor de mobilier de mari dimensiuni. 

Astfel, un concasor este de ajutor atunci când diferite produse sau chiar resturi ale acestora, necesită o prelucrare din punct de vedere al dimensiunilor, pentru a fi mărunțite.

Tipuri de concasoare și caracteristicile acestora

În funcție de tipul lucrărilor efectuate, concasoarele pot fi de mai multe feluri. Ele sunt dotate cu diferite elemente specifice, care să ajute în vederea realizării lucrărilor pentru care sunt proiectate utilajele. 

Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de concasoare, în funcție de tipul lucrărilor pe care le realizează și în funcție de dotări. 

Concasoare de impact

Aceste tipuri de concasoare sunt cunoscute pentru că sunt dotate cu o serie de ciocane, cu ajutorul cărora se realizează spargerea pietrei, a resturilor de minerit sau de beton. Aceste ciocane lovesc, iar prin prisma loviturii de impact a fost dată și denumirea acestor utilaje, atât de utile pentru construcții.

Caracteristicile cele mai importante care țin de concasoarele de impact fac referire la produsul finit obținut, deoarece aceste utilaje pot mărunți chiar și cele mai dure materiale, până la atingerea granulației dorite. 

Aceste concasoare sunt folosite pentru lucrări ample de producție, fiind deosebit de potrivite pentru spargerea rapidă a materialelor, fără condiționări în ceea ce privește cantitatea.

Concasoare cu con

Concasorul cu cap rotativ este un utilaj care folosește un con protejat de o îmbrăcăminte rezistentă la uzură. Astfel, concasoarele cu con sunt deosebit de rezistente și se remarcă prin putere și robustețe. 

Rezultatele oferite prin folosirea acestui concasor sunt remarcabile pentru că el are puterea de a sparge eficient orice tip de material, grație capului rotativ.

Concasoare cu fălci

Probabil cele mai cunoscute tipuri de concasoare, concasoarele cu fălci, mai mult strâng și folosesc mai puțin impactul. Particularitatea utilajului constă în utilizarea a două plăci robuste, cu ajutorul cărora materialele sunt zdrobite până la atingerea granulozității solicitate.

Una dintre plăci este fixă, în vreme ce cealaltă este mobilă, facilitând frecarea. Materialele prinse între cele două fălci sunt apăsate, forța imprimată acestora fiind atât de mare, încât se produce cedarea elementului, prin pierderea capacității portante. 

Concasoarele cu fălci sunt folosite la scară largă, fiind adesea alese în detrimentul celorlalte tipuri. Deși tehnologia utilizată de aceste utilaje nu este atât de performantă, randamentul oferit este destul de mare, iar costurile sunt relativ mici.

Nici prețurile în ceea ce privește mentenanță nu sunt foarte mari, deoarece un astfel de concasor are puține părți mobile, iar acest lucru înseamnă că riscul defectării este destul de mic. 

Nivelul de cunoștințe în ceea ce privește utilizarea nu trebuie să fie foarte mare, pentru că este simplu de înțeles procesul de lucru al utilajului. 

Este important să alegi corect concasorul, luând în calcul lucrările de care ai nevoie și granulația pe care speri să o obții prin utilizarea unui astfel de utilaj. Este indicat să optezi pentru ajutor specializat din partea firmelor care vând aceste produse, pentru a fi sigur că alegi exact utilajele de care ai nevoie.