Metode economice pentru iluminarea grădinii și locuinței

212
Metode economice pentru iluminarea grădinii și locuinței

Îți dorești încăperi și zone exterioare care arată îmbietor la orice oră din zi sau din noapte? Atunci trebuie să acorzi atenție sporită iluminatului pe care îl utilizezi în diversele spații pe care le ai dispoziție. Nevoile zilnice și stilul personal sunt de obicei factorii care îți influențează alegerile, dar prețurile în creștere la energie au devenit și ele o provocare pe care nu o poți ignora. 

Dacă ești pregătit să începi tranziția către metode pentru iluminarea grădinii și locuinței care sunt nu numai estetice, ci și economice, ia în considerare sugestiile din acest articol. 

Utilizează lămpi solare pentru spațiile exterioare

Poți economisi electricitate în timp ce te bucuri de o grădină iluminată elegant în fiecare seară! Soluția sunt lămpile solare de grădină care, în timpul zilei, captează și stochează energia soarelui în baterii speciale. În momentul în care începe să se însereze, aceste soluții excelente de iluminare se aprind automat și asigură o lumină plăcută pentru câteva ore. 

Dacă ești deja intrigat, găsești aici lămpi solare pentru grădină în diferite stiluri și dimensiuni care asigură flexibilitate pentru proiectele tale de amenajare. Spre exemplu, poți utiliza lămpi solare cu picior înalt care se amplasează la nivelul solului pentru a scoate în evidență straturile de flori sau pentru a ilumina aleea principală care conduce la intrarea casei tale. 

Dacă îți dorești soluții care nu au doar un rol decorativ, ci pot asigura și un plus de siguranță pentru familia ta, nu ezita să utilizezi lămpi solare de perete. Acestea pot face verandele mai primitoare și elegante în timp ce îți permit să monitorizezi cu o mai mare ușurință zonele exterioare ale casei pe timpul nopții. 

Consideră tranziția la iluminare LED

Becurile tradiționale cu incandescență sunt consumatoare atât de mari, încât tranziția la iluminare LED poate asigura o reducere a consumului de electricitate de aproape 80%. Totodată, LED-urile au și o durată de viață considerabil mai mare. [1]

Iluminarea de acest tip asigură economiile menționate fără a te priva de luminozitatea ridicată pe care unele dintre activitățile tale o necesită. În plus, au o putere scăzută și pot fi utilizate cu succes în toate sistemele de joasă tensiune. Vei întâlni sisteme LED inclusiv în cazul lămpilor solare pentru exterior. 

Dacă vrei să îți maximizezi economiile, consideră doar soluțiile LED care pot fi combinate cu întrerupătoare prevăzute cu un variator de tensiune sau dimmer. În unele momente ale zilei nu este necesară o intensitate luminoasă ridicată, deci poți reduce cantitatea de electricitate utilizată cu ajutorul unui astfel de întrerupător. Este o soluție care te poate ajuta să creezi și o anumită ambianță. 

Instalează temporizatoare și senzori

Dacă adesea uiți să stingi lumina atunci când părăsești o încăpere, poți evita consumul inutil de electricitate prin utilizarea de temporizatoare și senzori. Aceste variante sunt recomandate și pentru zonele exterioare ale casei. 

Există diverse tipuri de temporizatoare pe care le poți achiziționa. Dacă îți dorești modele cât mai moderne, consideră-le pe cele echipate cu tehnologii fără fir (wireless) și  inteligente (smart). Avantajul lor principal este că pot fi controlate de la distanță, cu ajutorul tuturor dispozitivelor uzuale – telefoane, tablete, laptop-uri și altele. Astfel, zi sau noapte, acasă, la serviciu sau în vacanță, vei putea controla orice lumină a casei. 

Senzorii care activează luminile atunci când detectează mișcare ajută și ei la iluminarea economică a locuinței și grădinii. Există lămpi solare ce au deja integrați acești senzori. Unele oferă și moduri variate de iluminare pe care le poți controla cu ajutorul unei telecomenzi. Sunt ideale mai ales pentru căile de acces sau drumurile private. 

Vrei să îți iluminezi economic locuința și grădina? Este simplu! Optează pentru metode de iluminare eficiente și accesorii care îți permit să controlezi intensitatea luminoasă și timpul în care o sursă de lumină rămâne aprinsă. 

Bibliografie:

LED Lights Unlimited. “Do LED Lights Use a Lot of Electricity? | LED Lights Unlimited.” LED Lights Unlimited, May 2020, ledlightsunlimited.net/2020/04/30/led-light-electricity/. Accesat la 2 Nov. 2022.