Ce ingrediente trebuie să conțină produsele cosmetice de calitate

546
Ce ingrediente trebuie să conțină produsele cosmetice de calitate

Produsele cosmetice fac parte din rutina noastră zilnică de frumusețe. Unele dintre ele au însă ingrediente ce ne pot face mai mult rău decât bine, iar altele pur și simplu nu par să funcționeze. 

Putem evita aceste probleme folosind doar produse cosmetice de calitate. De exemplu, poți opta pentru gama de produse L’Occitane de la Sensiblu. Cea mai simplă metodă de a înțelege dacă un produs este de calitate sau nu și dacă va funcționa pentru tine este aceea de a verifica ce conține. 

Ți-am pregătit o listă cu câteva dintre ingredientele ce se regăsesc în produsele cosmetice de calitate și efectele acestora. 

 • Alfa-hidroxi-acizi (AHA)

Produsele ce conțin alfa-hidroxi-acizi (acid glicolic, lactic, tartric și citric) sunt foarte populare atunci când vine vorba de îngrijirea pielii. Printre efectele acestora se numără reducerea liniilor fine și a ridurilor, a pigmentării neregulate și a petelor cauzate de înaintarea în vârstă, dar și micșorarea porilor dilatați. 

Fiind substanțe ce pot provoca iritații ușoare ale pielii și cauza o sensibilitate la soare, se recomandă să se înceapă cu folosirea unor produse cu o concentrație mai redusă de AHA și aplicarea acestora doar o dată la două zile. 

 • Acid salicilic 

Acidul salicilic apare adesea pe lista ingredientelor produselor recomandate pentru acnee, dar și pentru alte probleme ale pielii. Acesta poate îmbunătăți textura și culoarea pielii, ajută la îndepărtarea pielii moarte și a desfundarea porilor încărcați cu ulei. Spre deosebire de acizii alfa-hidroxi-acizi, acesta este mai puțin iritant. 

 • Retinoizi

Acesta este un termen folosit pentru a descrie întreaga familie de derivați ai vitaminei A; sunt folosiți pentru a ameliora acneea și semnele provocate de aceasta, pentru a scăpa de petele pigmentare, linii fine și riduri. 

Produsele ce conțin retinoizi contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii și la hidratarea acesteia. 

 • Acid hialuronic 

Descris drept ”cheia fântânii tinereții”, acidul hialuronic este foarte lăudat pentru efectul său anti-aging, motiv pentru care este folosit adesea în produse de îngrijire a pielii ce promit să reducă ridurile și să-ți ofere un ten mai hidratat și ferm.[4]

 •  Gotu Kola (Centella asiatica) 

Această plantă este folosită de mult timp pentru vindecarea leziunilor pielii. Extractul de Centella asiatica are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticelulitice și anti-îmbătrânire. Din acest motiv este folosit ca ingredient în produse precum cele anti-aging, hidratante și a celor destinate pielii uscate și sensibile.[3]

 • Unt de shea 

Îl vei găsi pe lista de ingrediente a multor creme hidratante. Acesta are un efect calmant și antiinflamator asupra pielii, fiind folosit adesea pentru tratarea eczemelor. Faptul că pare să nu provoace prea des alergii ale pielii înseamnă că poate fi folosit chiar și în produsele destinate persoanelor cu piele foarte sensibilă.[2]

 • Vitamina C

Această vitamină nu luptă doar împotriva răcelilor, ci și a semnele de îmbătrânire ale pielii. Ajută la sinteza colagenului, de care pielea noastră are nevoie pentru a se menține fermă și netedă, și are și proprietăți antioxidante; de asemenea, contribuie la reglarea producției de sebum și la reducerea inflamațiilor.[1]

 • Vitamina E

Această vitamină este folosită ca ingredient în multe produse cosmetice cum ar fi cremele anti-îmbătrânire, produse de machiaj, seruri și produse de protecție solară. Hidratează și protejează pielea de daunele provocate de radicalii liberi.[5]

Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele pe care le vei găsi pe etichetele produselor cosmetice. Nu uita că unele dintre ele pot să nu ți se potrivească, indiferent de cât de bune ar fi ele și de cât de lăudate ar fi efectele lor. 

Dacă vrei să fii sigură că folosești produsele cosmetice potrivite pentru tine, consultă un dermatolog. În acest fel, vei avea parte de cele mai bune rezultate.  

Bibliografie: 

 1. Feiereisen, Sharon. “The 8 Best Natural Ingredients for Your Skin.” EverydayHealth.com, Nov. 2017, www.everydayhealth.com/beauty-pictures/the-8-best-natural-ingredients-for-your-skin.aspx#02. Accessed 3 Feb. 2022.
 2. Goins, Liesa. “7 Best Natural Ingredients for Your Skin.” WebMD, WebMD, 5 June 2019, www.webmd.com/beauty/features/best-natural-ingredients-for-skin. Accessed 3 Feb. 2022.
 3. Ratz-Łyko, A, et al. “Moisturizing and Antiinflammatory Properties of Cosmetic Formulations Containing Centella Asiatica Extract.” Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, vol. 78, no. 1, 2016, pp. 27–33, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852572/#:~:text=asiatica%20can%20increase%20the%20microcirculation,antiinflammatory%2C%20anticellulite%20and%20antiaging%20activity., 10.4103/0250-474x.180247. Accessed 3 Feb. 2022.
 4. “Understanding Skin Care Product Ingredients | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2010, my.clevelandclinic.org/health/articles/10980-understanding-the-ingredients-in-skin-care-products. Accessed 3 Feb. 2022.
 5. Whelan, Corey. “Vitamin E and Your Skin, Friends through Food.” Healthline, Healthline Media, 17 Aug. 2018, www.healthline.com/health/vitamin-e-for-skin#other-vitamins. Accessed 3 Feb. 2022.