Decizie! Primăria Capitalei nu mai avizează complexe imobiliare mari fără drum de acces și școli

599

Primăria Capitalei a decis să nu mai avizeze complexele imobiliare mari, dacă acestea nu vor include de la bun început atât drumuri de acces, cât și școli și grădinițe, necesare celor care se vor muta acolo.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat recent că Direcția de Urbanism va negocia cu fiecare dezvoltator în parte, astfel încât inițiatorii proiectelor să-și asume aceste construcții în contract și pe banii lor. Astfel, se vor evita situațiile în care cei care se mută plini de speranță într-un complex se trezesc că nu au parte nici de drumuri de acces și nici de grădinița mult lăudată de dezvoltator, dar care lipsește cu desăvârșire. În alte cazuri, situația e cu mult mai dezastruoasă.

Decizia vine după ce o comisie de urbaniști a analizat documentele pentru zeci de proiecte noi. Aproape toate urmează să fie respinse la avizare de primarul general, care le-a comparat cu niște ghetouri, conform Pro TV.

“Când se emite PUZ, să prevădă, document oficial, drumuri de acces, școală grădinița, creșă. Care vor fi făcute de beneficiar, soluția corectă să facă ei drum. Cei care vin la noi să ceară un PUZ”, a explicat edilul Capitalei.

Comisia de urbaniști a analizat din octombrie și până acum 42 de proiecte noi care ar urma să fie construite în București. Cele mai vechi au fost depuse la Primărie în 2020. Însă marea majoritate a proiectelor nu respectă normele.

De pildă, între două blocuri trebuie să fie o distanță egală cu jumătate din înălțimea lor, iar fiecare locuitor trebuie să aibă cel puțin 20 de metri pătrați de spațiu verde.

Urbanistii spun că în unele complexe imobiliare construite în ultimii ani în Capitală încape populația unui oraș de dimensiunea Predealului. Însă, spre deosebire de Predeal, aceste cartiere noi nu au nicio școală, nicio grădiniță, nici drumuri bune.

Modelul de construcție a noilor cartiere este inferior celor de acum 50 de ani, cum ar fi Balta Albă, Drumul Taberei, spun specialiștii. Mii de blocuri din București au fost construite complet ilegal, arată Primăria, iar mare parte dintre acestea nu au nici măcar un loc de parcare.

Mai grav, unele parcări de la demisol au fost transformate în apartamente.

Prin urmare, dezvoltatorii sunt invitați să-și revizuiască planurile. “Reduci din profitul tău, dar câștigam și noi, cei care locuim acolo”, a explicat Bogdan Suditu, președintele comisiei tehnice.

Până când această decizie va intra de facto în vigoare, mare atenție atunci când vă alegeți apartamentul în care vreți să trăiți pentru următorii ani, mai cu seamă dacă va fi al vostru. Găsiți grupate toate ofertele de apartamente pe Imoradar24, dar fiți foarte atenți la detalii. Aveți de unde alege, pentru că numai în București sunt peste 30.500 de apartamente scoase la vânzare.

Revenind la decizia anunțată anterior, în prezent există hotărâri pentru demolarea a aproape 20 de blocuri, iar Nicușor Dan intenționează să-i ajute pe reclamanți să își ducă această misiune până la capăt.

Analizele și negocierile din primărie nu vor bloca dezvoltarea de complexe imobiliare care vor respectă legislația în vigoare, promite edilul.

Se blochează unele construcții și în Cluj-Napoca

O situație similară se întțnește și la Cluj-Napoca, unde primarul Emil Boc a declarat că două străzi se apropie de un grad de încărcare de 100%, iar Primăria va lua decizia să blocheze construcțiile noi.

“Pe Frunzișului nu mai permitem proiecte până se termină sensul giratoriu. După aceea vom vedea dacă se descongestionează traficul sau nu. Pe Brâncuși ne apropiem de închidere, gradul de încărcare este între 90% și 100%. Când va ajunge la 97-98% spunem stop”, a declarat edilul, la un post de radio local.

La fel s-a procedat și pentru zona Borhanciului, cu toate că cei care merg acolo trec prin strada Brâncuși. Emil Boc a subliniat că această măsură se aplică în mod ”egal pentru toată lumea, să nu creadă cineva că regulile nu sunt unitare pentru toți în acest oraș”.

Totuși, edilul a punctat: “Nu suntem absurzi, lăsăm să se construiască centre comerciale, să nu meargă locuitorii de acolo după o sticlă de apă la Iulius Mall, școli, grădinițe, spitale. Dar locuire vom permite numai după 2026”.

Se pregătesc și alte schimbări: TVA de 5% pentru apartamente de până la 140.000 de euro

Vin de sus și alte decizii legate de locuințe. Adrian Câciu, noul ministru al Finanţelor, a declarat că Executivul va majora pragul TVA-ului de 5%, de la 450.000 de lei, cât este în prezent, la 140.000 de euro.

„Va fi TVA de 5% pentru locuinţe de până la 140.000 de euro, iar cota va fi aplicabilă pentru o singură locuinţă”, a declarat Adrian Câciu, conform Mediafax.

Decizia era una așteptată, dar puțini mai sperau să fie anunțată mai cu seamă în această perioadă. În toamna anului 2020, înainte de alegeri, s-a propus majorarea pragului de TVA de la 450.000 de lei la 140.000 de euro, având în vedere că pragul nu mai era unul de actualitate, iar sub acest prag se încadrau doar locuinţe de 1 sau cel mult 2 camere în marile oraşe ale ţării.

Însă înainte de Revelion, la final de 2020, Guvernul condus de Florin Cîţu a dat o ordonanţă prin care noua măsură era amânată cu un an, măsură care a pus în dificultate clienţii care deja achitaseră un avans la un apartament cuprins între 90.000 şi 140.000 de euro.

Mai mult, dacă atunci când pragul a fost fixat, la final de 2008, 450.000 de lei însemna peste 100.000 de euro, în prezent acesta mai reprezintă doar puţin peste 90.000 de euro.