Idei de jocuri educative pentru copii, care aduc rezultate

207
Idei de jocuri educative pentru copii, care aduc rezultate

Atunci când se joacă, cei mici petrec timp de calitate în care se distrează, dar și învață o mulțime de abilități importante. Responsabilitatea noastră ca părinți, este să le oferim tot contextul necesar pentru ca ei să se dezvolte armonios, fără ca acest lucru să devină o obligație. Jocurile educative sunt varianta ideală pentru ca cei mici să devină mai curioși, mai interesați să descopere lumea din jurul lor. 

Iată care sunt cele mai potrivite jocuri educative, ce oferă destul de rapid rezultate vizibile: 

  • Jocurile de construcții 

Acestea sunt ideale pentru dezvoltarea motricității fine, dar și a coordonării ochi mână. Indiferent dacă se joacă cu piese lego, cuburi de lemn sau jocuri magnetice pentru copii, cei mici au posibilitatea să învețe o mulțime de concepte importante, cum sunt echilibrul sau legătura dintre cauză și efect. De la învățarea culorilor și până la identificarea noțiunilor de înalt, lat, sus sau jos, aceste jocuri minunate sunt unice prin calitățile lor. Jocurile de construcții reprezintă una dintre bazele jocului educativ, cu beneficii de lungă durată. Cu ajutorul jocurilor de construcții, imaginația celor mici este stimulată, ceea ce îi face să gândească creativ și să găsească soluții inedite pentru problemele cu care se confruntă. 

  • Puzzle

Cu ajutorul puzzle-urilor, copiii își exersează memoria pe termen scurt, precum și coordonarea ochi-mână. Ei învață să planifice, să rezolve probleme și să identifice forme. De asemenea, este nevoie de strategii și planificare, astfel încât puzzle-ul să fie finalizat. Cu ajutorul puzzle-urilor, este sprijinită și dezvoltarea vocabularului, precum și a abilităților lingvistice ale celor mici. Puzzle-urile cu diverse forme, cu imagini, cu animale, fructe sau părți ale corpului le prezintă copiilor informații importante, pe care le învață cu plăcere. 

  • Jocuri de societate (Board Games)

Acestea sunt excelente pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și de lucru în echipă. De asemenea, îi învață pe cei mici primele concepte matematice, deoarece sunt nevoiți să numere, să răspundă la întrebări și să dezvolte abilități de strategie. În plus, abilitățile motrice fine, dar și cele cognitive, vor fi exersate, în timp ce copiii se distrează și trec prin întâmplări atractive. 

  1. Mașinuțe și vehicule pentru construcții

Atât băieții cât și fetițele vor beneficia de jocul cu mașinuțe de poliție, de curse, de salvare sau orice alt model. De asemenea, macaralele în miniatură, camioanele sau excavatoarele, le pun la muncă imaginația și le dezvoltă cunoștințele despre lumea care îi înconjoară. Tot în această categorie sunt incluse și avioanele, elicopterele sau vapoarele. 

  • Animale

Având forme foarte realiste, animalele de jucărie le permit celor mici să pună în practică o mulțime de scenarii amuzante. Indiferent dacă sunt jucării din plastic, lemn sau pluș, jucăriile sunt ideale pentru a învăța despre gospodărie sau viața în sălbăticie. De asemenea, animalele de jucărie îi stimulează pe cei mici să imite diferite sunete, ceea le favorizează dezvoltarea limbajului și alfabetizarea.  

Cu ajutorul jocurilor educative, copiii sunt prinși în activități ideale pentru a le dezvolta creierul și a le hrăni curiozitatea. Cele mai bune jucării sunt cele cu ajutorul cărora cei mici pot învăța o mulțime de lucruri utile, cu beneficii de care se vor bucura toată viața. Jucăriile atractive le dezvoltă dragostea pentru învățare,iar asta va face mult mai ușoară tranziția către educația formală. Cititul, matematica, logica și chiar știința le vor fi prezentate celor mici într-o formă extrem de atractivă pentru ei, ceea ce îi va ajuta să devină mai inteligenți. Cu ajutorul jocurilor educative, copiii vor descoperi pasiuni deosebite, ce se pot transforma în cariere de succes. 

Ține cont de recomandările de mai sus astfel încât copilul tău să aibă la dispoziție un mediu stimulant și educativ, care să îl ajute să se dezvolte armonios.